Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Која симболички значајна биљка је пронађена код Ниша и ко је открио ту биљку?
Одговори

Наталијина рамонда, открио је доктор Сава Петровић.
Одговори

Па, ајде Вуле.
Одговори

Колико је становника имала Краљевина Србија 1884. године? Можете заокружити на стотине хиљада (пример 3.700.000).
Одговори

Фора је у томе да овде одговарам ( бар ја) искључиво по сећању и знању. А историчари и не треба да памте цифре, осим ако је јако важно за неко питање које обрађују, већ да знања сведу у један концепт.
Тако да, овако напамет, испод два милиона.
Одговори

Dobra procena, tacan broj 1.901.768
Одговори

Ајде једно за лаку ноћ, па д имају ранораниоци да наставе, а да не погоде.Smile
Која су три српска књижевника досегли највиши врх уметности нашег језика у 19 веку?
Дакле, уметника, а не у научној речи, критици и другим облицима књижевног стваралаштва.
Ставио сам само три, јер се већина око та три места сагласила, већ око четвртог, петог, шестог почињу спорења.
Дакле, прва три уметника српске књижевности 19 века?
Одговори

Петар Петровић Његош,Ђура Даничић,Вук Караџић.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

(02-02-2017, 02:25 AM)Бенито Пише:  Ајде једно за лаку ноћ, па д имају ранораниоци да наставе, а да не погоде.Smile
Која су три српска књижевника досегли највиши врх уметности нашег језика у 19 веку?
Дакле, уметника, а не у научној речи, критици и другим облицима књижевног стваралаштва.
Ставио сам само три, јер се већина око та три места сагласила, већ око четвртог, петог, шестог почињу спорења.
Дакле, прва три уметника српске књижевности 19 века?

Најбоља су ова питања чији се одговор не може наћи на интернету. Smile

Три највећа српска песника су Његош, Лаза Костић и Дучић. Не знам када је Дучић написао своје најбоље песме, вероватно после 1900. Бранко Радичевић није био ништа мање талентован од Бајрона. Лукијан Мушицки - класичар, прелаз 18. на 19. век.
Што се тиче прозе, Јаша Игњатовић је имао јако лош српски језик, али то је компензовао јаким књижевним талентом. Бора Станковић је био генијалан за дерт. Петар Кочић је такође био јако добар. Лаза Лазаревић - легенда реализма. Јован Стерија Поповић - добри драмски радови. Многи су живели и стварали на прелазу 19/20. века.

Мој коначни одговор: Његош, Лаза Костић, Лаза Лазаревић.

Иначе, ово је најјачи бесплатни јавни час историје на српском говорном подручју. А можда и шире. Свака част Бениту и свим учесницима. Smile
Много сте се расписали, једва стижем да ишчитам, а ево и две исправке. Грешке су биле бенигне, а моје исправљање безазлено.

(28-01-2017, 10:25 PM)Бенито Пише:  
(28-01-2017, 09:43 PM)Милослав Самарџић Пише:  Која антисрпска НВО данас има просторије у кући Воје Вељковића у центру Београда?
Центар за културну деконтаминацију, у Дурмиторској улици.

Не, није у Дурмиторској. Дурмиторска је она стрма улица која иде од Савске до Кнеза Милоша где је бомбардовани МУП. ЦЗКД се налази у Бирчаниновој. Када идеш Краља Милутина, па одмах скренеш десно. Ово питање је важно у техничко-тактичком смислу, ако ме разумете. Smile

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(31-01-2017, 09:44 PM)Романија Пише:  Само да кажем нешто за Романију. Цар Душан кад се крунисао није себе називао "царем Срба и Грка" како се то данас говори, већ царем Срба и Романије.
За овај термин сам први пут чуо кад сам читао Острогорског, који наводи да се Самуило кад је створио моћно царство и хтјео да постане византијски цар, нелегално називао царем Романије, наравно нелегално..

Овај проблем у вези са Византијом је доста комплексан. Питање је гласило "како су савременици звали Византију". Та држава је мање-више у континуитету постојала око 1000 година. Који савременици? На почетку, након расцепа Римског царства, или можда на крају, пред пад Константинополиса? Који савременици? Они који су употребљавали латински, грчки, неки од германских језика или можда старословенски (и све деривате тог језика)? Како ту реч ми данас преводимо? Најбитније јесте то да је Византија (одомаћено име) правни наследник Римског царства. Након пада Константинопоља, прекида се континуитет. Међутим, данас се Румунија зове "Romania". Власи себе зову "Ромуње", што би у слободном преводу значило "Римљани". Цинцари себе зову "Аромуње" - исти превод. Потпуна конфузија у семантичком смислу. Ја сам за назив "Ромеја". То је по мени "српски" превод за поменуту државу тога доба. Иначе, на латинском титула цара Душана је гласила "imperator Raxie et Romanie, dispotus Lartae et Blachie". Откуд сад "цар Срба и Грка". Који су то Грци? Антички Грци, тадашњи Грци, данашњи Грци? Или се можда мисли заправо на Цинцаре? Или ништа од тога? Можда су то заиста били неки Ромеји. Зашто је Бајрон баш изабрао да оде у Грчку? Наредба MI6? Ko контролише прошлост, контролише и садашњост и будућност. Ево примера за данашњу БЈР Македонију. Како је зову савременици? И на које се наслеђе они позивају? На Александра Македонског? Потпуно лудило. Да скратим - Ромеја. Smile

(30-01-2017, 05:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  Јер је на простору будуће Албаније живело 500.000 становника, од којих 50% Албанаца, 40% Влаха, онда Срби, Грци, Турци...

Морамо бити прецизнији у овом семантичком хаосу. Нису у питању Власи, већ њихови најближи рођаци Цинцари. Или Каравласи, или Куцовласи... Smile

Иначе, незванична цинцарска престоница је била у Москопољу. Древно Москопоље су Турци неколико пута рушили и палили, да би га коначно уништили у 18. веку. Тај локалитет се данас налази у Албанији.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(02-02-2017, 08:30 AM)смедерево Пише:  Петар Петровић Његош,Ђура Даничић,Вук Караџић.

Не.

Влад, био си близу, али Коначни одговор није тачан.
ПС Лапсус је био за Дурмиторску, наравно да је у Бирчаниновој, на самој раскрсници са Краља Милутина. Летњиковац им је био ниже, то су бољшевици дали браћи Бугарима да направе онолику амбасетину,ако се неко данас чуди откуд Бугарима онолика амбасада у Београду, какву немају ни много веће земље.
Не мораш оволико дуге постове, могао си то кроз питања. Рецимо, ово за Цинцаре, пошто су они важан део нове српске историје, да би добили на интеракцији, на брзини.
Са друге стране, гледам да питања буду озбиљна, па и тешка, да не би пали у некакав мејнстрим,јер онда не би ни било занимљиво. Али квиз сте обогатили заправо сви ви, јер да се нисте укључили, не би се оволико читало, а и више очију више види. Има грешака, али поента је да се трудимо да их буде што мање. Најтеже је наћи нешто за средњи век, јер ми пишемо оно што су наши историчари о томе пронашли, па се то, углавном, зна. Е, ту гледам неке занимљивости, које су помало заборављене.
Добро би било да има још људи, нарочито оних који знају, јер велики број људи има који много знају, а не долазе уопште у било какав медиј, па ни на друштвене мреже. Добро би било да немају времена, због државничких обавеза, али није то у питању.Smile
Влад, у сваком случају, хвала на комплиментима, али део њих иде и теби, јер си део ове теме.
Одговори

Је ли Змај међу њима?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Не, код неких је Змај четврти, код неког пети, али сигурно међу пет. Зато сам и ставио три, јер се не споре око прве тројице.
Браво Еро за потпитање.
Одговори

Петар Петровић Његош,Ђура Јакшић и Лаза Костић.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 38 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним