"Говори појединих делегата на Конгресу уједињења заиста су били револуционарни и запаљиви. Тако је „друг Јулијус Лустиг“ из Осијека на Петој седници 22. априла 1919. године у Београду отворено позивао на примену искустава из Русије путем „привремене“ диктатуре пролетаријата, док је публика захтевала радикалније мере ("Не, не, под диктатуром вечитом комунизма, чује се у сали“). Лустиг се није збунио:
„Другови будите спремни јер ће револуција доћи раније него што се надате, те не треба да вас нађе неспремне. Буржоазија је образовала свој фронт, а ми треба тако исто да образујемо други. За сваког убијеног пролетера убићемо 10 буржоа, јер, запамтите добро, сад смо ми јаки, а црвена застава се вије у Русији, Мађарској и Баварској. Она треба да нам буде водиља. За једно око ископано ми ћемо им ископати оба; за један зуб ишчупаћемо им целу вилицу (живо одобравање.) Другови, понављам вам још један пут, крв ће потећи, али овога пута за нашу слободу. Бориће се на живот и на смрт, као што се бори црвена гарда (живела Москва, чује се у сали) против беле гарде".“
Извор: Милош Тимотијевић, "Храбри" партизани и "зли" четници : студије о Србији у Другом светском рату : (1941-1945), Београд : Catena mundi, 2019, стр. 212-213
https://www.academia.edu/39133596/_%D0%A...card=title