Оцена Теме:
  • 10 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

КОМУНИСТИЧКИ ЗЛОЧИНИ

Преживио Придворицу, али не и састанак са Савом Ковачевићем.

http://mojahercegovina.com/vaso-popovcev...vacevicem/
Одговори

(26-05-2016, 01:59 AM)Милослав Самарџић Пише:  Јел си ти био официр ЈНА?
То што пишеш је социјалистички, да не кажем комунистички, концепт: масовна мобилизација и сви напред (а комунисти у дебелој позадини).
Дража је увек био против тога и у ствари сви официри су били против тога. Јер је то много лош концепт.
Дража је писао да то прво значи велике губитке. А велики губици стварају панику, која води у пораз. И наравно одбијају народ од те војске.
Друго јер то значи проблем са снабдевањем. Нарочито у герили. То значи да ти је војска гладна и постаје пљачкашка. Што опет убија војнички морал, од војника се стварају разбојници.
Треће то значи ограничена способност маневрисања. Нарочито за герилу. Јер герила је герила зато што није способна за фронтални рат. А непријатељ јесте. И онда ужасно масакрира те масовне групације. Као што је редовно и масакрирао партизане.
Из свега произилази да ти сматраш да су комунисти победили у рату. Не, добили су рат за зеленим столом.

Не, чин испод официрског и посље ЈНА. Посматрам ствари чисто војнички и узимам у обзир све чисто војничке проблеме војске у рату.

Свакој војсци треба сваки војник, поготово герилској војсци.И то су југо-комунисти радили милом или силом. Ако погледамо све војне операције са четничке стране, увијек је био проблем мањка људства. Сваки успјех или неуспјех недостатак људства је смањивао или повећавао десет пута.

Југо-комунисти су извршили масовну мобилизацију тек на крају рата. А откад је војске и рата, сви могући недостатци војске су увијек крпљени људским фактором. Нема довољно артиљерије, што више пјешадије. Нема довољно искуства и памети, што више пјешадије итд.

Маневарски елементи код партизана су увијек били неколико пута већи од четнички. Показало се да је то итекако ишло и корист овима и на штету четника. О овоме су писали разни четнички писци који су имали војничку залеђину. Док су партизани користили цијеле бригаде као маневарске, четници су имали одреде најчешће у јачини једне чете (што је било премало).

Губитци су сразмјерни величини операције, агресивности неке војске (партизани су били јако агресивни, нијесу мировали никад), те способностси вођења.

Како год да окренеш, партизани су добили рат. Од шачице разбојника на почетку, они су сваке године и сваког мјесец до краја рата стално били све јачи и јачи. Подршка за зеленим столом је само убрзала њихову побједу. Да ли су партизани цијели рат имали иницијативу (мислим прије свега на рат четници-партизани је то је био прави рат све до задње године, а "борба против окупатора" тек успутни рат)?

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Стварно не знам шта си читао, али то што си читао дефинитивно није тачно.
Дакле, четници су имали увек проблем вишка људства (а мањка оружја). У свим биткама у оквиру битке за Србију четника је било више од партизана, исто тако у скоро свим осталим биткама. Иницијативу су имали комунисти у првој фази рата, а онда је иницијативу имао Дража. Он је слао јединице за партизанима до Херцеговине и он је ишао за њима до Херцеговине, како су протеривани даље, па је ту одмах направио план акције против ''Бихаћке републике''. Партизане су Немци вратили/натерали до Неретве, а и ту је четника било више.
Не верујем да си у средњој војној школи учио герилску тактику и стратегију. Не знам како да ти кажем/докажем, али заиста је све супротно од тога што пишеш.
Одговори

Нијесам је учио у средњој војној школи али сам још од рата проучавао ратну вјештину и рат и прочитао о томе стотине књига.
Основу за то сам имао у свом војничком знању и искуству из рата.

Читао сам о четничко-партизанском рату све што ми је пало шака и са једне и са друге стране. У девет од десет случајева партизани су имали иницијативу и они су нападали четнике.
О недостатку људства довољно говори ситуација на Тромеђи, у Херцеговини и у Црној Гори. Да, четници су имали довољно снага да се одбране али не и да нападају партизане. О овом је говорио Ђујић и други.

Четници за цијело вијеме рата никад нијесу нашли одоговор на пролетерске бригаде. Имали су и четници сличне јединице али њих је било мало и биле су пуно мање него партизанске.

Мени то говори да су моји закључци исправни.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

[Слика: CETNICI.jpg]pic host
Одговори

Са подформума "обиљежавање и попис тајних гробница..."

(02-06-2015, 06:54 PM)luka.luke 1 Пише:  
(31-10-2014, 09:08 AM)Владимир Петровић Пише:  Now on www.generalmihailovich.com

at:

http://www.generalmihailovich.com/2014/1...sovne.html

БОГОВАЦ: НА ПРОЉЕЋЕ ОТКОПАВАЊЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ РАВНОГОРАЦА [ Шибови] / BOGOVAC: NA PROLJEĆE OTKOPAVANjE MASOVNE GROBNICE RAVNOGORACA [Šibovi] / "SRNA" October 29, 2014

Прољеће је прошло, ни помена о откопавању.

Сада кажем прођоше двије године, нема окопавања.
Сумњам да ће то крајишке комуњаре икада урадити
Одговори

Па неоткопавају се нигдје.
Одговори

И то што кажеш.
Свугдје су комуњаре.
Одговори

Мислим да нико тамо не би спречио откопавање да има неке воље тих који су то покренули да се то изврши. Можда све није тако како овај сведок каже.
Одговори

Е, Мргуде, братее.....BlushBlushBlush
Одговори

(12-09-2016, 10:24 PM)Мргуд Пише:  Мислим да нико тамо не би спречио откопавање да има неке воље тих који су то покренули да се то изврши. Можда све није тако како овај сведок каже.

Можда и није. Рекао је колико је упамтио. Колико није упамтио и колико није видио бог зна.
Одговори

Ја ситуацију у БЛ познајем јако добро и нема шансе да било ко доле брани да се изврше ископавања. Значи, до неке забране власти није у питању. А где је проблем, то би требало да знају они који су покренули то питање.

Не може све да се правда причом, комунисти не дају, итд.
Одговори

Не би власт бранила, што та власт не покрене ископавање?
Одговори

(16-09-2016, 10:29 AM)luka.luke Пише:  Не би власт бранила, што та власт не покрене ископавање?
Само власт и може да ради такве ствари.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним