Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Универзитет на Хиландару основао је Свети Сава 1198.
Одговори

(19-06-2025, 07:47 PM)Милослав Самарџић Пише:  Универзитет на Хиландару основао је Свети Сава 1198.
Који никада није обновљен после укидања.
Ове језуите се хвале својим континуираним постојањем више стотина година, а не нађоше ниједан гроб од тих силних хрватских краљева.
А ово наши сељаци нађоше све, за мање од 100 година постојања. Сада је 121 година од оснивања Универзитета у Београду.
То је била поента мог одговора Пеку.
Одговори

За Требиње је опште познато да је припадало преднемањићкој Србији иако су Калај и комунистички историчари то покушавали да сакрију, али за Скопску Црну Гору већина мисли да ју је тек Милутин узео.
Одговори

Које су биле последње речи кнеза Михаила Обреновића пре него што је издахнуо?
Одговори

(20-06-2025, 11:05 AM)Митић Пише:  Које су биле последње речи кнеза Михаила Обреновића пре него што је издахнуо?

Чувајте ми Југославију!
Одговори

Извини, Митке, али нисам могао да издржим.....  Сирома'
Одговори

Ако се мисли на изјаву Косте Радовановића на суђењу онда су последње речи Кнеза Михаила биле - Значи, истина је...

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(20-06-2025, 11:12 AM)Бенито Пише:  Извини, Митке, али нисам могао да издржим.....  Сирома'

Ово је много добро  Кидање Кидање

А одговор на ово питање сам сазнао из једног рада Петра Крестића где су представљена до сада непозната писма Шарла Бетана, секретара за француски језик кнеза Михаила, упућена оцу, Ели Ами Бетану. У њима су детаљно описани детаљи убиства кнеза Михаила Обреновића у Топчидеру, мере које је предузела српска влада на сузбијању преврата у земљи, као и довођење малолетног Милана Обреновића на кнежевски престо у Србији.

"Боже, опрости ми", то су биле последње речи кнеза Михаила према овим писмима.

https://www.iib.ac.rs/assets/files/Misce...(2008).pdf

Извор: Петар В. КРЕСТИЋ "О убиству кнеза Михаила Обреновића", МEШОВИТА ГРАЂА, књ. XXIX (2008), стр. 105

Можда је ово кнез Михаило заиста рекао, ко ће га знати. У писму се претпоставља да кнез није одједном убијен и да је покушао руком да се брани од удараца јатагана. (Исто, стр. 100)

А по свеу судећи, кнез Михаило је био обавештен да се спрема атентат на њега, јер је добио два упозорења да ће доћи до атентата. (Исто, стр. 104)
Одговори

(20-06-2025, 12:04 PM)Митић Пише:  
(20-06-2025, 11:12 AM)Бенито Пише:  Извини, Митке, али нисам могао да издржим.....  Сирома'

Ово је много добро  Кидање Кидање

А одговор на ово питање сам сазнао из једног рада Петра Крестића где су представљена до сада непозната писма Шарла Бетана, секретара за француски језик кнеза Михаила, упућена оцу, Ели Ами Бетану. У њима су детаљно описани детаљи убиства кнеза Михаила Обреновића у Топчидеру, мере које је предузела српска влада на сузбијању преврата у земљи, као и довођење малолетног Милана Обреновића на кнежевски престо у Србији.

"Боже, опрости ми", то су биле последње речи кнеза Михаила према овим писмима.

https://www.iib.ac.rs/assets/files/Misce...(2008).pdf

Извор: Петар В. КРЕСТИЋ "О убиству кнеза Михаила Обреновића", МEШОВИТА ГРАЂА, књ. XXIX (2008), стр. 105

Можда је ово кнез Михаило заиста рекао, ко ће га знати. У писму се претпоставља да кнез није одједном убијен и да је покушао руком да се брани од удараца јатагана. (Исто, стр. 100)

А по свеу судећи, кнез Михаило је био обавештен да се спрема атентат на њега, јер је добио два упозорења да ће доћи до атентата. (Исто, стр. 104)
На замерке Блазнавцу, после атентата, типа "зашто није ухапшен овај, зашто није ухапшен онај", Блазнавац је полујавно рекао:
"Да смо хапсили по закону, морали би да ухапсимо пола Србије."
С обзиром на такву раширеност и шароликост противника кнеза Михаила, јасно је да је он знао за заверу. И то врло добро. И знао је колико је опасно да уопште излази на тако необезбеђен простор, па је ипак пошао. 
Бог само зна шта му је тада било у мислима.
Одговори

У сличном правцу, једно лагано питање

Које су биле последње речи Војводе Степе Степановића на самрти?

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(22-06-2025, 10:59 AM)sagus Пише:  У сличном правцу, једно лагано питање

Које су биле последње речи Војводе Степе Степановића на самрти?

Кад се ради о изузетним и великим личностима наше историје, бацим поглед како је писала тадашња штампа.

Цитат:

"Последње речи које је војвода изговорио биле су његове познате команде при јуришима:

'Напред, напред и мирно'!"

https://istorijskenovine.unilib.rs/view/...429|page:4

Извор: "Време", 29.04.1929, стр. 4
Одговори

Тако је Митке. Иако наши новинари као папагаји преносе шта ко други напише, па се и не проверава него напишу произвољно

Одговори

Које су биле речи Жарка Тодоровића Валтера на самртној постељи?
Одговори

(22-06-2025, 09:55 PM)Митић Пише:  Које су биле речи Жарка Тодоровића Валтера на самртној постељи?

"Ја сам Жарко Тодоровић - ја сам Жарко Тодоровић. Само сам обављао своју дужност"

Извор: Душан М. Бабац, "Рат изгубљене генерације", Медија центар "Одбрана", Београд 2020, стр. 226
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним