Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састанак у Тополи 11. августа 1944. године

Ма добро то за сенке,не могу да се концентришем на ту тему.Него шта кажете за Рачићево лево уво?Не види се у опште,само нешто мутно,где је ушна шкољка?
Одговори

Или на новијој фотки то изгледа овако...

Одговори

Ево мало већа резолуција слике,када се слика зумира уочљиво је да је Недићево уво прилично видљиво,док се код Рачића у опште не види ушна шкољка.Још нешто сам приметио,а то је да је Калабићево лице много виљивије него код Рачића и Недића-чија су лица мутна.
[Слика: B3_EM8_J.jpg]
Одговори

(12-02-2018, 11:40 PM)goks Пише:  Сенке иду овако у односу на стране света.

Не бих рекао. Они гледају на запад, значи линија исток-запад иде право у њихове очи и то би на слици могла да буде само једна тачка. Кад се гледа на Гугл мапи, сенка долази из правца Хотела ''Опленац'', а то је са севера.
Уосталом, могу у августу једно вече и да одем тамо, да станем ту и да видим где пада сенка.
Одговори

(13-02-2018, 12:05 AM)Pravda Пише:  Ево мало већа резолуција слике,када се слика зумира уочљиво је да је Недићево уво прилично видљиво,док се код Рачића у опште не види ушна шкољка.Још нешто сам приметио,а то је да је Калабићево лице много виљивије него код Рачића и Недића-чија су лица мутна.
[Слика: B3_EM8_J.jpg]
Ма сецнули му уво. На Рачићевом лицу нема сенке с лева на десно, сенка иза требало би да је црна, итд, има много детаља.
Одговори

Врата гледају, уз неки степен одступања тачно на исток, тј улази се ка истоку. Да они гледају тачно ка западу видела би се врата читава, а не овако са стране ваљда. Тачно се види да гледају под углом на врата, а не окомито на улаз. Степениште се пење, опет уз који степен одступања правцем запад - исток и нико од њих не гледа окомито на степениште, тј у правцу уласка, већ под углом. Пратите држаче за тепих..они су запад-исток правац. А. ни хотел Опленац није на северу од ове позиције већ чист СЗ-видите на гуглу.

Довољно је информација да свако направи свој закључак, овакав или онакав. Ја бар нисам дао никакав суд, већ искључиво податке о кретању сунца и претходно локацији.

Одговори

Брате Милославе немој ноћу,не види се сенка.Хармоника
Одговори

Лепо је уочио г-дин Милослав у вези са Рачићевом сенком. Та сенка је бледа, скоро да је нема, а иза Калабића и Нешка се назиру неке сенке

А и леви део степеништа (поред Рачића )је некако светлији у односу на десни (поред Нешка)
Одговори

Што се Рачићевог левог увета тиче, погледајте ову његову слику.

[Слика: Pukovnik_Dragoslav_Racic.jpg]

Друго, упоредимо сада са фотографијом из књиге у којој је прво објављена.

[Слика: First_Vrede_sa_%C4%8Detnicima.jpg]

Када се увелича: [Слика: a1XJ7tv.jpg]

Јасно је је да је мало седео и да му је коса прекривала уши. То је разлог зашто се на обе фотографије не види уво.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Да то је то,ја сам мислио да сам открио још једну грешку.
Одговори

Гокс, пошто се разумеш у то, дај нам мапу тог дела Србије са линијом сунца према Тополи у 18 х 11. августа, и онда на рељефној мапи тз линију на вилу краља Александра. Кер овако су нејасне линије.
Одговори

Постоји алат за одређивање правца простирања сенки за сваку локацију и сваки датум.

За локацију самог степеништа Краљеве Виле на датум 11.08.1944. бу сенке изгледале овако за сваки час унутар дана:

[Слика: Untitled.jpg]

Што се тиче мене сенке на фотографији се поклапају са периодом после 18:00 часова. Треба наравно напоменути да са заласком сунца не нестаје одмах светлост која може да створи сенку посебно не у августу. Залазак сунца је једна ствар и он је тог дана био у 18:48. Али сви знате да у августу не настане мрак у 19:00 јер сунце наставља да буде релативно близу хоризонта. Ткз. залазак када настаје мрак на дан 11.08. је у 20:20. Све до тада постоји довољно светлости.
Одговори

(13-02-2018, 04:00 PM)goks Пише:  Постоји алат за одређивање правца простирања сенки за сваку лоацију и сваки датум.

За локацију самог степеништа Краљеве Виле на датум 11.08.1944. бу сенке изгледале овако за сваки час унутар дана:

[Слика: Untitled.jpg?dl=0]

Што се тиче мене сенке на фотографији се поклапају са периодом после 18:00 часова. Треба наравно напоменути да са заласком сунца не нестаје одмах светлост која може да строри сенку посебно не у августу. Залазак сунца је једна ствар и он је тог дана био у 18:48. Али сви знате да у августу не настане мрак у 19:00 јер сунце наставља да буде релативно близу хоризонта. Ткз. залазак када настаје прак на дан 11.08. је у 20:20. Све до тада постоји довољно светлости.

Горане не види ти се слика.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Исправљено.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним