24-08-2017, 01:12 PM
(24-08-2017, 08:46 AM)Перун Пише:Прво је осветљено Ваљево, са око 20 сијалица на улицама. После три месеца Ужице, али био је исти ред величина, јер није било трафостаница.(23-08-2017, 06:54 PM)Милослав Самарџић Пише: Тачно. Срушили су је 1975. године и на том месту направили зграду за електродистрибуцију Ваљева, управну зграду. Као да није могло поред. Чак су и језеро затрпали. Остао је само један део централе, испред те зграде, као споменик.
- Који град у Србији је први осветљен сијалицама (оно у смислу барем 20-так)?
- Који град у Србији је први осветљен масовно (у смисли десет трафостаница и много сијалица)?
1. Већ сте питали.
2. Постојала је и ТЕ у БГ-у која је била старија од ове две ХЕ горе поменуте. Али рекосте није БГ. Преносом једносмерне струје остварују се велики губици снаге и падови напона тако да она није погодна за уличну и кућну расвету. Не знам колико је сијалица могло да светли пуном снагом напајајући се из ваљевске ХЕ али сам сигуран да то није ни приближан број у односу на Ужице само неки месец касније. Ужичка ХЕ дању је напајала ткачку радњу а ноћу је коришћена за расвету. Ако се не варам, краљ је тада долазио у посету тако да је вероватно Ужице светлило у његову част.
Први град осветљен у данашњем смислу речи, са десет трафостаница и можда хиљаду сијалица, био је Ниш, чини ми се 1909.
- Који наш град је први имао две хидроцентрале?
- Где је био први далековод у Србији, а можда и у Европи?
- Колико хидроцентрала је имала Србија пре Првог светског рата?