Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састанак у Тополи 11. августа 1944. године

Ипак ово се не види јасно. Јел може само једна линија, за 11. август у 18 часова?
Одговори

Иначе то са ''довољно светлости'' не иде тако. Чак и сада, кад су ХД камере, које много боље хватају светлост, има нека граница због које престајемо да снимамо и кад сунце још није зашло. Не знам тачно, али добро си ме подсетио, питаћу сниматеља/фотографа. Оријентационо, ако је сунце зашло у 18:48, снимак би био мутан већ од 18 х.
Дакле сада кад се враћа време, то би било 19:48.
Одговори

Црвено-правац простирања и дужина сенки у 18:00 часова
Бело-правац простирања и дужина сенки у 19:00 часова

[Слика: Untitled_1.jpg]

(13-02-2018, 04:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Иначе то са ''довољно светлости'' не иде тако. Чак и сада, кад су ХД камере, које много боље хватају светлост, има нека граница због које престајемо да снимамо и кад сунце још није зашло. Не знам тачно, али добро
си ме подсетио, питаћу сниматеља/фотографа. Оријентационо, ако је сунце зашло у 18:48, снимак би био мутан већ од 18 х.
Дакле сада кад се враћа време, то би било 19:48.

Хоћете написати да је у 19:00 часова половином августа мрак? Не бих се сложио. Потпуно одговара временском периоду после 18:00 часова, нешто мање видљивости, због чега су преосветљене стране од којих долази сунце. Погледајте листове бршљена који одбијају сунчеву светлост. И на крају питање за јасноћу сенке. Како знате који су временску услови владали тог дана? Сунчано, облачно итд? На основу којих параметара знате колико и каква би сенка морала да буде?
Одговори

ОК, хвала! Значи 18 часова, тј. садашњих 19 часова, је скоро запад-исток. То значи да је 17 (18) часова директно запад-исток?
Одговори

Колико видим на мапи, сунце би у ондашњих 18 х било у правцу Лајковца и Лознице?
Одговори

Кад се ради реконструкција, мора да се води рачуна и да лице места није измењено, рецимо ако је у међувремену посађено неко дрвеће које заклања Сунце, па нема сенки, онда треба да буду исти метеоролошки услови, итд.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Пар ствари:
-сијенке падају на косу површину (степенице), а не на равну;
-увече сунце је ниско и ако је са стране, једна страна лица би требала бити тамнија;
-11.08. се налази на нешто мање од 2/3 између љетњег солстиција и јесење равнодневице;
-сијенке морају бити паралелне ,
-доћи ће и август па моћи ће се провјерити.

А дотле, која је висина трећег степеника?
Ово ми изгледа некако прениско. Знам да војне чизме имају пете, али нисам чуо за опанак са штиклом!
Је ли могуће да је кајиш рачићевог опанка у висини идућег степеника?

(08-02-2018, 11:47 AM)Pravda Пише:  Да ли има неко оригинал скен оног Фалсификата са Лукачевићем и Баћовићем,сем Ватхре?Немац и Недићевац су обележени црвеним стрелицама и додати су на ону слику.
[Слика: DVHt_3s_Xk_AAc1_Rd.jpg]

Ја имам само са насловних страна две књиге ту фото-монтажу!
[Слика: 4753664.jpg]

Је ли овај доцртани њемачки полицајац на обије фотографије исти?
Ако погледамо његову десну руку на књизи, као да чешка задњицу овом до себе!

ДА и је ли аутор овај лик?
https://sr.wikipedia.org/wiki/Никола_П._Илић
Одговори

Једно по једно:
11. августа Сунце залази не у 18:48, него у 19:48.
Сумрак траје, како је наведено, до око 20:21.

Самим тим је и угао на сумраку нешто јужније од горе приказаног.

Самарџићу,
ако говорите о осветљености и осетљивости филма има нешто што се зове ИСО и говори о осетљивости филма/дигиталног сензора. У оно време су користили ДИН стандард.
Од осетљивости филма и осветљености зависи дужина експозиције.
Не би било лоше да ако већ дајете неке експертизе се прво распитате, ово су основне ствари.

Сенка на степеницама је прилично дифузна, што значи да је извор светла (Сунце у овом случају) заклоњен.
Одговори

(13-02-2018, 08:56 PM)posmatrač Пише:  Пар ствари:
-увече сунце је ниско и ако је са стране, једна страна лица би требала бити тамнија;
-11.08. се налази на нешто мање од 2/3 између љетњег солстиција и јесење равнодневице;

Ово ми изгледа некако прениско. Знам да војне чизме имају пете, али нисам чуо за опанак са штиклом!

(08-02-2018, 11:47 AM)Pravda Пише:  Да ли има неко оригинал скен оног Фалсификата са Лукачевићем и Баћовићем,сем Ватхре?Немац и Недићевац су обележени црвеним стрелицама и додати су на ону слику.

Да иста особа,са горње слике је залепљена на доњу слику на насловној страни те књиге.Класична фотомонтажа.
Одговори

(13-02-2018, 10:34 PM)Pravda Пише:  
(13-02-2018, 08:56 PM)posmatrač Пише:  Пар ствари:

Да иста особа,са горње слике је залепљена на доњу слику на насловној страни те књиге.Класична фотомонтажа.

Не само да је класична монтажа већ је аутор монтаже сам признао да је ово монтирао за потребе комунистичке пропаганде на једној конференцији коју су, мислим, организовали људи из Института за савремену историју (Николић, Димитријевић). Ладно човек скинуо Бејлија и ставио неког Швабу... Стварно су легенде ови комунци!

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Мислиш Баћовића је уклонио-исекао?А најбоља фора је да Бејли стоји поред Немца.Значи на слици су Недићевац у Херцеговини,Четници,Британска Bојна Mисија и Један Немачки полицајац!Каква трагикомедија.А човек написао књигу...Тужан
Одговори

(13-02-2018, 10:14 PM)ватхра Пише:  Једно по једно:

Самарџићу,
ако говорите о осветљености и осетљивости филма има нешто што се зове ИСО и говори о осетљивости филма/дигиталног сензора. У оно време су користили ДИН стандард.
Не би било лоше да ако већ дајете неке експертизе се прво распитате, ово су основне ствари.

Сенка на степеницама је прилично дифузна, што значи да је извор светла (Сунце у овом случају) заклоњен.
Већ сам рекао да ћу питати сниматеља/фотографа, јер нисам комуниста да бих знао све.
Нисам проверавао за залазак сунца, Гокс каже у 18:48, ваљда је тако било онда, а од 1983, од када се помера време лети, ваљда је 19:48?
Одговори

(13-02-2018, 07:14 PM)Николај Пише:  Кад се ради реконструкција, мора да се води рачуна и да лице места није измењено, рецимо ако је у међувремену посађено неко дрвеће које заклања Сунце, па нема сенки, онда треба да буду исти метеоролошки услови, итд.

Немам амбиције, ни знања да радим било какву реконструкцију. Ово што наводим су информације и подаци који су несумњиви, а то је локација и кретање сунца. Ова локација јесте на Опленцу, што свакако даје нове перспективу, јер бар око места више нема дилеме.

Узимајући ту чињеницу у обзир и хипотезу да је фотографија монтирана, можемо да закључимо да је то могуће у следећим случајевима:

1. Вреде је додан на фотографију Нешка, Калабића и Рачића из Опленца што је и дуго било најчешће објашњење и чак постоји "оригинал" фотографија без Вредеа. Само по себи доста проблематично, јер се опет тврди да неки од фотографисаних никад нису ни били у Тополи.

2. Калабић, Нешко и Рачић су додани на фотографију Вредеа у Опленцу, што значи да је Вреде ипак некако стигао до тамо, а да је наводни "оригинал" без Вредеа у ствари није оригинал. Ко је онда обрисао Вредеа из стварне фотографије?

3. Све фотографисане особе су додане на фотографију степеница и отворених врата.

На сваком од вас је да просудите за себе, подаци које сам ја дао само указују да је физички могуће да фотографија није фалсификат. Да ли јесте или није рећи ће вам се само чим посетите локацију иако су се неке ствари промениле..нпр. два дрвета ка северу која су баш нарасла. =)

(13-02-2018, 11:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(13-02-2018, 10:14 PM)ватхра Пише:  Једно по једно:

Самарџићу,

Већ сам рекао да ћу питати сниматеља/фотографа, јер нисам комуниста да бих знао све.
Нисам проверавао за залазак сунца, Гокс каже у 18:48, ваљда је тако било онда, а од 1983, од када се помера време лети, ваљда је 19:48?

За њих 1944. сунце је залазило у 18:48, за нас у 19:48 што не значи нити мења било шта.
Одговори

(13-02-2018, 11:41 PM)goks Пише:  За њих 1944. сунце је залазило у 18:48, за нас у 19:48 што не значи нити мења било шта.
Јел то значи да је Ватра нешто погрешио? Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним