Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НА ДАНАШЊИ ДАН
#29

(07-07-2015, 05:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  Уопште није рушен, само су ноћу однели бронзани део. У граду су били Немци, па су радили нечујно.

Па наши преци су топили црквена звона за ђулад,мало је смешно онда ово називати рушењем . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори
#30

(07-07-2015, 01:11 AM)Милослав Самарџић Пише:  РТ РС о скупу на Козари:
http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=50233

имате коментар?
Одговори
#31

(07-07-2015, 08:42 PM)Романија Пише:  
(07-07-2015, 01:11 AM)Милослав Самарџић Пише:  РТ РС о скупу на Козари:
http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=50233

имате коментар?
Чини ми се да западно од Бањалуке није извршена дебољшевизација, док источно од БЛ није ни било превише потребе за њом. Током рата, западно од БЛ било је мало четника, источно мало партизана, и то се види и сада.
Одговори
#32

УПОКОЈИО СЕ У ХРИСТУ
+ РУДНИЧКИ ВОЈВОДА ВЕСЕЛИН САВКОВИЋ +
Са тугом и искреним поштовањем дана 12.09.2015. смо се опростили од упокојеног нам војводе Рудничког Веселина Савковића.
Био је изузетан и честити домаћин, муж, отац, деда, прадеда србин и равногорац.
Био је личност којој је породица, дом, вера, традиција, монархија, отаџбина били светиње, а морал и етика смисао живота. Имао је све одлике правог србина и србског домаћина.
Рођен је на дивном, здравом тлу, у селу Заграђу под дно Рудника давне 1917.године, у вихору првог светског рата, од честитих родитеља оца Радивоја и мајке Милке, рођене Петровић из Рудника.
Основну школу, 4 разреда, завршио је у свом родном селу Заграђу.
Као дете сиромашног оца у оно суромашно време показао се врло вредан, бистар и радан.
Одлази у војску 1939 године. Упућен је у Загреб, у 30-ти артиљериски пук „Краљевић Томислав“. Заклетву војничку коју је тада дао није ју је целог живота заборавио. Знао ју је напамет све до вечног уснућа. И што је нај важније није ју је издао, као што су то многи учинили. Верно је служио Богу, Краљу и Отаџбини.
И Бог га је наградио богатом породицом и богатим и дугим животом.
Други Светски рат Веселина затиче у војсци. Тада је чуо за пуковника Драгољуба Михаиловића , за Равну Гору и за Дражин покрет. Без двоумљена иде Веселин тамо где се осећа српски и Светосавски дух, у равногорце. Провео је четири тешке ратене године на терену Качерског и Колубарског среза.
Половином јуна 1944.год. на скупу 11.000 четника у селу Брајковцу изабрано је 485 елитних војника за формирање Јуришне Рудничке бригаде за одлазак на Лим да би се спречио продор партизана у Србију. Бригаду су чинила два батаљона са око 485 војника и официра. Том приликом Веселину предају Бригадну заставу да је носи тј. да буде начелу колоне као бригадни барјактар – заставник.
Крајем децембра 1944. год .бригада се нашла у једном селу код Горажда. Ту буду опкољени са свих страна од партизана. Четничке снаге су остали без муниције, хране и без ичије помоћи. Ту буде уништена цела бригада, сем њих девет који су се, захваљујући Богу и Вуку Калајитовићу, извукли и дошли кући. У немогућности да пренсе бригадни барјак у Србију, сакрива га на скровитом месту, које никад није могао да препозна. Пут до куће био је тежак уз сталну глад и хладноћу.
Демобилисан је крајем 1945.год. Наставља живот на очевом и својем имању где заснива породицу. Није поклекнуо ни у најтежим послератним данима комунизма
Остаје доследан традицији, вери, монархији и Краљу. У томе је била његова вредност, као чувара српства и светосавља. Због свега тога ми равногорци уважавали смо га великом пажњом и поштовањем. И као такав остаће нам у дубоком сећањи заувек.
Данас наш војвода подноси рапорт свом ђенералу и Краљу, пред Богом, и може поносно рећи да их није изневерио.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори
#33

Слава му!
Одговори
#34

Слава му!
Одговори
#35

Бог да му душу прости!
Одговори
#36

Слава му.
Одговори
#37

Доживео је рехабилитацију свога команданта као и рехабилитацију свога краља. Бар нешто.

Слава му!

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори
#38

Са даном закашњења, вест са сајта Министарства одбране:

Облежена 71. годишњица мисије Халијард

Поводом 71. годишњице мисије „Халијард”, када је, захваљујући помоћи Југословенске војске у отаџбини под вођством Драгољуба Михаиловића и Америчке војнообавештајне службе ОСС, евакуисано неколико стотина америчких пилота и другог савезничког особља из Британије, Русије, Француске, Италије и Бугарске, данас су делегације положиле венце на спомен обележје на прањанском Галовића пољу код Чачка, на којој је некад био импровизовани аеродром.

Свечаном скупу присуствовали су специјални изасланик председника Републике Србије Оливер Антић, заменик амбасадора САД у Београду Гордон Дугуд, заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Душко Жарковић, бригадни генерал Марк Кејмерер из ваздухопловних снага САД у Европи, директорка канцеларије Секретаријата одбране САД Лора Грос, представници Министарства одбране и Војске Србије, Српске православне цркве, локалне самоуправе, фондације Халијард, ветерани мисије Халијард и чланови њихових породица.

Изасланик председника Србије подсетио је на храброст српског народа, на његову част, традицију и историју.

- Окупаторске снаге су мучиле обичне сељаке у овом крају који су скривали америчке пилоте, поједине стрељали, али нико није одао ниједног америчког пилота. То је суштинска карактеристика српског народа и српске војске. Сви су враћени безбедно у базе у Италији, рекао је Антић.

Поздрављајући присутне генерал Кејмерер истакао је значај операције Халијард и рекао да не може речима да искаже захвалност према српском народу.

- Зато ћу завршити једним једноставним, али пуним емоција хвала. Хвала вам на свему што сте урадили како бисте повезали наша два народа. Пошто смо данас овде убеђен сам да ћемо наставити да изграђујемо пријатељство између наше две војске, ваздухопловства, наших земаља, изјавио је Кејмерер.

Председник општине Горњи Милановац Милисав Мирковић рекао је да је част после толико година стајати на овом месту и знати да доброта српског народа није остала заборављена, а гостопримство Прањана узвраћено на најлепши могући начин, кроз улагање у највредније што имамо – а то су наша деца и њихово здраво и срећно детињство.

Гости су потом обишли цркву Вазнесења Господњег у Прањанима где је одржан помен, а потом у Основној школи „Иво Андрић”, чију је обнову помогла Амбасада САД у Београду, одгледали филм о Џорџу Вујновићу, некадашњем агенту тајне војне службе ОСС и последњем јунаку мисије спасавања 512 америчких пилота оборених изнад Србије 1944. године. Аутори филма су Данијел Шунтер и Бојан Драгићевић, а редитељ Дејан Живковић.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори
#39

"Поздрављајући присутне генерал Кејмерер истакао је значај операције Халијард и рекао да не може речима да искаже захвалност према српском народу."

Пошто није могао исказати ријечима, исказао је бомама 1995. и 1999.
Одговори
#40

Лука.Луке 1 потпуно промашен одговор на вест коју сам пренео. Ова вест је важна због јубилеја наравно, али још важнија јер се тако отворено и директно (што раније, пре рехабилитације није био случај) помиње име ђенерала Михаиловића од стране једне званичне институције ове државе, Војске Србије: "захваљујући помоћи Југословенске војске у отаџбини под вођством Драгољуба Михаиловића"

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори
#41

(26-09-2015, 02:43 PM)Felix Пише:  Лука.Луке 1 потпуно промашен одговор на вест коју сам пренео. Ова вест је важна због јубилеја наравно, али још важнија јер се тако отворено и директно (што раније, пре рехабилитације није био случај) помиње име ђенерала Михаиловића од стране једне званичне институције ове државе, Војске Србије: "захваљујући помоћи Југословенске војске у отаџбини под вођством Драгољуба Михаиловића"
Да, добро си то уочио.
Мада наравно остаје горак укус на који подсећа Лука...
Одговори
#42

(26-09-2015, 10:31 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(26-09-2015, 02:43 PM)Felix Пише:  Лука.Луке 1 потпуно промашен одговор на вест коју сам пренео. Ова вест је важна због јубилеја наравно, али још важнија јер се тако отворено и директно (што раније, пре рехабилитације није био случај) помиње име ђенерала Михаиловића од стране једне званичне институције ове државе, Војске Србије: "захваљујући помоћи Југословенске војске у отаџбини под вођством Драгољуба Михаиловића"
Да, добро си то уочио.
Мада наравно остаје горак укус на који подсећа Лука...

Ма, разумим вас и поздрављам оваква дешавања. Само сам мало фрустриран, што овакве изјаве нису долазиле у право вријеме, биле би много корисније.

Мада ми други дио изјаве није баш јасан.

"Пошто смо данас овде убеђен сам да ћемо наставити да изграђујемо пријатељство између наше две војске, ваздухопловства, наших земаља, изјавио је Кејмерер."
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним