Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састанак у Тополи 11. августа 1944. године

Колики су наши официри на слици,чак су и врата мала.Када би се попели на степенице,не знам како би ушли на та мала "вратанца",морали би да сагињу главе
и да се окрећу устрану да би прошли кроз врата .Много лош фалсификат.
Одговори

И Перун је поставио линк подфорума на коме је објашњено да је фалсификат. Има много тих лажираних фотографија, а ево једног баналног примера како се данас користе лажне фотографије

http://www.telegraf.rs/zanimljivosti/942...ejali-foto
Одговори

Како ствари стоје оригиналну фотографију само су имали комунисти. Према једној причи та фотографија објављена је након рата уз опис ,,Калабић и Рачић са немачким официром." Након тога неко се нашао паметан и препознао Нешка па је поменута фотографија уништена. Време је било за нове измишљотине па је тако настала фотографија коју је Правда окачио. Ту није било крај фалсификовању. Четничка емиграција поново фалсификује фотографију тако што са ње ,,уклања" Немца.

То се јасно може видети ако се обрати пажња на место где се Намац налазио. Такође, та верзија фотографије је лошијег квалитета што је последица скенирања и обраде.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Поређења ради постављам ову слику четника у Конатици 1941. због степеница.Овде се лепо види која је разлика у висини људи који су доле и који стоје на горњем делу степеништа.
[Слика: 13524363_847448202052576_2557611161720360507_n.jpg]
Одговори

Ако погледамо ову фотографију уочићемо да су Нешко и Рачић идентично обучени као на фотографији са Немцем. Такође, постоје доста Калабићевих фотографија у оном оделу. На основу тога може се закључити да је оригинална фотографија настла лета 44.

[Слика: 29_Racic_Nedic_Rakovic_ispred_kamiona.jpg]

Ево шта о састанку каже Драги Јовановић:

Taj čovek je bio Nikola Kalabić, komandant kraljeve Gorske garde. On je lično došao kod mene u Beograd i sastali smo se u Beogradskoj opštini (u to vreme Jovanović je bio i predsednik Beogradske opštine — nap. autora). Posle sam se sa njim sastajao koncem 1943. i u toku 1944. godine, osam do devet puta. Sastajali smo se u Šatornji, u Topoli, u Aranđelovcu, kod Mladenovca u banji Selters, kod Ralje, u Ražani i Pranjanima.

Ja sam avgusta meseca bio pozvan od Kalabića na sastanak u Selters kraj Mladenovca. Tu sam se sastao sa Kalabićem, koji je rekao da sutradan treba da dođem u Topolu, jer trebam o važnim stvarima da razgovaram sa Račićem i Nedićem, i ja sam otišao u Topolu, ali tamo ih nisam našao pa sam se odvezao u Aranđelovac. Tamo, u jednoj kafani, bio je jedan autobus sa četnicima. U dvorištu sedeli su njih trojica. Ja sam prošao kroz kafanu i u sobi, docnije, video Neška Nedića, Kalabića i Račića. Račić je počeo razgovor i rekao: 'Mi smo uvereni u vaše prijateljstvo i pozvali smo vas da organizujete sastanak Milana Nedića sa Dražom. Nastupila su teška i opasna vremena. Moramo da radimo zajedno.' Ja sam rekao da sam u stanju da uradim što oni hoće i da mogu organizovati sastanak između Nedića i Draže. Ja sam pitao da li Draža Mihailović zna o tome? Odgovoreno mi je potvrdno sa jednom pozom od strane Račića. Ja sam kazao da ću razgovarati sa Nedićem i, ukoliko on pristane, ja ću ga dovesti. Zbog toga sam rekao da treba da se o tome dogovorimo. On mi je odgovorio: 'Mi nemamo vremena. Sutra do deset sati očekujemo odgovor. Mi ćemo vas pozvati telefonom.

Вероватно је доста ствари измишљено. Поготову ово за Калабићев долазак у БГ. Но, Драги помиње аутобус са четницима. То може бити аутобус са слике.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Чекамо се да се отворе архиви БИА-е, па да видимо шта су радили Ознаши, Удбаши и остали комунистички ликови
Одговори

(07-03-2014, 09:53 PM)ватхра Пише:  
(07-03-2014, 05:19 PM)Николај Пише:  Неки форумаш на Мајситију је приметио (пишем по сећању), да ова униформа или баш крагна на Немцу, није била у употреби 1944. године када је наводно настала ова слика, ваљда је коришћена само пре рата. Можда Ватра зна боље да објасни.
Код кнеза Вредеа је необичан чин (коњички "Ритмајстер") и униформа. Као официр КоВ не би требало да има отворену крагну, као што су нпр. имали у Луфтвафеу. Он на слици носи тропску униформу, али вероватно са белом кошуљом (још једна необичност). За све то сам поставио примере, што значи да није по пс-у, али није била ми реткост.

Ритмајстер је коњички капетан.
Нијемци су имали мало коњице, наравно не говорим о коњици у саставу СС и Козачком коњичком корпусу. 1.коњичку дивизију су крајем 1941. преформирали у 24. оклопну дивизију.
По свему судећи дотични није баш напредовао у служби, кад је у августу 1944. био ритмајстер.

(07-03-2014, 10:26 PM)Романија Пише:  [Слика: images_q_tbn_ANd9_Gc_Qni5mjc_VOTEAq_Ucl1...Q0k_Kg.jpg]
free screen capture
Theodor Freiherr von Wrede

Овај је генерал!
https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=230306
Он је чин ритмајстера добио још 1916, а од 1942. је био у резерви.
Одговори

Фотографија која је постављена скоро на Банденкампфу је скинута са агенције за слике АКГ.
На њој нуде и скидање фотографије у великој резолуцији, има и Тиф, таман ко да су питали Правду шта му треба. На слици у великој резолуцији би се лако могло видети да ли је било неких радова на слици. Судећи по величине слике коју нуде и по квалитету слике, очигледно се ради о скену са фото материјала (не из књиге као што је досад био случај).

Ова фотографија је први пут објављена пре 40 година, значи да нека дигитална манипулација не долази у обзир. Могли су да се користе маказицама и да ретуширају слику четкицама. Ти радови су врло груби и лако би се виделе интервенције, чак и у штампи. Има и цела књига о совјетским радовима на ту тему, и резултати су трагикомични, видљиви из авиона.

На овој слици, чак и у малој резолуцији, се не виде никакве интервенције. Положај светла на свим ликовима је исти. Верујем да је и густина зрна филма иста (ко хоће да проверава нек поручи велику слику). Ако се ради о фотомонтажи, овакав квалитет је и данас тешко достижан (да напоменем да имам неког искуства у раду са дигиталним сликама).
Кад се говори о монтажама, највећи проблем је да се нађу две фотографије, исто зрно филма, положај светла, перспектива итд. Наћи такве слике је немогућ задатак.
Укратко, морало би да буде доста трагова видљиво на све стране, а не види се ниједан.

Што се тиче величине Немца на слици, ко хоће да се игра перспективе лако може да види да је квака на вратима негде у висини подлактице, односно да је нормалне висине. Ако мислите да је он патуљак, онда су и врата за патуљке.

И да поновим још једном ова слика није никакав доказ за било шта. О том састанку и о односима четника и Немаца има доста докумената из тог периода.
Одговори

(06-12-2017, 01:38 AM)ватхра Пише:  Ова фотографија је први пут објављена пре 40 година, значи да нека дигитална манипулација не долази у обзир. Могли су да се користе маказицама и да ретуширају слику четкицама. Ти радови су врло груби и лако би се виделе интервенције, чак и у штампи. Има и цела књига о совјетским радовима на ту тему, и резултати су трагикомични, видљиви из авиона.

Наши комунисти били су напреднији од Совјета. Јок

Одговори

Да, баш ми треба комунистички фалсификат -још да платим тиф формат.Та слика је баш као што си ти и написао Ватхра рађена уз помоћ маказа и лепка,Калабић Рачић и Недић су очигледно додати на ту слику са Немцем на степеницама,огромна је разлика у величини четника и оног немца.Бај д веј та слика се продаје на још 300. сајтова у тиф формату по одавно.Како то да сви имају оригинал фотографију?А ова слика са Википедије је очигледно је рађена маказицама и ретуширана тј. оригинал свих фалсификата-па су онда ови остали само додали контраст и то је то.
[Слика: First_Vrede_sa_etnicima.jpg]
Одговори

Какво додавање контраста?
Ова слика горе је скен са штампаног материјала, из књиге објављене 70-их.
Због процеса штампе могло је да буде 100 ствари због којих је другачија, нпр да папир упија више боје при штампи па се црни тонови запуше.

Ако се ради о фотомонтажи имате прилично високо мишљење о способностима комуниста. Овакав квалитет није ни данас достигнут. Какве црне маказе...
Одговори

Ја имам високо мишљење о способности комуниста?Кидање
Баш на против,то ова фото-монтажа и доказује, да су ајде да се не изразим и ја не културно,не способни.
Одговори

(06-12-2017, 02:10 PM)ватхра Пише:  Какво додавање контраста?
Ова слика горе је скен са штампаног материјала, из књиге објављене 70-их.
Због процеса штампе могло је да буде 100 ствари због којих је другачија, нпр да папир упија више боје при штампи па се црни тонови запуше.

Ако се ради о фотомонтажи имате прилично високо мишљење о способностима комуниста. Овакав квалитет није ни данас достигнут. Какве црне маказе...

Па како су (не мислим на комунисте) фалсификовали наовчанице у то вријеме?
Одговори

Потпуно друга технологија је у питању.
Вероватно репрофотографијом са неким дорадама, па онда прављење клишеа итд.
Доста су битне боје и посебна хартија. У ствари хартија је најбитнија.

Нема везе са фотографијом где има нијанси сиве.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним