Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

У одговорима вас тројице се налазе те две књиге. Сада се само договорите које су то две књиге. Smile

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Сеобе и Живот и прикљученија

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

ЕДИТ:

Грешком убацио линк ако може да се избрише ова порука?
Одговори

Пошто је Влад рекао да се одговор налази код тројице наших форумаша, неком комбинацијом и елиминацијом да предложимо одговор.

Једна би била "Горски вијенац", а друга би била, рецимо, "Свето Писмо".
Одговори

(14-01-2022, 12:31 PM)Mitic Пише:  Пошто је Влад рекао да се одговор налази код тројице наших форумаша, неком комбинацијом и елиминацијом да предложимо одговор.

Тако је.
Свако од њих тројице је погодио по једну књигу. Smile
Свето писмо је основна књига за све Хришћане.
Горски вијенац је вероватно таква књига да јој нема равне на кугли земаљској. Пази на овај цитат:

"Бјеше ми се снаха помамила,
без путах је ништа одржати!
Отвара'јој књиге на пророке;
неки каже: "На сугреб је стала",
неки каже: "Сплеле је мађије".
Свуд је води по манастирима
и чита' јој масла и бденија;
куми врага у све манастире
да остави снаху Анђелију,
куми врага - ништа не помаже!
Те ја узми троструку канџију,
ужени јој у месо кошуљу: враг утече некуд без обзира,
а оздрави снаха Анђелија."

Шта ти мислиш о Стојадиновом избору? Које би ти две књиге изабрао?

Одговори

Одличан избор књига је имао Милан Стојадиновић.

И ја бих узео Свето Писмо као први избор, а за другу не бих знао.

Свака част и на питању и на одговорима!
Одговори

(14-01-2022, 12:55 PM)Vlad Alekš Пише:  
(14-01-2022, 12:31 PM)Mitic Пише:  Пошто је Влад рекао да се одговор налази код тројице наших форумаша, неком комбинацијом и елиминацијом да предложимо одговор.

Тако је.
Свако од њих тројице је погодио по једну књигу. Smile
Свето писмо је основна књига за све Хришћане.
Горски вијенац је вероватно таква књига да јој нема равне на кугли земаљској. Пази на овај цитат:

"Бјеше ми се снаха помамила,
без путах је ништа одржати!
Отвара'јој књиге на пророке;
неки каже: "На сугреб је стала",
неки каже: "Сплеле је мађије".
Свуд је води по манастирима
и чита' јој масла и бденија;
куми врага у све манастире
да остави снаху Анђелију,
куми врага - ништа не помаже!
Те ја узми троструку канџију,
ужени јој у месо кошуљу: враг утече некуд без обзира,
а оздрави снаха Анђелија."

Шта ти мислиш о Стојадиновом избору? Које би ти две књиге изабрао?

Да. По тим мотивима је и рађен један наш стари филм "Љубав и бес". 

Мада, по мени је "Луча Микрокозма" изнад "Горског Вијенца".

После Библије Шекспир, Достојевски и Његош -  Три универзума.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Ево једно питање у вези Његоша. Како је требало да се зове новац који је Његош хтио да кује и ко му је дао прву идеју за ковање новца?
Одговори

(16-01-2022, 11:45 AM)ХраброСрце Пише:  Ево једно питање у вези Његоша. Како је требало да се зове новац који је Његош хтио да кује и ко му је дао прву идеју за ковање новца?

Идеју о ковању новца - Његошу је дао један од браће Ротшилд, 1851. у Бечу. Новац је требало да се зове Перун, и да буде кован од злата.
Постоји прича да је Његош пред смрт исковао 32 златника и подијелио их родбини и пријатељима, али то је мало вјероватно, јер никад није пронађен ни један. Једини доказ о ковању (или боље речено - покушау ковања новца) је отисак у воску који се чува у цетињском музеју. Прерана смрт спријечила је владику да искује сопствени новац, па је та идеја о црногорском новцу за неко вријеме напуштена, дп 1906. кадаје књаз Никола указом наредио ковање перпера.
Одговори

Комунисти су одузели много кућа по Србији, и доделили их - најчешће самима себи. Правило је било да високи функционери, било државни или локални, могу да отму по једну кућу или вилу за своје и потребе своје породице.
Изузимајући Броза, који је отео више вила за себе, а у две живео, у Белом Двору и вили инжењера Ацовића у Румунској (Ужичкој) бр. 15, само је познат још један случај да је једна комунистичка породица отела две предратне виле.
Питање:
Која породица је у Србији отела две предратне виле?
Одговори

И још их користи...
Одговори

(18-01-2022, 12:56 AM)Бенито Пише:  Комунисти су одузели много кућа по Србији, и доделили их - најчешће самима себи. Правило је било да високи функционери, било државни или локални, могу да отму по једну кућу или вилу за своје и потребе своје породице.
Изузимајући Броза, који је отео више вила за себе, а у две живео, у Белом Двору и вили инжењера Ацовића у Румунској (Ужичкој) бр. 15, само је познат још један случај да је једна комунистичка породица отела две предратне виле.
Питање:
Која породица је у Србији отела две предратне виле?

Можда породица Чолаковић?
Одговори

Не. Још их користе, како написа Милослав Самарџић.
Одговори

Ђинђићи?

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 20 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним