Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Аутопут- симбол развитка
#1

Познато је да су Немци свој развитак, свој колонијализам и "своја плућа", видели на истоку Европе, у земљама у којима живе Словени. Да би до тог циља стигли, предуслов је био стварање добрих путева којима би се на брз начин домогли најдаљих дестинација и најлуђих амбиција. Прво су те аутопутеве развили на својој територији. Данас је питање аутопута уско везано за појам цивилизације и за највиши ниво европске културе. Тако је уверење и код Срба.
По доласку " европских вредности" на власт, почела је одмах прича о аутопутевима. Да се не подсећамо чега је све било у вези овога, фокусираћемо се на долазак на власт највећег заљубљеника у протестантску , германску културу. И он ( или је граматички правилније- ОН) је гурао причу о аутопутевима. То се и очекивало. Дакле, аутопутеви ка ЕУ, као што су Београд- Будимпешта, Београд- Букурешт, Ниш- Софија...
Али, није се тако догодило.
ОН се највише залаже за друга два правца , који обични људи који немају визију, нису могли да виде. Та два аутопута су: Ниш-Драч и Београд-Сарајево.
Шта то ОН види што ми не видимо?Smile
Одговори
#2

Релативно много путујем, па на основу тога имам нека своја запажања на ову тему. Аутопут јесте "симол" развитка, односно по мени је посљедица развитка. Када једна територија достигне такав обим развитака да за промет роба и људства постану претјесне стандардне путне комуникације (магистрални, регионални, брзи путеви...), прибјегава се изградњи аутопутева. Значи локални развој нема много везе са проласком аутопута, како се нама представља, чак у неким сучајевима је контрапродуктиван. Друго аутопутеви су профитабилне фирме као и сваке друге, профит је главни мотив изградње. Услуге које аутопутеви наплаћују у виду путарина, вињета и сл., служе за одржавње истих, те да би инвеститор повратио уложени капитал и на крају остварио одређени планирани профит (приватник или држава, свеједно). Зато се за изградњу многих аутопутева или њихових дионица користи концесија, као начин финансирања. Гдје нема међународног транспорта, односно убирања високе накнаде за пролазак, аутопутеви се не граде. Гдје не пролазе колоне шлепера, ауто пут се не гради, нити има економску исплативост. Ово важи за нормално уређена друштва. Наравно, вјероватно постоје и други разлози изградње политички (на шта вјероватно ви мислите), али постоје и лични интереси поједница или група. Постоје и промашене инвестиције, које су углавном посљедица ових интереса.
Одговори
#3

С тим што је аутопут бесплатан од Драча. Турци и Американци су га направили и поклонили Албанцима. Ево сад ће и Милогорци добити свој аутопут, први у историји од Бара ка Србији.
Американци праве мрежу аутопутева да се лакше сјуре у срце Европе са свих страна ако до тога дође. Турци ето их за пар сати у Нишу ако затреба. Већ су почели да користе Албанске луке и да се позиционирају полако и овде, ако су икада и отишли.
Вероватно сам ја параноик и све посматрам тако ал све ми смрди на то. У враћању кроз историју таман смо ту негде. Погубисмо Краљевину Југославију, па Црну Гору, па нам отеше Косово, таман сад да се Турци врате до Ниша и Рашке, па следи Војводина... 1918 1913 1912...контра историја.
Одговори
#4

Параноик је онај ко мисли да си параноик.
Одговори
#5

Наше данашње власти раде оно што су радили и наши преци кроз историју што се тиче инфраструктуре. Ништа ново геополитика све диктира. Ни ми независност нисмо добили на лепе очи морали смо испунити низ услова. Један од услова који је Србија морала да испуни по завршетку Берлинског конгреса је била и изградња пруге од Београда до Турске и Бугарске границе. Данашња пруга Београд Ниш је део те приче и ту нам се интереси поклопили повезана су српска места Лесковац, Врање, Ниш итд.Лука Драч је стратешка лука НАТО пакта. Поткупе се домаћи политичари и одједном само чујемо н ТВ "морамо ово, морамо оно".Наравно да је ауто пут Београд-Драч политичка прича.

Како ли српски интерес није аутопут Београд-Бањалука? Како нема ни једног српског политичара у влади Србије да гласно кажу правимо ауто пут Београд-Бањалука? Него сви као папагаји Драч, Сарајево...

Нису хтели да живе са нама ни шиптари ни муслимани и сад ми да им правимо излаз у Европу е Србијо мајко!
Одговори
#6

Нису радили наши преци, него краљ Милан. Прво су радикали били против, а убрзо све странке, па и напредњаци.
Ни данас ми ово не радимо, него ОН. Никог није питао, ни правио консултације, нити јавну расправу. Тог питања нема у скупштини. Колико видимо реаговања, све политичке странке су против, осим напредњака. Социалисти су данас само струја напредњака.
Намерно нисам питао што се не прави ауто-пут Београд - Бањалука или, рецимо, Београд - Требиње-Херцег Нови. ОН није у кампањи то ни пропагирао. Агитовао је за ЕУ, па је питање зашто не прави ауто-пут према престоницама ЕУ, дакле Београд-Будимпешта,Београд- Букурешт или Београд-Софија.
Или ОН зна нешто што ми не треба да знамо.
Одговори
#7

(24-10-2017, 05:25 PM)Бенито Пише:  Нису радили наши преци, него краљ Милан. Прво су радикали били против, а убрзо све странке, па и напредњаци.
Ни данас ми ово не радимо, него ОН. Никог није питао, ни правио консултације, нити јавну расправу. Тог питања нема у скупштини. Колико видимо реаговања, све политичке странке су против, осим напредњака. Социалисти су данас само струја напредњака.
Намерно нисам питао што се не прави ауто-пут Београд - Бањалука или, рецимо, Београд - Требиње-Херцег Нови. ОН није у кампањи то ни пропагирао. Агитовао је за ЕУ, па је питање зашто не прави ауто-пут према престоницама ЕУ, дакле Београд-Будимпешта,Београд- Букурешт или Београд-Софија.
Или ОН зна нешто што ми не треба да знамо.


,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#8

Да, занимљиве су били аргументи против Краља Милана тог доба. Називали су воз врстом" антисрпске змија која ће нас поробити". "тамо где воз прође жене не рађају"...такви су били аргументи против изградње пруге Београд-Ниш и даље према Софији. Увођењем струје у Србији неки народи посланици су били против јер ће лоше утицати на омладину и да је то ђавоља работа. После толико деценија процените да ли је добра била одлука Краља Милана Обреновића да се прави пруга. Иначе, ми имамо пругу и до Букурешта. Београд-Вршац-Темишвар само треба да се обнови. Некада је Краљица Марија Карађорђевић са Топчидерске станице у Београду путовала директно до Букурешта Краљевским возом.

Није проблем аутопут, мислим да су аутопутеви, мостови и железнице нешто најбоље што је човек измислио, али грађење инфе прати и економија и политика. А добар је онај политичар који заступа интересе свог рода и ради на његовом просвећењу.

Прављење пруге Бг-Са није у нашем инетерсу јер давно би Аустоугарска погурала такав пројекат. А није ни Београд-Драч, мислим једини интерес је у рукама шиптара и Јенкија. Чак Срби и не летују у Албанији нема никаквог интереса. Једино да шиптарима наплаћујемо путарину и тако пунимо буџет, они немају другог излаза у Европу сем преко нас. Не рачунам бродове до Италије и преко тзв Босне и Хрватске.
Одговори
#9

(24-10-2017, 05:25 PM)Бенито Пише:  Никог није питао, ни правио консултације, нити јавну расправу.

А ко је када питао кога било шта за вакта Српског парламентаризма? Код нас тога нема ни у унутарстраначкој политици, а камоли у јавности.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#10

Ако мислиш од 1990. године, онда да кажемо да си у праву.
Али, ево за " нову политику према Косову" је обећао да ће да пита све. Не каже зашто за Бриселски споразум није никог ништа питао.
Одговори
#11

(24-10-2017, 04:32 PM)Капетан Пише:  Како ли српски интерес није аутопут Београд-Бањалука? Како нема ни једног српског политичара у влади Србије да гласно кажу правимо ауто пут Београд-Бањалука? Него сви као папагаји Драч, Сарајево...

Аутопут је прескупа играчка (наравно кад је национални интерес у питању , није ништа прескупо) да би се тако правили.

Аутопут БГ-БЛ би био промашена инвестиција, економски гледано, БГ-СА исто. Да се сви у једном дану преселимо из БЛ у БГ то је мало путника. Ми већ правимо једну дионицу БЛ-БГ. Дионица Бања Лука - Добој је скоро готова, дионица Прњавор - Добој је пуштена у промет, изгледа сабласно. На четрдесет километара из супротног правца сретнеш максмално 10 возила. Мало је то за цијену коштања.

Турци су заинтересовани да финансирују Београд- Сарајево, наводно чека се траса. Једни навијају на Тузлу, други на Зворник, трећи преко Вишеграда за Ужице. изгледа да се одустало од аутопута, у оптицају је брзи пут, что мислим да је довољно.

Но уопште не сумњам да ће се изградити аутопут БЛ- БГ, макар на нашој РС страни, хтио то овај ваш ОН или не. Овај наш ОН то хоће, под фирмом националних интереса, а да нас заваљује у кредите да би његова фирма била упослена. Тај аутопут ће бити на терету и нашим унуцима. Пре тога прави БЛ - Мркоњић Град.
Одговори
#12

(24-10-2017, 07:26 PM)luka.luke Пише:  Аутопут БГ-БЛ би био промашена инвестиција, економски гледано, БГ-СА исто. Да се сви у једном дану преселимо из БЛ у БГ то је мало путника. Ми већ правимо једну дионицу БЛ-БГ. Дионица Бања Лука - Добој је скоро готова, дионица Прњавор - Добој је пуштена у промет, изгледа сабласно. На четрдесет километара из супротног правца сретнеш максмално 10 возила. Мало је то за цијену коштања.
А што иде на Добој, зар не треба на Модричу?
Одговори
#13

(24-10-2017, 10:13 PM)Милослав Самарџић Пише:  А што иде на Добој, зар не треба на Модричу?
Колико знам, Добој - Модрича је на коридору 5Ц (аутопут море-СА-ДО-Модрича- прелаз на сави код Свилаја- Осијек-Мађарска), негдје око Вукосвља (Оџак) је одвајање за Брчко и даље за БГ. Значи овај дио Добој-Модрича је обухваћен заједнички БЛ_БГ и 5Ц, није то много даље него да се радило Прњавор-Дервента - Модрича.

Све у свему БЛ -БГ је паралела аутопуту ЗГ-БГ, (који јесте међународни коридор) и не видим ко ће се њиме возити, болесници на лијечење, навијачи на утакмице и још по неко. Да сви идемо за БГ сваки дан, то је мало за аутопут

Кад се заврши БЛ-Добој, прво ће радити БЛ - Мркоњић, коме бог зна, то је паралела аутопуту хрватском Карловац - Сплит (који је нерентабилан, осим у љетном периоду и размишља се о његовом затварању у већем дијелу године). Већ је изграђен БЛ-Грдаишка, али хрвати ни да чују за изградњу моста и дијела кроз Хрватску до аутопута БГ-ЗГ, нису ни луди.
Но, не сикирам се за изградњу аутопутева у РС док је наш ОН на власти, јер их гради његова фирма, замислите да стане хиљаде машина и камиона. Губи изборе у трену.

Турска је расположена да финансира брзи пут Сарајево - БГ, тражи се траса, свак навија на своју страну, једни хоће преко Тузле, други преко Романије на Зворник, трећи преко Праче на Вишеград и Ужице, четврти преко Романије на Ужице. Чини се да ваш ОН гура причу на Ужице
Одговори
#14

Саветник државног секретара САД за питање Балкана, између осталог, је при посети АВ инсистирао на питању грађевинских дозвола (?) и инфраструктурних пројеката капиталне вредности.
Ово прво су додали ови наши слијепци, да би сакрили ово друго, а то је интересовање Американаца да ли ће овај несрећник наставити да задужује нашу нерођену децу правећи ауто-пут Велика Албанија, Ниш-Драч.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним