Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Цитат:Он је говорио да је као дечак видео доста четника и да су сви носили браде. Тада нисам имао фотографије 3. крагујевачке бригаде, која је оперисала у његовом родном крају (према Баточини). После сам их набавио: ни капетан Мирко Смиљанић, командант ове бригаде, ни његови људи, на овим фотографијама немају браде.
Његов Никшић и остала села баточинске општине давала су људство за 2. батаљон те бригаде. Најмање један из Смиљанићеве пратње је носио браду - онај што га је издао љотићевцима (видео сам фотографију). И наредни командант 3. бригаде је носио браду.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 9,122
Теме: 234
Придружен: Jul 2013
Углед:
373
Meni đed kaže da su podno Kopaonika tamo reon Jošaničke Banje, brusa i Raške većina četnika nosila brade...
Sada ne znam da li je to istina...
Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Од топ 20 команданата колико је носило браде? 16-17. Не би лако ни саставили овај списак, нису сви деловали на истим територијама и ратовали по истим условима. Занимљиво би било да нас неколико изнесе своје мишљење и направи списак најбољих команданата па да видимо како стоје ствари. Ево ја сам саставио списак на брзину. Ако жели неко да избаци ја ћу одма после њега.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 15-03-2017, 12:55 AM од
Перун.)
Углед:
459
На овом форуму има најбољи корпус ЈВуО. Питао сам Милослава једном. Рекао ми је да отворим нову тему. Покренућу то сутра кад стигнем.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,504
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Има сигурно на старом форуму, али, ваљда, не може сад да се отвори.
Поруке: 14,504
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Ма каква Копаоничка бригада, ђед му је причао о Машановцима .
Поруке: 14,439
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
875
Можда није одговарајући наслов "Четници нису носили браде" јер Четници су ипак и носили браде.
Прецизније, требало би "Четници већином нису носили браде"... или неки прецизнији и бољи наслов.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Углед:
459
To je upravo ono na cemu je insistirao Samardzic. Ako jesu znaci da je nosilo 50% cetnika +1. Ako ne, znaci da nisu nosili.