Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Сенке над Балканом - Серија

Ево сад сам чуо да ће бити серије "Сенки над Балканом".
Колико сам чуо биће 3 сезоне.У првој сезони радња је смештена у периоду од 1928-1940.
У трејлеру ми се посебно свидело то што се неко сетио свих оних Белих Руса који су живелу у Краљевини Југославији.
Врло сам се обадовао када сам видео руске императорске официре и војнике у козачким униформама.

Но,видећемо како ће све то изгледати.Да не буде као Равна Гора-трејлер супер,а серија пфффф.Надам се да ће братити пажњу на детаље који су украси свих серија и филмова.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

Јел то оно што иде на РТРС ?

Кад почиње емитовање ?

Само да напоменем а већ сам постао досадан Smile тема за серије већ постоји . Тема за једну серију отвори се на пдф култура, друга на пдф историја трећа на четнички покрет...
Одговори

Ево трејлера, за оне који нису погледали. Серија се још увек снима, емитоваће се на РТС-у на јесен.
Сетили се Руса који шверцују опијум, где да прикажу руске архитекте, лекаре, научнике, књижевнике, колико их је само било у Београду међу емигрантима. Колико сам добио информацију у првој сезони се неће појављивати ни краљ Александар, чудна одлука с обзиром на период који серија обрађује...
Цитат:Прва сезона покрива период непосредно пред убиство хрватског народног посланика Стјепана Радића у Народној Скупштини СХС и увођење диктатуре.
Одговори

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

https://www.cdm.me/kultura/bjelogrlic-se...rizikovao/

Цитат:
“Kada pronađete pravu, suštinsku temu, ljudi uvijek kažu „Sve je isto.“ Recimo, 1938. i 1939. je bilo jasno da dolazi rat. Tada su bili izbori koje je pokrao Stojadinović, ultradesničarska ideologija bila je u usponu, a uz to se dešavala i ekološka katastrofa zbog rudnika. Zar to ne podsjeća i na današnje trenutke? Naravno da pričajući o tom vremenu, pričamo i o našem”, naglasio je Bjelogrlić....

.... Konsultovali smo se i sa Institutom za savremenu istoriju u Beogradu, a posebno je važna tema ruske emigracije, koja je donijela i civilizacijske vrednosti i nasilje i kriminal”, rekao je Koprivica."

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Критика серије коју је изнео један Твитераш

Одгледао сам целу трећу сезону „Сенки над Балканом“. Утисак ми је као да сам гледао мешавину „Peaky Blinders“, „Црне свадбе“ и неког партизанског филма. Серија јесте гледљива, али прилично предвидљива. Покушај да се подигне контроверза кроз секс и насиље делује слабије него у претходним сезонама.

Музика је и даље на високом нивоу. Ликови су углавном остали исти, без већег развоја. Горан Богдан одличан сигуран и уверљив у својој линији. Чак је и Биковић као Тито пријатно изненадио. Најупечатљивија сцена на крају је разговор између Валтера и друга Феликса. (Тито-Голубић)

Линија са Маријом Оршић је изгубила ону окултну тежину и мистику коју је раније имала. Нацисти су приказани мекше него што би се очекивало, док су усташе готово занемарене, осим кроз Степинца. Милан Стојадиновић је добро представљен и његова улога је коректно изнесена.
Одлична паралела о томе да ми Срби живимо за изборе или кроз изборе.

Драги Јовановић и Космајац су карикирани као сељачине и глупаци, док су комунисти приказани као лепи, млади и паметни. Жандари делују промудрено, а чини се да серија прави паралеле са савременим дешавањима у Србији, уз доста скривених порука које се могу тумачити на разне начине. (Студентске демонстрације)

Генерално, Срби су приказани као примитивци, Влахиње као мистичне и курве, док су Енглези и Американци представљени као нека врста свезнајућих фигура. Руси стандардно. Јевреји добричине које помажу локалној заједници и желе да сачувају свет од нациста.

Милан Марић делује као да у свакој улози игра себе и овде није дорастао улози главног негативца. С друге стране, Андрија Милошевић је одиграо изнад очекивања. Занимљиво да већина женских ликова се константно понижава или их јебу. Ону малу глумцу мало мало неко јебе у неком филму или серији, заборавио сам како се зове.
Ди Мајо сликар (Бенчина) изено одлично улогу као и мали Јанкетић.

На крају, остаје упечатљив моменат када се Бјели обраћа Тито, са идејом да му је потребан за промену и да „растера све сенке над Југославијом“.

https://x.com/SiggySwans/status/2038169296203915526

Извор: Гилти Сигурдсон
Одговори

Јесте ли видели ове слободне зидаре коју су се окупили код Споменика Незнаном јунаку?
Како ће сада друштвене мреже да горе...
Одговори

(25-06-2026, 06:35 PM)Филип Ђукић Пише:  Јесте ли видели ове слободне зидаре коју су се окупили код Споменика Незнаном јунаку?

Синовац, какве везе имају ти часни миротворци са овом темом?

Д М
Одговори

(25-06-2026, 07:30 PM)Шумадинац Пише:  
(25-06-2026, 06:35 PM)Филип Ђукић Пише:  Јесте ли видели ове слободне зидаре коју су се окупили код Споменика Незнаном јунаку?

Синовац, какве везе имају ти часни миротворци са овом темом?

Никакве...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним