Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Атентат у Марсеју (1934)

Уважене чланове форума је напумпала удба својим жвакама, па су се заљубили у принца  Ђорђа. И свађали се са мном у вези њега, када сам им отварао очи о каквој се особи радило.
Међутим, воле Срби ДБ (Драгана Бјелогрлића) више него истину.
Ето сада имамо и податак да је новчано помагао Броза и компанију за време рата.
И писао и говорио најгоре гадости о Дражи Михаиловићу.
Опаметиће се, ваљда, људи једном и почети да мисле својом главом и послушаће када их неко посаветује шта да прочитају о одређеној историјској теми или личности, а престаће ваљда једном да верују ономе што им натурају РТС и сличне медијске и пропагандне организације.
Одговори

Чим је принц Ђорђе нападао Дражу и војску своје државе, то му је велики минус.

Барем према мом личном суду.
Одговори

Добро је њега Стари краљ проценио.
Одговори

На данашњи дан пре 88 година извршен је атентат на краља Александра Карађорђевића у Марсеју. Атентат су извршили челници хрватске усташке емиграције и бугарске терористичке организације ВМРО. Знатно пре посете Француској, службе безбедности су имале информације о могућем атентату на југословенског владара. Но, без обзира на упозорења, краљ је одучио да не одустане од предвиђеног програма посете Марсеју.

У Војном музеју су се налазили сви предмети везани за атентат до 1944.године. Два месеца након окончања суђења, Француска је поклонила документацију, сво оружје, све чауре и муницију, као и црни аутомобил ”делаж” регистарских табилица 6068 СА 6 Краљевини Југославији. Аутомобил је из Марсеја до Сплита довезен паробродом ”Вис”, а од Сплита до Београда железницом. Управа Двора Њ. В. Краља је 25.августа 1936. године је поклонила адмиралску униформу у којој је краљ убијен, оружје атентатора и аутомобил Војном музеју у Београду. Када је 20.априла 1937. отворена нова поставка Војног музеја, ови предмети су били изложени у специјалном одељењу ”Блаженопочившег Краља Александра и Ујединитеља”.

Нажалост, одмах по ослобођењу Београда, 20. октобра 1944. године, сви пиштољи су нестали из Војног музеја и никада нису пронађени. Војска је, након рата, користила ”делаж” као транспортно возило све док није расходовано и уништено. У актуелној сталној поставци Војног музеја можете видети униформу у којој је краљ Александар убијен и модел пиштоља из којег је пуцано на њега.

https://www.facebook.com/vojnimuzej

Извор: Фејсбук страница "Војни музеј Београд"
Одговори

РТС поводом атентата на Краља Александра

Годишњица смрти Александра Карађорђевића

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story...lenac.html

Позадина убиства краља Александра Карађорђевића: Обавештајац Владета Милићевић је крунски сведок који је знао све о усташама, и не само о њима

https://www.rts.rs/page/oko/ci/story/330...cevic.html
Одговори

SUSRET SA ISTORIJOM - MISTERIJA MARSELJSKE TRAGEDIJE: Versajskoj Evropi bilo u interesu da skloni jugoslovenskog suverena

https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/116...g-suverena
Одговори

(07-10-2022, 07:05 PM)Бенито Пише:  Уважене чланове форума је напумпала удба својим жвакама, па су се заљубили у принца  Ђорђа. И свађали се са мном у вези њега, када сам им отварао очи о каквој се особи радило.
Међутим, воле Срби ДБ (Драгана Бјелогрлића) више него истину.
Ето сада имамо и податак да је новчано помагао Броза и компанију за време рата.
И писао и говорио најгоре гадости о Дражи Михаиловићу.
Опаметиће се, ваљда, људи једном и почети да мисле својом главом и послушаће када их неко посаветује шта да прочитају о одређеној историјској теми или личности, а престаће ваљда једном да верују ономе што им натурају РТС и сличне медијске и пропагандне организације.

Црногорска посла.
Лепо сам рекао да су странци дошли на трон Србији.
Подвлачио сам увек како је брат брата стрпао у лудницу како би заувек одагнао сенку старијег брата.
Што се тиче "историјских списа"... подмећу Јеванђеља а не "оригинална" писма. У осталом, зар нема онолико 
фалсификоване грађе о Чичи која је наводно оригинална.
Него, мислим да врло лако људе сврставаш у заљубљенике ДБ - озне, што није у реду.
Ако су ми ближи Обреновићи, а јесу, од Карађорђрвића, не значи да сам удбашки курсиста.
Одговори

Који странци?
Карађорђевићи су Црногорци, а Обреновићи нису Црногорци?
Каква "сенка старијег брата"? 
Што се тиче докумената у вези краља Петра и његових синова, прошла су кроз руке др Живојиновића и др Глигоријевића. У својим књигама они су дали јасну и прецизну позадину и хронологију дешавања у династији Карађорђевића, како пре доласка на власт, током власти, тако и по паду са власти.
Ништа од онога што сам писао није ван тога.
То што Ви не желите да читате дебеле књиге, не значи да оне нису тачне.
А што се тиче квалификовања, ту сам тек био преблаг
Какве се све удбашчине нису изређале на грбачи овог јадног народа, и ређају се још увек, можда више него икад, а ми треба само да ћутимо и гутамо њихове лагарије док се не удавимо.
Доста је било.
Одговори

(09-10-2022, 11:50 PM)Бенито Пише:  Који странци?
Карађорђевићи су Црногорци, а Обреновићи нису Црногорци?
Каква "сенка старијег брата"? 
Што се тиче докумената у вези краља Петра и његових синова, прошла су кроз руке др Живојиновића и др Глигоријевића. У својим књигама они су дали јасну и прецизну позадину и хронологију дешавања у династији Карађорђевића, како пре доласка на власт, током власти, тако и по паду са власти.
Ништа од онога што сам писао није ван тога.
То што Ви не желите да читате дебеле књиге, не значи да оне нису тачне.
А што се тиче квалификовања, ту сам тек био преблаг
Какве се све удбашчине нису изређале на грбачи овог јадног народа, и ређају се још увек, можда више него икад, а ми треба само да ћутимо и гутамо њихове лагарије док се не удавимо.
Доста је било.

Добро бре, колика су та црногорска муда кад направише све до једног Србина?
Ја би се држао Његошеве: "Што се не шће у ланце везати"...
Срби су направили један или више кругова у периоду од Косовског боја до Балканских ратова па је тешко рећи 
који су брђани а који равничари.
Ређајући презимена у Срему све сами Кордунаши, Личани или Херцеговци... ал не дођоши из "влакова без возног реда" већ 
"староседеоци" од Чарнојевића.
Срби су и они око Софије (Шопови) као што су били и доста јужније од Битоља.
Што се књига тиче... нисам завиривао по архивама јер ми то није занимање али сам ипак прочитао доста обимне грађе, 
чак и ДЕБЕЛИХ књига. Из неких сам нешто научио а неке сам одбацио као безвредне писаније доконих људи.
Међутим, држим се наука да се Свето писмо фабриковало по потреби, да су мењана Јеванђеља па враћања, да 
чак и данас покушавају да убаце ново Јеванђеље које је наводно пронађено у Мртвом мору... 
А сад нешто о удбашима.
Јел овај народ мутав или је мазохиста па ужива у сужањству?
Изгледа да јесте јер од тите па надаље шени се пред именом.
Писцем, певачем, академиком... а реч је о ортодоксним удбашима.
Овације доживи Матија Бећковић од препуне сале а он удбаш. Ја га питао пред масом што није васпитао ћерку
а он поцрвенио ко булка невешто се правдајући да би га од мог питања извукао покојни владика Лаврентије и Скандинавск
Доситеј.
О УДБИ знам много а много ме је и коштала па сам врло осетљив када ме неко стрпа у кош са њиховом братијом.
Најпосле, бојим се да је наш народ преумио за циглих 20 -30 година у "благостању" Брозоморе.

ПС. Шта ви учени људи радите на пољу просвећења преумљених - бивших Срба?
Одговори

Све су то Срби. Није битна покрајина. 
Што се тиче Обреновића, они су сами истицали да су из Црне Горе. Нисам им ни додао, ни одузео. 
Иначе, Срби из 18 и 19 века су волели да буду пореклом из Црне Горе, јер је то био сигуран доказ да су и пре и после Косова били православни Срби.
Обреновићи су, по њиховом сећању, у директној вези са Бранковићима.
У другој половини 20 века порекло из Црне Горе је био доказ да су комунисти, али то нема везе са нашом причом.
Одговори

Да, династија Обреновића води порекло од деспота Ђурђа Бранковића.

Више о томе

https://www.poreklo.rs/2015/03/17/porije...obrenovic/

То смо већ ранили сумирали, али да поновимо, обе наше династије Обреновићи и Карађорђевићи су наше народне династије и воде порекло од наших средњевековних династија.
Одговори

Бићу мало напоран, али хтео сам да дам још једну допуну о Краљу Александру.

Бенито је споменуо тротомну студију Бранислава Глигоријевића о Краљу Александру. Нажалост, само сам ишчитавао неке делове те студије, нисам до краја читао.

Али, може да се прочита кратка биографија Краља Александра на сајту Матице српске и ту биографију је написао управо Бранислав Глигоријевић. И треба да се прочита биографија.

Погледати следећи линк, стр. 2-8

https://www.maticasrpska.org.rs/stariSaj...je_sbr.pdf

Ове делове бих изабрао као важне:

"Завођењем личног режима државним ударом од 6. јануара 1929. намеравао је да
спречи сецесију Хрватске, а надао се да ће југословенском идеологијом ојачати српски
живаљ као најбројнији у држави. Иако није био аутократа ни по склоностима ни по
темпераменту, определио се на ауторитарну власт из политичке нужде у тренутку када
се земља налазила на ивици грађанског рата и распада, који је желео по сваку цену да
избегне. Говорио је да је имао само два решења: „ампутацију” Хрватске или укидање
устава. Питање је, међутим, да ли је то била једина алтернатива и да ли се то могло
избећи. Правдао се да се заклео на поштовање устава, али исто тако обавезао да ће
чувати интегритет државе, који је био угрожен.

Очекивао је да ће то стање трајати кратко, али оно
се одужило на неколико година. Тек октобра 1931. „даривао” је народу устав, којим је
уведен дводомни парламентарни систем, са Скупштином која се бирала јавним
гласањем, и Сенатом чија је половина посланика именована. Квалитет
парламентарности зависио је од одговорности владе парламенту, а та одговорност није
била велика јер је владу постављао и разрешавао краљ. Ипак, према мишљењу
теоретичара државног права, постојала је правна држава и систем уставне монархије са
парламентаризмом, који је, истина, био ограничен неким овлашћењем владаоца (као што
је тада било и у неким другим европским државама), али је и најгори парламентаризам
бољи од одсуства сваког парламентаризма".
Одговори

Такође, Краљ је имао снаге да призна да је 6. јануар била његова велика грешка. У томе је величина овог владара.
Одговори

Ми више не можемо остати заједно с Хрватима. Не желим никакав рат са Хрватима. Будући да не можемо остати заједно, боље је да се раздвојимо. Боље се растати у миру, као Шведска и Норвешка. Ако Радић прихвати мој предлог, сутра може прогласити отцепљење. Ми ћемо отуда повући наше трупе до линије Карлобаг-Карловац-Огулин-Сисак-Вировитица, а оставићемо тамо само неколико јединица на граници, да се не може рећи како смо те крајеве оставили Талијанима. Па кад буде уређена народна одбрана, повући ћемо и те јединице.

Краљ Александар Карађорђевић 1928. године

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним