Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Наравно да је, у Гарди, браду носило мање од 10%. Нисте пажљиво прочитали. Правда је написао да мисли на официре и да је неко од војника носио браду. То сам ја потврдио.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,440
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
876
Што значи да сам наслов није 100% адекватан.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 2,881
Теме: 6
Придружен: Jun 2016
Углед:
609
Гарда је била најбоље наоружана и опремљена од свих других јединица ЈВуО.Људство је Калабић сам бирао,узимао је најбоље борце из других јединица да би Гарда била права. То пише у књизи -Истина о Калабићу.Нисам мислио да је Гарда најјача због браде,него са војничке тачке гледиште а брада ко брада не значи ништа.
(Последња измена: 15-03-2017, 09:21 PM од
Милош Шарац.)
Углед:
459
(15-03-2017, 09:16 PM)Шумадинац Пише: Што значи да сам наслов није 100% адекватан.
99,1 % је адекватан. Самарџић је заокружио на прву, већу, целобројну вредност.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
Мени ово више личи на лаичко мишљење о "правој" војсци. Тобоже ако су ови били избријани и изгланцани, тиме су били и "права" војска?
Знам да многи четници из мога краја јесу носили браде. Знам јер сам видио слике, а знам јер су и старији људи из мога краја о томе причали.
Да ли се море закључити по сликама из Италије или шта ја знам, да четници нијесу носили браде? Наравно да не.
Многи су се сређивали за сликање (мислим да је свакоме то јасно како је то у било којој војсци). Неки су носили браде, други су носили повремено, трећи нијесу, и то је то. Никакве то везе нема са комунистима.
То бјежање од браде је слично ономе како у задњи 25 година разни млатимудани пишу о ЧЕТНИЦИМА из периода 1903-1918. Тбоже "амадемици, провесори и историци". А уствари кукавељ.
Српска четничка акција - али борци нијесу четници - но комите! Никако четници, јер то гадно звучи! Тако и браде.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
(Последња измена: 16-03-2017, 12:04 AM од
мунгос.)
Поруке: 423
Теме: 0
Придружен: Jan 2014
Углед:
22
У Средњобосанском корпусу по овим сликама које су данас доступне, већина није носила браде.
Углед:
459
Вероватно да је ово групна слика са највећим процентом ,, брадоња ". Динарци.
Поруке: 16,985
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
То је она слика коју сам поменуо у чланку.
Поруке: 9,123
Теме: 234
Углед:
373
Evo ovde se vodila diskusija o simbolici četničkih brada i da li su opšte postojale
https://forum.krstarica.com/showthread.p...4%8Detnika
Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Поруке: 233
Придружен: Jan 2017
Углед:
8
Mozda nisu imali brijace za razliku od Partizna.
Поруке: 563
Углед:
98
Да, то је провлађујућа слика о четницима не само код комуниста већ и код "четника". Верујем да су се ови други на социјалним мрежама још у већем броју острвили на Вашу тезу. Уосталом, све су то неокомунисти, црвене и црне (булајићевске) боје тако да ништа није за чуђење. Мора да прође много времена и да се многе ствари промене да би се најзад превладали ти комунистички митови.
Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
(Последња измена: 20-04-2017, 02:06 PM од
Felix.)