Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Сведочанство нашег дипломате и официра приликом сусрета са једном нашом владарском главом:

"На то ја поменух руски народ и наше односе са Русијом.

"Барбари!", одговори он. "Ако дође до ратова више волим да робујем Немцима, него тим дивљацима"."

Који наш владар је имао овакав став о Русима? Ово је период двадесетог века.
Одговори

Можда блаженопочивши Краљ Александар Обреновић? Мада сумњам, али са друге стране немо ко други од владара, сем евентуално Кнеза Павла.
Одговори

Апсолутно тако. Нема ко други од владара, сем кнеза Павла.

И одговор је: Кнез Павле.

Ово је сведочанство Радоја М. Јанковића. Изашла је књига "Како је убијана Краљевина Југославија" и то су његове дневничке белешке.

Ово се десило приликом аудијенције Радоја Јанковића код кнеза Павла крајем 1937. године. ("Како је убијана..." стр. 249-250)

Ево, још један цитат шта каже Радоје Јанковић о кнезу Павлу и Србима:

"Кнез не воли Србе, јер су Срби "брутални", балканци, интригантни, дволични, грамжљиви за влашћу, рђави грађани, корумпирани" ("Како је убијана..." стр. 254)
Одговори

(29-05-2022, 09:52 PM)Mitic Пише:  Апсолутно тако. Нема ко други од владара, сем кнеза Павла.

И одговор је: Кнез Павле.

Ово је сведочанство Радоја М. Јанковића. Изашла је књига "Како је убијана Краљевина Југославија" и то су његове дневничке белешке.

Ово се десило приликом аудијенције Радоја Јанковића код кнеза Павла крајем 1937. године. ("Како је убијана..." стр. 249-250)

Ево, још један цитат шта каже Радоје Јанковић о кнезу Павлу и Србима:

"Кнез не воли Србе, јер су Срби "брутални", балканци, интригантни, дволични, грамжљиви за влашћу, рђави грађани, корумпирани" ("Како је убијана..." стр. 254)

Свака част на питању господине Митићу. Не чини ми се Павле да је такав. Знам да је био англофил али опет...

А и не треба сметнути са ума да је његова мајка, Њ.С.В. Кнегиња Аурор Демидов, из чувене руске кнежевске породице Демидових (Кнежеви од Сан Доната).
Одговори

Нажалост, тако је. Лично, мене није зачудило то што је кнез Павле мислио о Србима. А нисам знао шта мисли за Русе.

И стварно, одлично запажање, Монархист, што се тиче тога да кнез Павле потиче из руске кнежевске породице, плус има такав став о Русима. Слично се пита и Даница Оташевић, приређивач књиге "Како је убијана Краљевина Југославија".

Може се наћи њен предговор онлајн, погледати стр. 16

https://www.prometej.rs/wp-content/uploa...A-1-20.pdf
Одговори

Која година је била најгора за српски народ, односно, када је буквално цео свет тренутно био против нас?

ПС: Могући су и алтернативни одговори

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Ти мислиш да су године или година "када је буквално цео свет био против нас" биле најгоре (најгора) у нашој историји?
Одговори

(31-05-2022, 09:02 AM)Бенито Пише:  Ти мислиш да су године или година "када је буквално цео свет био против нас" биле најгоре (најгора) у нашој историји?

Па сад.... Како се узме....

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

То ти је онда за време Милошевића, 1992/93...
А ти сад размисли да ли су то најгоре године у српској историји.
Одговори

Лично мислим да је то 1944. година. Ево и зашто:

- Западне силе тј. Амери и Енглези бомбардују градове и положаје ЈВ
- Немци појачавају операцију и одмазде
- Надирање новог окупатора Црвене Армије
- Деловање унутрашњих непријатеља Љотићеваца, Недићеваца и Руског Заштитног Корпуса
- На северу мађарска зверства
- Доле на југу Арнаути и Бугари (дојучерашњи нацисти)
- Преко Дрине и на југозападу Усташе и Ханџар дивизија делују несмањеном жестином
- Најезда Комуниста
- Почетак Босанске Голготе и одмазде српског народа ко никад у историји

Дакле, свуда непријатељи, такорећи цео свет се острвио на наш народ и нашу војску, укључујући и Русе који су потпуно били наши непријатељи, и Црвеноармејци и Руски Заштитни Корпус. Једноставно, из тог гротла пакла се није могло изаћи.

Е сад, можда неко има другачији одговор, па нека га постави и образложи.

Д М
Одговори

(31-05-2022, 12:03 PM)Шумадинац Пише:  Лично мислим да је то 1944. година. Ево и зашто:

- Деловање унутрашњих непријатеља Љотићеваца, Недићеваца и Руског Заштитног Корпуса
- Преко Дрине и на југозападу Усташе и Ханџар дивизија делују несмањеном жестином
- Најезда Комуниста

Дакле, свуда непријатељи, такорећи цео свет се острвио на наш народ и нашу војску, укључујући и Русе који су потпуно били наши непријатељи, и Црвеноармејци и Руски Заштитни Корпус. Једноставно, из тог гротла пакла се није могло изаћи.

Можда и 1903. Не баш тако драматична, али ипак ту смо срозали углед у Европи (мислим да ни један страни дипломата није присуствовао крунисању Краља Петра), многе земље су повукле своје амбасадоре и врата многих дворова су нам постала затворена...
Одговори

(31-05-2022, 12:10 PM)Monarhist Пише:  
(31-05-2022, 12:03 PM)Шумадинац Пише:  Лично мислим да је то 1944. година. Ево и зашто:

- Најезда Комуниста

Можда и 1903. Не баш тако драматична, али ипак ту смо срозали углед у Европи (мислим да ни један страни дипломата није присуствовао крунисању Краља Петра), многе земље су повукле своје амбасадоре и врата многих дворова су нам постала затворена...

Благо мени... 
А где си то читао? У Вечерњим Новостима или у Блицу?
Одговори

Шумадинац, ајде да Те похвалим. Прелаз између 44 и 45. године прошлог века био је најгори период наше историје. Тешко да се и једна година може поредити по броју мртвих и расељених Срба.
Често можемо чути, а блиско је истини, да се тој години могу додати:1813, 1915/16, и 1941. година. То су најтеже године наше модерне историје, од Карађорђевог рата до данас.
Одговори

(31-05-2022, 12:42 PM)Бенито Пише:  
(31-05-2022, 12:10 PM)Monarhist Пише:  

- Најезда Комуниста

Благо мени... 
А где си то читао? У Вечерњим Новостима или у Блицу?

Из главе, зато сам и написао можда... Smile
Енглези су се ваљда повукли.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 27 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним