Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници нису носили браде

Да није било комунистичке пропаганде, данас уопште не би постојала представа о четницима као брадоњама
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
Наставак:
http://www.pogledi.rs/%D1%87%D0%B5%D1%82...%B4%D0%B5/
Одговори

Цитат:Он је говорио да је као дечак видео доста четника и да су сви носили браде. Тада нисам имао фотографије 3. крагујевачке бригаде, која је оперисала у његовом родном крају (према Баточини). После сам их набавио: ни капетан Мирко Смиљанић, командант ове бригаде, ни његови људи, на овим фотографијама немају браде.

Његов Никшић и остала села баточинске општине давала су људство за 2. батаљон те бригаде. Најмање један из Смиљанићеве пратње је носио браду - онај што га је издао љотићевцима (видео сам фотографију). И наредни командант 3. бригаде је носио браду.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Kod mene u kraju svi su bradu nosili , cak i u ovom ratu. Moj otac kada se vratio sa ratista coveka nisam prepoznao, nikada posle toga nisam ga video sa bradom.

http://www.bratstvomilicevica.rs/index.p...stradanja2

Mada ima istine u ovome sto je Samardzic pricao, opet nisam posecivao arhive kao on ali kao veoma mlad vodjen sam od strane svog dede na posjela i tamo kada sam pokazivao neke slike , ljudi iz tog doba su mi tvrdili da nikada neke nisu videli sa bradama, cak i babi kada sam pokazo bracu (baba je od Milicevica ) nije ih preopoznala. Deda je cesto govorio da su imali jedan smajser i da su ga menjali da bi se slikali, i da najvise pamti talijanske kolace koje umocis u mleko. Mnoge ove ljude znao je licno i pricao mi price o njima. Inace Milicevici veoma se ponose vojvodom Gligorom,ali moj deda kaze lako je njemu kada je imao ove nase iz familije uz sebe.
Ovom prilikom znam da nije tema zamolio bih nekoga da li zna gde ima sada da se kupi knjiga Bilecki Cetnici?
Одговори

Meni đed kaže da su podno Kopaonika tamo reon Jošaničke Banje, brusa i Raške većina četnika nosila brade...

Sada ne znam da li je to istina...

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

Од топ 20 команданата колико је носило браде? 16-17. Не би лако ни саставили овај списак, нису сви деловали на истим територијама и ратовали по истим условима. Занимљиво би било да нас неколико изнесе своје мишљење и направи списак најбољих команданата па да видимо како стоје ствари. Ево ја сам саставио списак на брзину. Ако жели неко да избаци ја ћу одма после њега.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

У мом крају ситуација је сљедећа: Ни први ни други командант бригаде нису носили браду, као ниједан од четири команданта батаљона. Браду је носио командир штапске чете, замјеник команданта једног батаљона и још неки командири чета и водова. Обични борци са брадама били су ријетки. На приложеној слици види се група од 25 бораца, са шубаром је командант батаљона, а као што видите нико не носи браду, сви су обријани, изузев што командант батаљона има дугу косу.
[Слика: image.jpg]
Одговори

(15-03-2017, 12:43 AM)Перун Пише:  Од топ 20 команданата колико је носило браде? 16-17. Не би лако ни саставили овај списак, нису сви деловали на истим територијама и ратовали по истим условима. Занимљиво би било да нас неколико изнесе своје мишљење и направи списак најбољих команданата па да видимо како стоје ствари. Ево ја сам саставио списак на брзину. Ако жели неко да избаци ја ћу одма после њега.

Имаш тему о најбољим командантима, или је била на старом форуму. Не могу сад да тражим.
Одговори

На овом форуму има најбољи корпус ЈВуО. Питао сам Милослава једном. Рекао ми је да отворим нову тему. Покренућу то сутра кад стигнем.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Има сигурно на старом форуму, али, ваљда, не може сад да се отвори.
Одговори

(14-03-2017, 11:56 PM)Mekenzi Пише:  Meni đed kaže da su podno Kopaonika tamo reon Jošaničke Banje, brusa i Raške većina četnika nosila brade...

Sada ne znam da li je to istina...
То је Копаоничка бригада, имам једно 15 слика, на којима се види стотинак четника. Ни један нема браду.
Одговори

Ма каква Копаоничка бригада, ђед му је причао о Машановцима .
Одговори

Можда није одговарајући наслов "Четници нису носили браде" јер Четници су ипак и носили браде.

Прецизније, требало би "Четници већином нису носили браде"... или неки прецизнији и бољи наслов.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

To je upravo ono na cemu je insistirao Samardzic. Ako jesu znaci da je nosilo 50% cetnika +1. Ako ne, znaci da nisu nosili.

Одговори

A zasto je bitno da li su nosili bradu?

Po meni kaze i po slikama nosilu su. Iz dedinog sela Aleksa Kisic, Mate,Joko Milicevic, Pop Dangubic, Branko Dangubic ( za njega deda tvrdi da nije onaj sto imas na slici ), Obren Dangubic je imao brkove , Mitrusici (posle su presli u Partizane da bi spasili glavu), Ilic je nosio brkove. Mislim da Samardzicu imas ti te slike, video sam ih negde.

Evo nasao sam ih https://www.pogledi.rs/hercegovacki-cetnici/

Od svih deda kaze da je Aleksa i Zvjer bili najbolji borci. Aleksa je bio u kraljevoj gardi a ubili su ga na prevaru tako sto ga je izdao neki Denda koji je upalio svetlo i posto je bio njegov jatak
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним