Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Обавештајци Краљевине

Помиње ли се негде Душан Радовић као обавештајац?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(19-01-2019, 07:39 AM)Перун Пише:  Помиње ли се негде Душан Радовић као обавештајац?

Пре ДСР ?
Одговори

Да.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(19-01-2019, 06:13 PM)Перун Пише:  Да.

Не знам заиста. Милослав или неко из Погледа је написао да је он по Дражиној процени постао обавештајац. Пре рата капетан у артиљерији,али не у класичној већ нешто налик артиљерцима у данашњем ПВО-у.

О њему нека пишу они који боље познају ситуацију због шкакљивости његовог случаја.
Одговори

(19-01-2019, 07:15 PM)ЈВуО-КГ Пише:  

Не знам заиста. Милослав или неко из Погледа је написао да је он по Дражиној процени постао обавештајац. Пре рата капетан у артиљерији,али не у класичној већ нешто налик артиљерцима у данашњем ПВО-у.

О њему нека пишу они који боље познају ситуацију због шкакљивости његовог случаја.
Да, ја сам то написао, нисам нигде наишао да је био обавештајац пре рата.
Одговори

(19-01-2019, 08:00 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(19-01-2019, 07:15 PM)ЈВуО-КГ Пише:  

Да, ја сам то написао, нисам нигде наишао да је био обавештајац пре рата.

Нисам ни ја. Зато битам вас јер сте по том питању стручнији од мене.

Одговори

(19-01-2019, 08:10 PM)Перун Пише:  Нисам ни ја. Зато битам вас јер сте по том питању стручнији од мене.

Тешко да ћеш пронаћи човека који ће ти рећи да је стручан за безбедносни сектор Краљевине СХС/Југославије.Чак и они који су и сами писали о томе неће за себе тврдити да су стручњаци већ мало бољи познаваоци.Када би неко у овој земљи имао мозга и снимио једну квалитетну серију о обавештајно/контраобавештајним деловањима у нашој земљи тога доба,тврдим да би то била можда и најбоља шпијунска серија икада.И то само на основу онога што знамо а ко зна шта све не знамо.Ми смо имали фантастичне обавештајце и контраобавештајце у војсци који су се супростављали људима о којима се данас испредају легенде и филмови снимају.Већина тих наших јунака је заборављена а изводили су акције каквима би се поносиле и најјаче службе света.

Ови данашњи пљувачи Југославије и Краља Александра не могу ни да појме колико је та земља била нападана и од колико моћних структура и земаља.И ипак се није распала сама од себе као комунистичка већ под ударом најјаче војне силе на свету у том тренутку и њихових помагача.
Одговори

Све је то војна комунистичка служба истраживала деценијама. Један део, и то добар део, однели су Совјети. Зато кад овде дођу совјетски, или данас руски државници, они изгледају супериорно, не само зато што долазе представници велике силе, него и зато што одлично познају релације, ко је ко, ко је коме деда, ко је Хрват пореклом, коме је баба радила за Немце и слично...
Нама би било довољно да сазнамо шта има ВБА, али тешко да ћемо то скоро дочекати.
Одговори

art major BOSKO P. TODOROVIC, Obavestajno odeljenje Gl. Djeneralstaba.
Jugosl. vojni posmatrac u Spaniji, za vreme gradjanskog rata.
Одговори

Операција "Шилер"

http://politikin-zabavnik.rs/clanci/operacija-shiler

Операција "Голд"

http://politikin-zabavnik.rs/clanci/operacija-gold
Одговори

УЛОГА НОВИНАРА И МЕДИЈА У ОБАВЕШТАЈНО-ПРОПАГАНДНОМ АНГАЖОВАЊУ РАЗЛИЧИТИХ ГРУПА ПРЕД НАПАД НА КРАЉЕВИНУ ЈУГОСЛАВИЈУ 1941. ГОДИНЕ

http://kpolisa.com/KP29/KP29-I-2_Barovic.pdf
Одговори

Михаило Ненадовић (1876-1934)
-бригадни генерал
Од децембра 1920. године изасланик у Варшави,на дужности остао до 1922. године када је упућен у Праг где је формирао посланство исте године и ту остао до 1927. године.

-Од априла 1927. налазио се на дужности начелника артиљерије друге армијске области.

-Од маја 1930. године помоћник министра војног.

-Неколико пута био члан наше делегације на заседању Скупштине Друштва Народа у Женеви.
Одговори

Личност број 1 Обавештајне службе пред рат био је Жарко П Тодоровић. Поред осталих обука завршио високу обавештајну школу у Француској, где је боравио у периоду 1933-35. Годину дана уочи рата био је официр за везу у Првом одељењу Обавештајног одсека ВКЈ. Он је био на вези са Ваухником и од њега сазнао податке о нападу на КЈ.
Брат Бошко био је тада у ђенералштабном одељењу Загребачке војне области. Брат Бошко успева да се извуче и долази код брата у Београд. По раније утврђеном плану о четничкој војни у случају окупације, окупљају официре и резервне официре са подручја Београда, а нарочито оних родова који су блиски герилском начину ратовања: обавештајце, везисте, четнике, планинце...
Први састанак тзв београдске групе, под командом Жарка Тодоровића десио се, на Ђурђевдан 41, у кафани 6 Топола, преко пута Аде Циганлије. Ресторан још постоји. На састанку су били присутни: браћа Тодоровић, Вили Михајловић, Света Трифковић, Лукачевић, Живан Лазовић... и још неки официри. Жарко им саопштава да ће се наставити четничка војна и да ће се ставити под команду ђенералштабног пуковника Михаиловића, за кога се још увек не зна где је, али да ће све везе ићи преко њега.
Остало је историја....
Одговори

Кад га помену већ. Smile

Ја пишем о овим мање познатим па се Валтера нисам дотицао.

Писали смо на квизу о филмовима ових дана, замисли како би на платну изгледало екранизовано у квалитетној филмској форми,бекство Валтера агентима у сред Загреба. Smile Окрет у назад и ћао. Smile Неки би можда рекли "ма претераше га" и са позиције способности данашњих разних spec opc официра,подофицира и војника. Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним