Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Формација Југословенске војске

ЗЛАТИБОРСКА ЧЕТНИЧКА БРИГАДА - ГОРСКИ ШТАБ 154 (134)

Командант: поручник Милорад Смиљанић, капетан Миломир Коларевић (од лета 1943. до октобра 1944.), поручник Павле Марковић.

Начелник штаба: поручник Мирко Ушендић

Време формирања: пролеће 1942.

Срез: Златиборски (16 општина подељених у 4 батаљона)

Први батаљон

Командант: Владе Ковачевић, Душан Митровић, потпоручник (пре рата артиљеријски наредник) Драгољуб Савић (од половине маја 1943.)

Општине: Чајетина, Крива Река, Рожанство и Сирогојно

Други батаљон

Командант: рез. пеш. пор. Драгослав Оцокољић, потпоручник (пре рата наредник) Марко Нинковић (од почетка 1943.)

Општине: Кремна, Мокра Гора, Шљивовица и Семегњево

Трећи батаљон

Командант: рез. пеш. кап. Василије Шуњеварић, потпоручник (пре рата наредник) Драгомир Јечменица (од краја 1942.), наредник Миломир Бујић

Општине: Драглица, Доброселица, Јабланица и Гостиље

Четврти батаљон

Командант: потпоручник (пре рата наредник) Миломир Милинковић, Илија Шуњеварић

Општине: Бела Река, Љубиш, Негбина, Јасеново

Бројно стање: Иако је бригада формирана у пролеће 1942. (тадашње бројно стање је било нешто преко 250 људи) пуно формацијско стање је постигнуто у пролеће 1943.

У извештају команданта бригаде, капетана Момчила Смиљанића, од 12. 02. 1943. наводи се бројно стање бригаде и њено наоружење. У бригади је било 15 официра, 87 подофицира и 1350 каплара и редова. Од оружја бригада је располагала са 8 пушкомитраљеза, 35 пиштоља и 820 пушака.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Одлично! Јел можеш ово и за остале бригаде Златиборског корпуса?
Одговори

(18-04-2017, 06:20 PM)Милослав Самарџић Пише:  Одлично! Јел можеш ово и за остале бригаде Златиборског корпуса?

Потрудићу се.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(18-04-2017, 02:26 PM)Перун Пише:  ЗЛАТИБОРСКА ЧЕТНИЧКА БРИГАДА - ГОРСКИ ШТАБ 154 (134)

Командант: поручник Милорад Смиљанић, капетан Миломир Коларевић (од лета 1943. до октобра 1944.), поручник Павле Марковић.

Први батаљон

Командант: Владе Ковачевић, Душан Митровић, потпоручник (пре рата артиљеријски наредник) Драгољуб Савић (од половине маја 1943.)

Други батаљон

Командант: рез. пеш. пор. Драгослав Оцокољић, потпоручник (пре рата наредник) Марко Нинковић (од почетка 1943.)

Трећи батаљон

Командант: рез. пеш. кап. Василије Шуњеварић, потпоручник (пре рата наредник) Драгомир Јечменица (од краја 1942.), наредник Миломир Бујић

Четврти батаљон

Бројно стање: Иако је бригада формирана у пролеће 1942. (тадашње бројно стање је било нешто преко 250 људи) пуно формацијско стање је постигнуто у пролеће 1943.

У извештају команданта бригаде, капетана Момчила Смиљанића, од 12. 02. 1943. наводи се бројно стање бригаде и њено наоружење. У бригади је било 15 официра, 87 подофицира и 1350 каплара и редова. Од оружја бригада је располагала са 8 пушкомитраљеза, 35 пиштоља и 820 пушака.

Златиборска бригада, из документа Списак старешинског кадра у Златиборској Четничкој Бригади ЈВуО, састављен по наређењу Делегације ВК за Србију ПОВ.Бр.237/42г. тач.1
командант бригаде - нечитак потпис, капетански чин.
пом.команд.бригаде пеш.капетат.II кл. Милош Ј. Вигњевић
водник за везу наредник Александар Н. Станковић
командант среза поручник Владимир И. Стојковић
команд. Првог батаљона рез.поручник Душан В. Митровић
команд. Другог батаљона рез.пеш.поручник Драгослав М. Оцокољић
команд. Трећег батаљона поручник Милош Т. Митровић
команд. Четвртог батаљона рез.пеш.капетан II кл. Василије К. Шуњеварић
Следи списак 16 активних чета, са њиховим командирима и списак 24 сеоске чете, са њиховим командирима. Поред њих ту су и имена водника у бригади, по четама. Укупно 107 људи из командног кадра.
А на све то треба додати борце и остале, па ти види да ли ти се чини много оф. из мобилиз. спискова за 1. и 2. шумад. корпус, који је између осталог покривао и Крагујевац.
Одговори

(19-04-2017, 08:04 PM)Зоран Недељковић Пише:  Златиборска бригада, из документа Списак старешинског кадра у Златиборској Четничкој Бригади ЈВуО, састављен по наређењу Делегације ВК за Србију ПОВ.Бр.237/42г. тач.1

Командант је, вероватно, капетан Милорад Митић ако је у питању 1942. год.

11. нов. 1942. Дража овлашћује поручника Милорада Смиљанића да изврши организацију ЈВуО у срезу Златиборском, у својству команданта бригаде, под непосредном командом капетана Митића. За успешно формирање и руковођење бригадом уследило је унапређење у чин капетана у пролеће 43.

Милорад је био синовац генерала Крсте.

Одговори

(20-04-2017, 09:54 AM)Перун Пише:  
(19-04-2017, 08:04 PM)Зоран Недељковић Пише:  Златиборска бригада, из документа Списак старешинског кадра у Златиборској Четничкој Бригади ЈВуО, састављен по наређењу Делегације ВК за Србију ПОВ.Бр.237/42г. тач.1

Командант је, вероватно, капетан Милорад Митић ако је у питању 1942. год.

11. нов. 1942. Дража овлашћује поручника Милорада Смиљанића да изврши организацију ЈВуО у срезу Златиборском, у својству команданта бригаде, под непосредном командом капетана Митића. За успешно формирање и руковођење бригадом уследило је унапређење у чин капетана у пролеће 43.

Милорад је био синовац генерала Крсте.

И ја мислим да је у питању Митић. За Смиљањића знам, жена му је била Зорка, дев. Андроић из Госпића. Каква је његова судбина ? Враћен је из Сјенице у срез Подгорски, 31.окт.1944.
Одговори

Смиљанић (Велисава) Милорад, рођен 1906. у Љубишу, сестрић (пре бих рекао синовац, обојица су из Љубиша) генерала Крсте.
Пре рата активни официр ЈВ са службом у Призрену. Током АР заробљен али успева да побегне. Одлази у Ваљево где му је била породица.

Један од организатора устанка у Ваљевском крају. Формира Подгорски ЧО и постаје његов командант.

Након формирања бригаде, Милорад се по наредби ВК враћа у ваљевски крај и преузима команду над Подгорском бригадом са којом се повлачи у Босну 44.

Према комунистичким изворима, пре битке на Зеленгори, пребацио се у ваљевски крај са 120 четника по наредби ген. Трифуновића.

У селу Крчмаре, изнад Брежђа под Равном Гором, извршио је распоред герилаца за терене у ваљевском крају.

Не зна се како је завршио. Вероватно је ту страдао.

То су подаци које ја имам. Извор: Ж. Грујичић ,, Златибор у РП ".

Одговори

ЗЛАТИБОРСКИ КОРПУС ЈВуО – ГОРСКИ ШТАБ 18

Командант: капетар II класе Милорад Митић (до 1. јула 1943.), капетан Душан Радовић – Кондор (до октобра 1944.), капетан Миломир Коларевић (рез. пеш. мајор Страхиња Рогић)

Помоћник команданта: рез. пеш. мајор Страхиња Рогић,

Начелник штаба: инж. мајор Драгољуб Тодоровић, капетан Милош Вигњевић, капетан Миломир Коларевић

Ађутант: наредник Удовичић Стеван

Официр на служби: рез. поручник Стеван Јовановић

Начелник интендант: капетар I класе Светислав Пантић

Обавештајна служба (6 радио – станица): Мома Јелић, Неђо Радовић, Страин Рогић, Сава Стефановић и Нине Кукољац

Тајна теренска обавештајна служба (ТЕТАС), која је деловала и ван територије Златиборског корпуса, почела је са радом новембра 1943. Њен шеф, уједно и командант корпуса, био је Душан Радовић – Кондор. Њега је, од 18. дец. 1943., на тој дужности заменио капетан II класе Антоније Миличић

Командант Штаба 601а (ЈУРАО): Ратко Радибратовић

Штабна чета омладинаца: 30-100 бораца (са заставом Соколског друштва ,, Златибор “)

ЖРОС: Сека Жугић

Равногорска омладинска позоришна група (деловала на територијама Златиборског, Пожешког и Јаворског корпуса): учитељ и фудбалски голман Ненад Митровић

Корпусни свештеник: јереј Божидар Караџић

Корпусни листови: ,, Равногорац “, ,, Видовдан “ и ,, Равногорска застава “.

Уредник : Драган Голуб (истовремено и шеф пропагадног одсека у штабу корпуса)

Срезови: Ужички, Рачански и Златиборски

Златиборска четничка бригада – Горски штаб 134

Командант: поручник Милорад Смиљанић, капетан Миломир Коларевић (од лета 1943.), поручник Павле Марковић

Заменик команданта: поручник Павле Марковић

Помоћник команданта бригаде: пеш. капетатан II класе Милош Ј. Вигњевић

Водник за везу: наредник Александар Н. Станковић

Командант среза: поручник Владимир И. Стојковић

Командир коморе: Милић Марковић

Први батаљон – Јуришни батаљон Златибор (за заслуге у борби од 20. 04. 1944.)

- Чајетинска чета: рез. пор. Александар Лекић
- Рожањска чета: наредник Станоје Радибратовић

Други батаљон

- Шљивовачка чета: Цвијо Милојевић

Трећи батаљон

Командант: рез. пеш. кап. Василије Шуњеварић, потпоручник (пре рата наредник) Драгомир Јечменица (од краја 1942.), наредник Миломир Бујић (Дујић)

- Доброселичка чета: Ранисав Кузељевић
- Јабланичка чета: рез. пор. Свето Дидановић

Четврти батаљон

- Љубишка чета: наредник Радош Ршумовић

Бројно стање: Иако је бригада формирана у пролеће 1942. (тадашње бројно стање је било нешто преко 250 људи) пуно пуно формацијско стање је постигнуто у пролеће 1943.

Напомена: У ЈВуО, током ДСР, био је велики број Солунаца, учесника Великог рата. Они су, углавном, били на дужности команданта села, општине,... Ово је списак Солунаца, припадника Златиборске бригаде који су стрељани или убијени током рата:

Радомир Мићић, Јосип Шаптовић, Јанко Петровић, Владимир Петронијевић (сви страдали од стране партизана), Алекса Смиљанић (убијен од стране Немаца), Драгутин Симић (погинуо током борбе са усташама)

Ужичка бригада - Горски штаб 135

Командант: капетан Милорад Митић (приликом формирања бригаде), поручник Стојко Филиповић (од 11. нов. 1942. до 7. јула 1943.), поручник Душан Стефановић, поручник Богосав Стаматовић (1. до 16. јан. 1944.), капетан Петар Радоњић, жанд. наредник Мирко Удовичић

Помоћник команданта: пеш. поручник Лазар Ерић

Штабна чета: командир наредник Видоје Стојановић – Беговац

Срез: Ужички

Начелник среза: Башић (до почетка 1944.)

Први батаљон

Други батаљон

Командант: наредник Здравковић (до 16. јан. 1944.), жан. наредник Мирко Удовичић

Трећи батаљон

Командант: рез. пеш. поручник Симо Митровић (до 20. апр. 1944.)

Четврти батаљон

Командант: наредник Тома О. Томић

- 3. чета: Драгутин Н. Смиљанић

Бројно стање бригаде и наоружање:

Бригада се првобитно састојала од 6 батаљона а пред наилазак партизанских јединица, пролећа 1944. дошло је до преформирања бригаде и од 6 батаљона створена су 4. Ужичка бригада, приликом држања положаја на Лиму, бројала је 640 четника. Од оружја бригада је располагала са 450 пушака, 8 пушкомитраљеза, 4 митраљеза, 12 машинки и један минобацач.

Рачанска бригада – Горски штаб 136

Командант: потпоручник Мића Рогић (до 13. окт. 1943.), пеш. нар. Добросаб Ордагић (до априла 1944.), потпоручник Обрен Југовић

Помоћник команданта: пеш. нар. Добросаб Ордагић

Наредник: коњички потпуковник Владимир Јовановић

Ађутант: рез. наредник Здравко Гогић

Санитетски лекар: наредник Стево Пауновић

Срез: Рачански

Први батаљон

Командант: наредник Жарко Ољача

Помоћник команданта: наредник Ратко Поповић

Ађутант: наредник Драгољуб Пантелић

- 1. чета: рез. наредник Лука Караклић
- 2. чета: поднаредник Љубомир Јокић
- 3. чета: наредник Михаило Новаковић
- 4. чета: поднаредник Мића Митровић

Други батаљон

Командант: рез. наредник Алексић Рашко

Помоћник команданта: рез. наредник Славољуб Чолић

Ађутант: каплар Вукаило Прелић

- 1. чета: поднаредник Ратко Ањић
- 2. чета: наредник Недељко Васиљевић
- 3. чета: поднаредник Миломир Јовановић

Трећи батаљон

Командант: арт. наредник Љубиша Симић

Помоћник команданта: рез. поднаредник Милета Селаковић

Ађутант: рез. наредник Милош Марковић

- 1. чета: наредник Радивоје Ракић
- 2. чета: Проко Новаковић
- 3. чета: поднаредник Милан Буровић
- 4. чета: наредник Радисав Јанковић

Четврти батаљон

Командант: рез. пор. Славко Реџић

Помоћник команданта: поручник Марко Несторовић

Ађутант: рез. поднаредник Бранислав Новаковић

- 1. чета: поднаредник Симо Митровић
- 2. чета: поднаредник Миломир Ђурић
- 3. чета: наредник Живко Марјановић
- 4. чета: поднаредник Ивко Јагодић

Напомена: Ова формација подељена је на две бригаде. Командант групе Рачанских бригада био је капетан II класе Дача Симовић (од 21. марта 1944. до априла 1944.), капетан I класе Борисав Живановић. Начелник штаба групе Рачанских бригада био је поручник Николић. Командант Друге рачанске бригаде био је поручник Симо Митровић

Приликом Битке за Србију бригада је, у свом саставу, имала 600 људи под оружјем.

Летећа бригада – Горски штаб 18/2

Командант: капетан I класе Борисав Живановић (од 18. дец. 1943. до 20. априла 1944.), поручник Павле Марковић

Помоћник команданта: Обрен Кнежевић

Командант једног од батаљона: потпоручник (пре рата вазд. наредник) Љубиша Гавовић

Литература

[1] Живорад Грујичић ,, Златибор у Равногорском покрету "
[2] др Милован Лукић ,, Златиборски четнички корпус трагом докумената (Ужички зборник, 1994, бр. 23)"

Уколико некога занима литература [2] нека ми пошаље мејл да му проследим

Одговори

Свака част!
Значи Златиборски корпус је имао 3.200 људи под оружјем, а не 2.200?
Одговори

Милославе, мене чуди што не пратиш сродну литературу. Без обзира, што одише комунизмом, барем ова Лукићева. И мени је тешко да читам реченице типа:" И опет је Радовић показао несналажење." Пази, за једног супер сналажљивог официра.Smile
Али , ипак, је човек претамбурао све кутије Златиборског корпуса у АВИИ, и то још пре 25 година, па ме чуди да ти је та књига промакла. Иначе, гледао је и кутију Врховне команде, па се неки цитати и депеше понављају, као из твоје Опште историје.
Тако да Перуну-плус, а теби -опомена.Ваистину!
Одговори

Читао сам само њихове главне књиге. иначе има их на хиљаде, ајде ти испрати...
Одговори

Да, само овај Лукић је нова generation. К.Николић , Б. Димитријевић и тако то. Слични су му и ставови, чак и реченице.
Али, због података је добра.
Код њега има, не знам да ли си то приметио, да је Дача Симовић у марту и априлу 44. године био на челу Групе Рачанских бригада?
Одговори

Мени су требали оригинални подаци о ЗК. То сам нашао код њега. Остало ме не занима. Човек је лепо пречешљао њихову кутију и изнео оно најважније. У овом раду много је мање његових коментара него четничких докумената из рата. Захваљујући њему, и помало мени, дошли смо до једне од најкомплетнијих формација.

Што се тиче бројности сваког корпуса то је већ засебна тема. Људства није стално било у том броју него су мобилисани по потреби. Тако да је бројност ЗК варирала од можда 1000-2500 бораца.

Самарџић није директно цитирао Лукића. Али је користио Грујичићеву књигу о ЗК коју сам и ја овде користио. Доста података је узимао од њега.

Очекујемо ускоро и Пожешки корпус.Smile

Одговори

Само ти цепај, благо нама. Да је више таквих као што си ти, не би нам Србија изгледала као Топоница.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним