Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко је творац Југославије?

А што би ја веровао овом буздовану?
Боље да је остао у Срему на њиви или гајио свиње него да прича прежвакане приче скуване у кухињи јЕнглеских служби.
Бојан и Девић пишу "истину" о државном трошку, овај буздован о трошку "величанства", Антић вероватно још има новаца покупљених за време отпорашког службовања па "праву истину" штампа о свом трошку...
Мани се Шумадијо празних прича све сам их слушао уживо...
Ови што сад откривају "истину" пишали су у гаће када сам штиво те врсте читао или слушао уживо од људи који су живели то време.
Одговори

(12-04-2021, 04:21 AM)Јеремија Пише:  
(11-04-2021, 10:10 PM)Бенито Пише:  Ово је историјски фалсификат од А до Ш.
Крајње је бесмислено да више било ко коментарише умотворине службе државне безбедности, тзв "ћосићевске историје", јер они пишу историју како би измислили или заштитили идеологију којој су слепо веровали, па нове генерације не би требало да спознају сву монструозност и сва зла која су иза себе оставили, него да се фокус пребаци на неку другу тачку.
То и јесте поента свих ових писанија која су професионални историчари одавно разоткрили.
Дакле, негативни фокус је комунизам-титоизам. Да би се заштитиле привилегије из тог периода, фокус се мора померити на другу тему. Та друга тема је Југославија. Тако су комунисти успели одређени број наших сународника да убеде да није Броз највећи кривац пропасти Сербства, него да је то краљ Александар. На жалост, велики број Срба у то верује и данас.
То је само још један доказ да овом државом и даље влада дуга рука удбе.

Хајде да направим поређење са данашњом ситуацијом.
Председник Владе Србије није биран од стране народа, није чак ни учетвовало на изборима, а ете је преЦедник Србске Владе. Ко доведе усташку унуку, плус лезбачу на чело Владе? Хрвати или Срби?
Исто је и са Брозом. Није тај чифутин могао доћи у Србију баз Србске логистике нити се могао устоличити да није било Срба који су радили у корист србске штете.

Нишка декларација је свилен гајтан о врату Србског народа којег ника, али баш нико није питао за мишљење. "Скупштина" у ратним условима није имала право донети такав акт, као што нико није имао право преговарати о устројсту Србије без народа и часних војсковођа.

Народ је платио цену за авантуру једног умоболника који је у Србији био мање од 2 деценије и, који је више припадао Петровићима на Цетињу но Србији. О каквом се човеку ради најбоље сведочи остатак "виле" у душевној болници Топоница где је био смештен рођени брат Александра од Југославије. А није му било место тамо јер човек није био умоболан.

Опет, ко сам ја да толкујем историју када се зна да сам пристрасан.
До задњег даха вероваћу да нас Господ кажњава за оно што је учињено у мајском преврату када нам искасапише краља и краљицу.

Само да потпишем ову Јеремијину.Нишка декларација је веома штетан документ и волео бих да знам како је до ње дошло?Ко је на њој инсистирао ?За све ове деценије ми је некако измакла пажњи иако је трасирала пут у пропаст Србије.Можете ли ми препоручити неко штиво или га барем препричат ? Ко је стварни творац Нишке декларације,савезници нису били одушевљени њоме.Да ли је она потпуни производ српске лудости или има скривене позадине у њеном доношењу.
Одговори

Нишка декларација је ратна пропаганда против Аустроугарске војске - да се обесхрабре Словени у њеним редовима. Била је једна од мера те врсте. Друга мера нпр. било је певање хрватске химне кад се сазна да су Хрвати на другој страни фронта, итд.
Укратко, психолошки рат.
Аустроугари су иначе тада били у БГ.
Одговори

Ко је инсистирао на њој ?Да ли Пашић? Тешке последице је имала.Што се тиче обесхрабривања Словена већ се знало да од тога нема ништа.Ти Словени су већ протутњали Мачвом и Јадром и знало се за последице.Видело се да од те словенске приче нема ништа.Прогласити за ратни циљ уништење непријатеља који је 10 јачи од тебе у тако раној фази рата и без консултација са Савезницима је крајње неодговорно.Путин до данас није јасно дефинисао циљеве рата у Украјини,то се оставља у магли све док дефинитивно не надјачаш.
Одговори

Нишка декларација није имала везе са стварање Југославије.
Александар није имао везе ни са једним ни са другим.
Изгледа да је била иницијатива пропагандног одсека Врховне команде. Пропаганда јесте деловала, непријатељ се доста предавао. Око 70.000 заробљеника потерано је преко Албаније. Никад у историји српска војска није заробила толико непријатељских војника.
Одговори

Сви ти заробљеници су се предали ПРЕ Нишке декларације.Нишка декларација је највећи утицај имала на наше односе са савезницима.Из текста видимо да је то НАЈАВА стварања јужнословенске државе.Ево текста :"Декларација Краљевске владе од 7. децембра 1914.

Влади је част изаћи пред Народно Представништво с овом изјавом:

Она је образована с циљем да се у њеном саставу оличи и до краја ове велике кризе оличава јединство вољâ, снагâ и циљевâ наше земље. Уверена у поверење Народне Скупштине, докле год све своје силе ставља у службу велике ствари Српске Државе и Српско-Хравтског и Словеначког Племена. Влада сматра за своју прву дужност да се с бескрајним поштовањем поклони пред светлим жрвтвама храбро и вољно принесеним на олтар Отаџбине. Целој пак српској војсци и свима у њој, од оних који воде и командују до редова на предстражама, шаље изразе својег поверења, дивљења и захвалности за напоре које чине и жртве које за Отаџбину подносе.

Наша млада и мала војска, чувајући леп глас који је стекла лањске и преклањске године, стала је сад достојно уза славне, многомилионе и старе војске великих народа, наших савезника, који с нама заједно воде борбу за ствар правде и слободе. То нам је историјска тековина, чији ће се големи значај сагледати и правилно оценити истом на свршетку ових мучних ратних дана.

Уверена у решеност целога српскога народа да истраје у светој борби за одбрану свога огњишта и своје слободе, Влада Краљевине сматра као свој најглавнији и у овим судобоносним тренуцима једини задатак да обезбеди усшешан свршетак овог великог војевања које је, у тренутку кад је започето, постало уједно борбом за ослобођење и уједињење све наше неслободне браће Срба, Хрвата и Словенаца. Сјајни успех који има да крунише ово војевање искупиће обилато крваве жртве које данашњи српски нараштај подноси.

У тој борби српски народ нема избора, јер се између смрти и живота не бира. Он је на њу принуђен и водиће је са онаком истом несаломном енергијом с каквом се пре сто година борио за свој Васкрс из косовске гробнице. Влада ће се трудити да буде веран израз те решености народне, и она ће, верна својим моћним и јуначким савезницима, с поверењем у будућност чекати час победе.

Влада зна за патње и терете које подноси војска и велики део народа, и чиниће све што је у људској снази да то олакша. Она ће предузимати, брзо и одлучно, све мере да снабдевање војске и нега рањеника буду све бољи, и ништа се у том погледу неће жалити. У споразуму с Вама, Господо Посланици, решиће се и мере којима ће се после рата олакшати народу да поврати своју истрошену снагу и среди своје имовно стање, а док је непријатељ још ту, она од свега срца шаље најбољој снази наше земље поклич:

Напред, с Божјом помоћу, на непријатеља, у борбу за слободу!"
Одговори

Делује као да гледаш догађаје из данашњег угла. Година је 1914, савременици не знају шта ће бити 1915. и даље редом, чак не знају ко ће победити у рату.
Било би добро да Бенито напише нешто о томе.
Одговори

Не,настојим да их сагледам из угла вођења рата у којем смо ми најслабија страна и део шире и шаролике коалиције.Не знам да је било која од великих и моћних држава на страни Антанте али и Централних сила тако јавно објавила да јој је ратни циљ тотално уништење противника ?!То се у правилу не ради јер тако мотивишеш непријатеља,не остављаш му излаз.Једини изузетак је други светски рат и бескомпромисни захтеви Черчила пре свега за безусловну капитулацију Немачке.Та бескомпромисност је сигурно продужила рат али су и околности биле другачије.Ја не видим ни једну добит од Нишке декларације.Показали смо неусклађеност са Савезницима па и са Русијом.Није ни чудо што су нас држали по страни приликом преговора са Италијом.По мени,врло неопрезно је било њено објављивање.Да је остала тајна па ајде де . . .иако и тада би остала мени неразумљива потреба за њом.
Одговори

Написао си Ти већ оно што је најважније. Нема се ту шта додати. Аустроугарска је смрт за српски народ. Тако је било онда, тако је и сада. 
Људи видели да 3/5 становништва К§К монархије чине Словени и наравно да су покушали то да искористе. И искористили су. Предало се, после Сувоборске операције, и близу 100 хиљада војника. 
Дакле, имало је смисла.
Што се тиче оцене Андреја Митровића из књиге "Србија у Првом светском рату", која је и данас главни уџбеник српских историчара за тај рат, да је Нишка декларација показала "југословенски карактер", то је мало натегнута теза.
Српски интелектуалци имали су значајан утицај на неке од стратешких одлука Владе. У конкретном случају Цвијић са једне и Слободан Јовановић са друге стране, утицали су на текст Нишке декларације. Види се тачно на која два места су уметнути *Срби, Хрвати и Словенци" и "јужнословенска браћа ".
Али, декларација као свака декларација је само једна изјава. То није политички програм. То је пропаганда. И ту се цео њен смисао завршава.
Одговори

Краљевина Србија је једина која је рат водила и против својих сународника, Срба а и против других Јужних Словена.

Мислим да је влада од почетка ишла на уништење А-У, пре свега да би икако могла увући Србе изван КС у једну државу. Било какав опстанак А-У је то онемогућавао што би био пораз.

С друге стране, нашој држави је још од јула 1914. године требала што већа ескалација рата, а нарочито у јесен 1914. Срећом, Немачка је томе допринела својом стратегијом и више него пропаганда српске владе.
Одговори

Немогуће је да је Нишка декларација имала било какав утицај на предају а-у војника јер је дошла прекасно.Битка је већ била решена а аустро угари су били у тешком стању још при крају свог напредовања због растегнутих линија за снабдевање.Њихови војници (и огромна већина наших) у том тренутку нису ни чули за декларацију.Не ради се уопште о томе да ли је требало ићи на уништење Аустро Угарске већ зашто у објавити такав документ у тако раној фази рата без консултација са савезницима ?! Не могу се отети утиску да је искакање из заједничке политике утицало на кашњење савезничке помоћи 1915-е.Ми нисмо ишли на "подешавање наше политике према политици великх сила" и тражењу свог интереса у томе(како нас учи Гарашанин већ на покушај наметања готовох решења а нисмо исти ред величина.Да је декларација имала утицај на морал култур трегера предавали би се они и касније (1915-1916-е)али то није био случај.По мени ,неспретан и исхитрен документ.Између Ниша и Крфа ипак постоји скоро права линија.
Одговори

Ми нисмо "исти ред величина" са оним Србима из Првог светског рата. То јесте тачно.
"Нису усагласили са савезницима...."
Па, човече, не ратују они због савезника, него због себе ваљда. Не смета Аустроугарска савезницима, не жели Аустроугарска да уништи савезнике. Нама је сметала, нас је хтела да уништи. 
Како није утицала Нишка декларација на морал у Аустроугарској војсци? Они су већ тада, крајем 1914.године, имали проблем са дезертирањем својих војника, са недисциплином, са прелажењем на српску страну.... Али, наравно да је победа у Сувоборској операцији много више утицала на такве појаве, него било каква декларација.
И шта си се ухватио те декларације као да је исход рата зависио од ње? Политички памфлет као сваки други....
Одговори

Бенито,Нишка декларација од 7-ог децембра никако није могла утицати на било чији морал током Сувоборске битке која је већ била решена.Морал културтрегера се распао из три разлога:1 све што је било борбено у тој војсци већ је било изгинуло или рањено.Записа то један њихов очевидац парафразирам(не држи ме за реч да ли је Киш,Крлежа или неко трећи)"Гдје су сад они вражји Словенци и Хрвати што су се смијали прштању гелера у води поред понтона на Дрини у августу ?" 2.Исти тај очевидац:З"ашто ми све ваљане путеве и пруге сечемо попречке па нам стога не стиже профијант и муниција?" Имали су грдних проблема са снабдевањем јер су заиста све иоле проходне путеве прелазили попреко због изабраног правца напада.Комуникације су ишле осом север-југ а они су нападали са запада према истоку те су због тога запали у тешку кризу снабдевања док су још били у наступању. 3.Да је српска војска надмоћна у вештини ратовања уверили су се још током лета,то убија у појам обичног војника све и да је више мотивисан него што су они били.Ништа од лаке шетње и казнене експедиције,Срби шаљу у вечност на десетине хиљада њихових сусељана(и код њих је војска била на територијалном принципу). Што се тиче усаглашавања са Савезницима јасно је да ако зависиш у целини од тих савезника(ми нисмо производили ни приближно довољно муниције на пример и још много тога) онда си ти тај који своју политику мора да "подеси према њима" .За неизбежне несугласице биће времена на крају рата.Шта мислиш да је оно кашњење помоћи као и бродова за евакуацију крајем 1915-е било тек тако ?Имају велики начина да те спусте на земљу и покажу ти колико је твоје учешће у њиховим формулама рата и мира.Не мислиш ваљда да бисмо ми сами победили Аустру-Угарску да Антанта није ушла у рат ?Пашић(да ли је то заиста била његова идеју ?) је са својом петљавином око уједињења Јужних Словена објављеном у сред рата само штету нанео Србији.Чекаш талијанске бродове на албанској обали а гураш прст у око Италији ?! Потпуно неодговорно,без трунке обзира према војсци и народу.Зар нису могле да сачекају и Нишка и Крфска декларација ?
Одговори

Колико им је пао морал од Нишке декларације говори чињеница да су издржали још 4 године.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним