Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

То је било друго у вези манастирских тајни.
Ајде, Србо!!!!
Одговори

Ко је судио Црнорукцима? Односно, ко је био председник суда?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Јел беше Драгомир Антула?
Одговори

Пуковник Петар Мишић.
Одговори

(25-11-2017, 07:54 AM)Вукашин Петковић Пише:  Пуковник Петар Мишић.

Он је.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ваистину!
Али ко је био у већу? Чисто онако као потпитање. Да ли је било трочлано или петочлано веће? Ако има неки правник да је расположен, ваљало би да одговори.
Мислим да је Драгомир Антула био председник Врховног војног суда ВКС. Тако да би требало да је он био задња инстанца, кад су се Апис и други жалили и потврђена им пресуда. Коме су књиге о суђењу Апису при руци могао би да провери.
Одговори

(25-11-2017, 10:21 AM)Бенито Пише:  Ваистину!
Али ко је био у већу? Чисто онако као потпитање. Да ли је било трочлано или петочлано веће? Ако има неки правник да је расположен, ваљало би да одговори.
Мислим да је Драгомир Антула био председник Врховног војног суда ВКС. Тако да би требало да је он био задња инстанца, кад су се Апис и други жалили и потврђена им пресуда. Коме су књиге о суђењу Апису при руци могао би да провери.

Управо читам мемоаре потп. Стевана Туцовића. Његовом брату Владимиру суђено је на Солунском процесу тако да би он требао да зна и ко је био судија.

Бенито је раније поставио једно питање у вези Крфрана и њиховог дочека Срба. Туцовић их описује као јадне и бедне. Уосталом, не каже се џабе ,,тешко земљи куда прође војска". Ако се не види скенираћу па ћу окачити поново.

[Слика: IMG_4397.jpg]

Одговори

У питању су двојица браће који су рођени ван територије садашње Србије. Обојица су запамтила оба светска рата а старији је и учествовао у Првом ратујући ,,на обе стране". Обојица су се школовала на Сорбони студирајући две тотално различите области. Оставили су дубок траг у нашој уметности односно науци.

Ко су они?

Ако се не варам једног од њих смо и помињали на квизу.

Одговори

Који рат у коме је учествовала Србија је први овековечен фотографијама?
Одговори

Први српско-турски? Или неки раније у коме су Срби ратовали на страни АУ.

Одговори

(25-11-2017, 10:21 AM)Бенито Пише:  Ваистину!
Судско веће на Солунском процесу чинили су, поред пуковника Петра Мишића и пешадијски пуковник Михаило М. Филиповић, војносудски потпуковник Јован А. Јовановић, резервни капетан I класе, судија у грађанству Божидар Катанић. Судско веће Великог војног суда чинили су: председник Великог војног суда генерал Мирко Милисављевић, пешадијски пуковник Стеван Милетић, пешадијски пуковник Јосиф Костић и судски потпуковници Владимир С. Јовановић и Бранимир Гаталовић. Писац текста оптужбе Великог војног суда и заменик сталног судије био је потпуковник Љубомир Дабић, војни државни тужилац Војног суда за официре у Солуну био је потпуковник Војислав Весовић.
Одговори

Хвала, Вуле!
Видиш ти то, најмање три генерала постали касније. Колико видим на први поглед
Одговори

(25-11-2017, 07:21 PM)Перун Пише:  Први српско-турски? Или неки раније у коме су Срби ратовали на страни АУ.
Не, то је био тек Први балкански рат.
Ко је био први званични војни фотограф српске војске?
Одговори

Риста Марјановић? Ја имам фотографију српског војника из 1860-неке.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 61 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним