Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Помиње ли се негде Душан Радовић као обавештајац?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
Да.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
(19-01-2019, 08:00 PM)Милослав Самарџић Пише: (19-01-2019, 07:15 PM)ЈВуО-КГ Пише: (19-01-2019, 06:13 PM)Перун Пише: Да.
Не знам заиста. Милослав или неко из Погледа је написао да је он по Дражиној процени постао обавештајац. Пре рата капетан у артиљерији,али не у класичној већ нешто налик артиљерцима у данашњем ПВО-у.
О њему нека пишу они који боље познају ситуацију због шкакљивости његовог случаја.
Да, ја сам то написао, нисам нигде наишао да је био обавештајац пре рата.
Нисам ни ја. Зато битам вас јер сте по том питању стручнији од мене.
Поруке: 14,530
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,067
Све је то војна комунистичка служба истраживала деценијама. Један део, и то добар део, однели су Совјети. Зато кад овде дођу совјетски, или данас руски државници, они изгледају супериорно, не само зато што долазе представници велике силе, него и зато што одлично познају релације, ко је ко, ко је коме деда, ко је Хрват пореклом, коме је баба радила за Немце и слично...
Нама би било довољно да сазнамо шта има ВБА, али тешко да ћемо то скоро дочекати.
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
art major BOSKO P. TODOROVIC, Obavestajno odeljenje Gl. Djeneralstaba.
Jugosl. vojni posmatrac u Spaniji, za vreme gradjanskog rata.
Поруке: 3,307
Теме: 9
Придружен: Jan 2017
Углед:
636
Михаило Ненадовић (1876-1934)
-бригадни генерал
Од децембра 1920. године изасланик у Варшави,на дужности остао до 1922. године када је упућен у Праг где је формирао посланство исте године и ту остао до 1927. године.
-Од априла 1927. налазио се на дужности начелника артиљерије друге армијске области.
-Од маја 1930. године помоћник министра војног.
-Неколико пута био члан наше делегације на заседању Скупштине Друштва Народа у Женеви.
(Последња измена: 22-01-2019, 05:05 PM од
ЈВуО-КГ.)
Поруке: 14,530
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,067
Личност број 1 Обавештајне службе пред рат био је Жарко П Тодоровић. Поред осталих обука завршио високу обавештајну школу у Француској, где је боравио у периоду 1933-35. Годину дана уочи рата био је официр за везу у Првом одељењу Обавештајног одсека ВКЈ. Он је био на вези са Ваухником и од њега сазнао податке о нападу на КЈ.
Брат Бошко био је тада у ђенералштабном одељењу Загребачке војне области. Брат Бошко успева да се извуче и долази код брата у Београд. По раније утврђеном плану о четничкој војни у случају окупације, окупљају официре и резервне официре са подручја Београда, а нарочито оних родова који су блиски герилском начину ратовања: обавештајце, везисте, четнике, планинце...
Први састанак тзв београдске групе, под командом Жарка Тодоровића десио се, на Ђурђевдан 41, у кафани 6 Топола, преко пута Аде Циганлије. Ресторан још постоји. На састанку су били присутни: браћа Тодоровић, Вили Михајловић, Света Трифковић, Лукачевић, Живан Лазовић... и још неки официри. Жарко им саопштава да ће се наставити четничка војна и да ће се ставити под команду ђенералштабног пуковника Михаиловића, за кога се још увек не зна где је, али да ће све везе ићи преко њега.
Остало је историја....
(Последња измена: 23-01-2019, 03:04 PM од
Бенито.)