Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НА ДАНАШЊИ ДАН
#43

На данашњи дан је 1941.године Јелички четнички одред, под вођством легендарног комаданта поручника Јована Бојовића, ослободио Чачак.
Данас, 1.октобра 2015.године, је поново дошло до сусрета "блиске врсте" између Равногораца и субнора. Место тог сусрета било је спомен обележје "Спомен парк" посвећен "жртвама фашизма" и "палим борцима у борби против фашизма", које се налази на самом изласку из Чачка, кад се крене према Драгачеву. Равногорци су,опет, поставили крст, а комуњаре се повукле. Неће бити никакво чудо, ако поново, под окриљем ноћи, крст нестане.
ПС Идејни творац овог споменика је некадашњи "градоначелник" Београда, архитекта Богдан Богдановић. Спомен-парк је подигнут на тридесетогодишњицу "ослобођења" Чачка. Богдановићева идеја је била да се довуче велика количина земље на тек направљени трг у Чачку(који је, као и у Ужицу, настао рушењем старе чаршије) и да се направи једно брдо, па да се ту направи заједничка масовна гробница свих партизана из Чачка и околине који су погинули у ДСР, широм Југославије. Мада то никад нису признали, чачански комунисти, од којих су неки били тешки зликовци, су били одушевљени овом идејом. Ово је пропало зато што су тражили мишљење Београда, а ови су им рекли да је Богдановић сличну егзибицију хтео да направи са Тргом Маркса и Енгелса(данас Трг Николе Пашића) и да је одбијен. Ови из Чачка су помислили да ће бити партијски кажњени, па су одустали. Тако је спомен-парк направљен на самом почетку успона на Јелицу. Обашка чије су кости у тим масовним гробницама. О томе неки други пут.
Одговори
#44

74 ГОДИНЕ ОД ПОГИБИЈЕ ПОРУЧНИКА ЈОВАНА БОЈОВИЋА!

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори
#45

На данашњи дан; У ноћи 21./22. октобра 1944. након 10 дана потпуне блокаде на уском простору мањем од километра у пречнику, извршен је пробој из Грахова у правцу масива Бијеле Горе, кроз партизански обруч VI. црногорске, X. црногорске бригаде и III. италијанске партизанске бригаде из састава дивизије ''Гарибалди''. Те ноћи платило је животима 267 бораца Вучедолске бригаде ЈВуО, па и цивили који су се нашли у тзв. ''блоку''. Било је доста рањених који нису били у стању да крену у пробој, па су остали, а они најтежи рањеници лежали су у граховској болници непомични, а са њима је остао и в.д. љекара бригаде Јефто Перишић са четири болничарке. По упаду комуниста у Грахово, измасакрирани су. Дирљив је и примјер благајника Вучедолске бригаде, Блажа Вучетића, који је тешко рањен и непомичан лежао, а са њим су биле његове сестре, плачући над рањеним братом. Када су га нашли комунисти, са упереним пушкама, наредили су сестрама да се одмакну, а потом пошто су оне то одбиле рафалима из аутоматских пушака све су их побили. Убијена је и једна дјевојчица од 14 година.
Наредник - водник Милован Миловић, један од најхрабријих четника и заклети антикомуниста, видјевши да га комунисти са свих страна опкољавају не дозволивши им задовољство да га муче, убио је своју кћерку од 11 година, потом пуцао себи у главу.
Једном приликом, далеко послије рата, у хотелу ''Грахово'' у истоименој варошици, гдје се горе поменута борба водила, политички комесар Х. црногорске партизанске бригаде, Стево Ковачевић запио се са својим пријатељима. Након завршене прославе, Ковачевић је повезао свог друга кући недалеко од хотела гдје је живио. Дошавши у кућу наставили су пити, па га је друг му Булајић питао: ''Бога ти Стеване је ли ти жао оне онолике људе, што их невине побисте у Грахово?''. Комунистички командант одговорио му је хладнокрвно, пред укућанима: ''Не! Но ми је жао што сад уза се немам пиштољ да и тебе убијем!''.
Одговори
#46

На данашњи дан, 1945. године, у Старој Грашишци, мучки је убијен славни потпуковник Павле Ђуришић.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори
#47

https://katera.news/da-se-ne-zaboravi-kr...trebevica/

На Крстовдан 42. поклана је од стране усташа, комшија муслимана, породица Рајка Драгаша

Оно што је невјероватно, СУБНОР јесте помогао подизање споменика и ставио петокраке на споменик. Ови јадни мученици нису имали никакве везе са петкокраком, партизанштињом и комунизмом. Чисто сумњам да је ико од њих за
живота, па и Рајко икада видио петокраку.
Одговори
#48

На данашњи дан 1941. Председник југословенске владе "Гиле" Цветковић преко радија образлаже народу непопуларну одлуку о притупању Југославије Пакту Сила Осовине.


Против овог чина протестовали су патријарх српски Гаврило ( "понизимо се пред Богом а усправимо се пред људима" ), америчке и енглеске дипломате и "дипломате"...
Одговори
#49

На данашњи дан 1941. у Београду српски официри КЈВ збацили с власти Намесништво и владу који су потписали Тројни Пакт са Силама Осовине.

Организатор пуча: зам. к-данта ЈРВ ђенерал Боривоје Мирковић.

То је било de facto објава рата Хитлеру који је за пуч сазнао у јутарњим сатима.
Одговори
#50

На днашњи дан 1941.

OKW расписали потерницу од 20000 динара који доведе живог или мртвог вођу побуњеника Дражу Михаиловића.

[img][Слика: poternica-Draza.jpg][/img]
Одговори
#51

На данашњи дан 9.4.1941. Ватикан

Католичка Св. конгрегација за ист. цркву преко свог нунција у НДХ Марконеа поручује надбиксупу загребачком...др Степинцу:
„У случају кад нема католичке цркве, или да скоро сви „шизматици“ преобраћени, постојећа „шизматичка“ црква може бити употребљена за верску наставу и културу. Њу треба претходно благословити по упрошћеном ритуалу, јер је свечан благослов тренутно искључен“

( према италијанском публицисти Карлу Фалконију )
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним