Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 1 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници у ратовима 1991-1995

Ову тему треба избрисати са форума.Какви бре четници у ратовима деведесетих.Срби прихватили усташку пропаганду па ЈНА,ЈА,ВРС,ВЈ називају четницима.

Молери,конобари,беспосличари се проглашавају војводама као да су војевали раме уз раме са Карађорђем,Милошем,Степом,Живојином...
Одговори

(19-02-2020, 12:12 AM)ЈВуО-КГ Пише:  Ову тему треба избрисати са форума.Какви бре четници у ратовима деведесетих.Срби прихватили усташку пропаганду па ЈНА,ЈА,ВРС,ВЈ називају четницима.

Молери,конобари,беспосличари се проглашавају војводама као да су војевали раме уз раме са Карађорђем,Милошем,Степом,Живојином...
Било је неколико четничких одреда у Републици Српској током грађанског рата. Ниједан од тих одреда није био део ВРС.
Одговори

(19-02-2020, 11:22 AM)Војвода Пише:  Било је неколико четничких одреда у Републици Српској током грађанског рата. Ниједан од тих одреда није био део ВРС.

Види Војводо,ВРС није била у герилском рату у БиХ тако да су ти четници само квази четници.ВРС је имала диверзантске одреде а потребе за герилским деловањем није ни имала јер је све кључне делове држала као на длану.Свако себе може да назива како хоће,али стварност је нешто друго.А и Ратко Младић ми није деловао баш као лик који би дозволио да мимо њега и ВРС постоје неке јединице на том простору које нису под његовом командом. СДГ се појављивала тамо,али то је нешто скроз друго,ни они нису наступали као герила.
Одговори

(19-02-2020, 08:28 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(19-02-2020, 11:22 AM)Војвода Пише:  Било је неколико четничких одреда у Републици Српској током грађанског рата. Ниједан од тих одреда није био део ВРС.

Види Војводо,ВРС није била у герилском рату у БиХ тако да су ти четници само квази четници.ВРС је имала диверзантске одреде а потребе за герилским деловањем није ни имала јер је све кључне делове држала као на длану.Свако себе може да назива како хоће,али стварност је нешто друго.А и Ратко Младић ми није деловао баш као лик који би дозволио да мимо њега и ВРС постоје неке јединице на том простору које нису под његовом командом. СДГ се појављивала тамо,али то је нешто скроз друго,ни они нису наступали као герила.
Капирам ја шта си хтео да кажеш, није било потребе за четничким видом ратовања 90-их јер је постојала јасна линија фронта. Само сам рекао да су се неки добровољци прозвали четницима, а и на Романији је 1993. проглашено неколико четничких војвода. Мислим да они нису били део ВРС јер су њоме руководили комунисти. Било је добровољачких јединица које нису биле део ВРС.
Одговори

(19-02-2020, 08:28 PM)ЈВуО-КГ Пише:  

Ту заиста имамо један парадокс. Герилски рат су једино изводиле хрватске и муслиманске наоружане формације муњевитим препадима на припаднике ондашње ЈНА. Додуше, када су ојачале прешле су на класичан фронтални сукоб.
Одговори

(21-02-2020, 04:30 PM)Александар Динчић Пише:  Ту заиста имамо један парадокс. Герилски рат су једино изводиле хрватске и муслиманске наоружане формације муњевитим препадима на припаднике ондашње ЈНА. Додуше, када су ојачале прешле су на класичан фронтални сукоб.

Да.Зенге и Патриотска Лига,ту је и ХОС.Легализовани су им били само ондашњи хрватски муповци.На страну шта су радили,знамо сви.То је и пре рата,негде 1990. године када су на шапке ставили шаховнице.
Одговори

(22-02-2020, 12:45 AM)ЈВуО-КГ Пише:  
(21-02-2020, 04:30 PM)Александар Динчић Пише:  Ту заиста имамо један парадокс. Герилски рат су једино изводиле хрватске и муслиманске наоружане формације муњевитим препадима на припаднике ондашње ЈНА. Додуше, када су ојачале прешле су на класичан фронтални сукоб.

Да.Зенге и Патриотска Лига,ту је и ХОС.Легализовани су им били само ондашњи хрватски муповци.На страну шта су радили,знамо сви.То је и пре рата,негде 1990. године када су на шапке ставили шаховнице.

Те хрватске и муслиманске формације, у виду диверзантских група, правиле су страшне проблеме нашој војсци, поготову на херцеговачком ратишту.
Одговори

Герила је по послератној Женевској конвенцији дозвољена. Наравно, то су установиле велике силе јер су у периоду Хладног рата предвиделе коришћење герилских формација на туђој територији за своје интересе. Наравно, они су ту предвидели такође да неко мора формално да призна ту ратујућу страну која примењује неконвенцијални начин ратовања. Тачније, не туче се фронтовски. Разуме се да је то свима погодовало ради подривања супарничке стране. Сада, када је развијена стелт технологија, беспилотне летелице, компјутеризација и сл. герила се не исплати као некад. Више је то класичан облик тероризма - убијање и себе и других помоћу експлозивних средстава. Међутим, сада је проблем у експанзији герила-тероризма. Отело се контроли.
Одговори

(22-02-2020, 01:57 AM)ХраброСрце Пише:  Те хрватске и муслиманске формације, у виду диверзантских група, правиле су страшне проблеме нашој војсци, поготову на херцеговачком ратишту.

У почетку рата су то обичне страначке банде са дугим цевима јер кад кажеш диверзантска група то подразумева и неко војно знање.Тек у мају 1992. на подручју Сарајева постају уочљиве неке диверзантске групе или једна диверзантска група.То са аспекта БиХ.

Са друге стране Хрвати су имали неке диверзантске групе. Чак су упадали и у Србију али су похватани.А ушли из Мађарске.

(22-02-2020, 12:17 PM)Александар Динчић Пише:  Међутим, сада је проблем у експанзији герила-тероризма. Отело се контроли.

Још деведесетих година прошлог века,а не како већина мисли 2001. године.
Одговори

(22-02-2020, 10:37 PM)ЈВуО-КГ Пише:  У почетку рата су то обичне страначке банде са дугим цевима јер кад кажеш диверзантска група то подразумева и неко војно знање.Тек у мају 1992. на подручју Сарајева постају уочљиве неке диверзантске групе или једна диверзантска група.То са аспекта БиХ.

Са друге стране Хрвати су имали неке диверзантске групе. Чак су упадали и у Србију али су похватани.А ушли из Мађарске.

И Хрвати и муслимани су имали добре диверзантске групе јер су их обучавали инострани инструктори.
Одговори

Знате ли ко је Радету Чубрилу доделио војводски чин?
Одговори

(18-02-2020, 09:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(18-02-2020, 07:12 PM)Војвода Пише:  Људи, да ли знате када је Јован Тинтор добио звање четничког војводе?
Када и Урош Шуштерич, Драшко Стојисављевић и још десетак, по аманету војводе Ракочевића. То је било негде 2008. године. Била је свечаност у селу Ба.
Јесу ли баш сви добили војводски чин по аманету? Прочитао сам да је Шуштерич добио чин пре него што је војвода Ракочевић умро.
Одговори

Одговоре на оваква питања можете наћи. И на викепедији. Имате које су војводе кад проглашене и од кога. Војвода Ђујић је Шешељу одузео титулу и прогласио Славка Алексића војводом. Мило Ракочевић је свакако био војвода, почившег Шуштеричу се не може замјерити било шта, међутим, остале титуле и почасно титулирање након 2000 и неке врло је дискутабилно, боље рећи смијешно.
Одговори

(25-02-2020, 11:44 PM)ХраброСрце Пише:  Одговоре на оваква питања можете наћи. И на викепедији. Имате које су војводе кад проглашене и од кога. Војвода Ђујић је Шешељу одузео титулу и прогласио Славка Алексића војводом. Мило Ракочевић је свакако био војвода, почившег Шуштеричу се не може замјерити било шта, међутим, остале титуле и почасно титулирање након 2000 и неке врло је дискутабилно, боље рећи смијешно.
Читао сам на Википедији, и тамо ми ништа није било јасно! Не могу да прихватим да неки људи имају исти чин као Мишић и Степа!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним