Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници нису носили браде

Наравно да је, у Гарди, браду носило мање од 10%. Нисте пажљиво прочитали. Правда је написао да мисли на официре и да је неко од војника носио браду. То сам ја потврдио.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Што значи да сам наслов није 100% адекватан.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Гарда је била најбоље наоружана и опремљена од свих других јединица ЈВуО.Људство је Калабић сам бирао,узимао је најбоље борце из других јединица да би Гарда била права. То пише у књизи -Истина о Калабићу.Нисам мислио да је Гарда најјача због браде,него са војничке тачке гледиште а брада ко брада не значи ништа.
Одговори

(15-03-2017, 09:16 PM)Шумадинац Пише:  Што значи да сам наслов није 100% адекватан.

99,1 % је адекватан. Самарџић је заокружио на прву, већу, целобројну вредност.Smile

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Мени ово више личи на лаичко мишљење о "правој" војсци. Тобоже ако су ови били избријани и изгланцани, тиме су били и "права" војска?

Знам да многи четници из мога краја јесу носили браде. Знам јер сам видио слике, а знам јер су и старији људи из мога краја о томе причали.

Да ли се море закључити по сликама из Италије или шта ја знам, да четници нијесу носили браде? Наравно да не.

Многи су се сређивали за сликање (мислим да је свакоме то јасно како је то у било којој војсци). Неки су носили браде, други су носили повремено, трећи нијесу, и то је то. Никакве то везе нема са комунистима.Rolleyes

То бјежање од браде је слично ономе како у задњи 25 година разни млатимудани пишу о ЧЕТНИЦИМА из периода 1903-1918. Тбоже "амадемици, провесори и историци". А уствари кукавељ.
Српска четничка акција - али борци нијесу четници - но комите! Никако четници, јер то гадно звучи! Тако и браде.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

У Средњобосанском корпусу по овим сликама које су данас доступне, већина није носила браде.
Одговори

(16-03-2017, 10:33 PM)Мргуд Пише:  У Средњобосанском корпусу по овим сликама које су данас доступне, већина није носила браде.
Огромна већина, само старац Миладин и још неколицина. Додуше негде 1946. године има једна слика где је више њих са брадама.
Одговори

Вероватно да је ово групна слика са највећим процентом ,, брадоња ". Динарци.

[Слика: brada.jpg]

Одговори

То је она слика коју сам поменуо у чланку.
Одговори

Evo ovde se vodila diskusija o simbolici četničkih brada i da li su opšte postojale

https://forum.krstarica.com/showthread.p...4%8Detnika

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Mozda nisu imali brijace za razliku od Partizna.
Одговори

Немци су били брадоње
Инспирисани митовима о Барбароси, што у преводу значи – Риђобради, војници Вермахта прилично масовно су носили браде
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
Митови, митови, и опет митови. Невероватна је њихова снага. Јачи су и од математике и статистике, а камоли од историје.
Уверио сам се у то још једном поводом чланка “Четници нису носили браде“, објављеног у претпрошлом броју “Слободе“. Чланак је имао необично велики број коментара на интернету, нарочито на Фејсбуку, и то претежно негативних коментара. Неки су се чак нашли увређени. Зашто пишем да четници нису носили браде, када они знају да јесу? Зар нисам видео слике ђенерала Дрaжe, војводе Ђујића, Калабића?
Наставак чланка:
http://www.pogledi.rs/%D0%BD%D0%B5%D0%BC...%9A%D0%B5/
Одговори

Да, то је провлађујућа слика о четницима не само код комуниста већ и код "четника". Верујем да су се ови други на социјалним мрежама још у већем броју острвили на Вашу тезу. Уосталом, све су то неокомунисти, црвене и црне (булајићевске) боје тако да ништа није за чуђење. Мора да прође много времена и да се многе ствари промене да би се најзад превладали ти комунистички митови.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Да. Изгледа да је овај други чланак боље деловао него онај први. Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним