13-02-2018, 04:47 PM
Ипак ово се не види јасно. Јел може само једна линија, за 11. август у 18 часова?
(13-02-2018, 04:50 PM)Милослав Самарџић Пише: Иначе то са ''довољно светлости'' не иде тако. Чак и сада, кад су ХД камере, које много боље хватају светлост, има нека граница због које престајемо да снимамо и кад сунце још није зашло. Не знам тачно, али добро
си ме подсетио, питаћу сниматеља/фотографа. Оријентационо, ако је сунце зашло у 18:48, снимак би био мутан већ од 18 х.
Дакле сада кад се враћа време, то би било 19:48.
(08-02-2018, 11:47 AM)Pravda Пише: Да ли има неко оригинал скен оног Фалсификата са Лукачевићем и Баћовићем,сем Ватхре?Немац и Недићевац су обележени црвеним стрелицама и додати су на ону слику.
Ја имам само са насловних страна две књиге ту фото-монтажу!
(13-02-2018, 08:56 PM)posmatrač Пише: Пар ствари:
-сијенке падају на косу површину (степенице), а не на равну;
-увече сунце је ниско и ако је са стране, једна страна лица би требала бити тамнија;
-11.08. се налази на нешто мање од 2/3 између љетњег солстиција и јесење равнодневице;
-сијенке морају бити паралелне ,
-доћи ће и август па моћи ће се провјерити.
А дотле, која је висина трећег степеника?
Ово ми изгледа некако прениско. Знам да војне чизме имају пете, али нисам чуо за опанак са штиклом!
Је ли могуће да је кајиш рачићевог опанка у висини идућег степеника?
(08-02-2018, 11:47 AM)Pravda Пише: Да ли има неко оригинал скен оног Фалсификата са Лукачевићем и Баћовићем,сем Ватхре?Немац и Недићевац су обележени црвеним стрелицама и додати су на ону слику.
Је ли овај доцртани њемачки полицајац на обије фотографије исти?
Ако погледамо његову десну руку на књизи, као да чешка задњицу овом до себе!
ДА и је ли аутор овај лик?
https://sr.wikipedia.org/wiki/Никола_П._Илић
(13-02-2018, 10:34 PM)Pravda Пише:(13-02-2018, 08:56 PM)posmatrač Пише: Пар ствари:
-сијенке падају на косу површину (степенице), а не на равну;
-увече сунце је ниско и ако је са стране, једна страна лица би требала бити тамнија;
-11.08. се налази на нешто мање од 2/3 између љетњег солстиција и јесење равнодневице;
-сијенке морају бити паралелне ,
-доћи ће и август па моћи ће се провјерити.
А дотле, која је висина трећег степеника?
Ово ми изгледа некако прениско. Знам да војне чизме имају пете, али нисам чуо за опанак са штиклом!
Је ли могуће да је кајиш рачићевог опанка у висини идућег степеника?
Је ли овај доцртани њемачки полицајац на обије фотографије исти?
Ако погледамо његову десну руку на књизи, као да чешка задњицу овом до себе!
ДА и је ли аутор овај лик?
https://sr.wikipedia.org/wiki/Никола_П._Илић
Да иста особа,са горње слике је залепљена на доњу слику на насловној страни те књиге.Класична фотомонтажа.
(13-02-2018, 10:14 PM)ватхра Пише: Једно по једно:Већ сам рекао да ћу питати сниматеља/фотографа, јер нисам комуниста да бих знао све.
11. августа Сунце залази не у 18:48, него у 19:48.
Сумрак траје, како је наведено, до око 20:21.
Самим тим је и угао на сумраку нешто јужније од горе приказаног.
Самарџићу,
ако говорите о осветљености и осетљивости филма има нешто што се зове ИСО и говори о осетљивости филма/дигиталног сензора. У оно време су користили ДИН стандард.
Од осетљивости филма и осветљености зависи дужина експозиције.
Не би било лоше да ако већ дајете неке експертизе се прво распитате, ово су основне ствари.
Сенка на степеницама је прилично дифузна, што значи да је извор светла (Сунце у овом случају) заклоњен.
(13-02-2018, 07:14 PM)Николај Пише: Кад се ради реконструкција, мора да се води рачуна и да лице места није измењено, рецимо ако је у међувремену посађено неко дрвеће које заклања Сунце, па нема сенки, онда треба да буду исти метеоролошки услови, итд.
(13-02-2018, 11:36 PM)Милослав Самарџић Пише:(13-02-2018, 10:14 PM)ватхра Пише: Једно по једно:Већ сам рекао да ћу питати сниматеља/фотографа, јер нисам комуниста да бих знао све.
11. августа Сунце залази не у 18:48, него у 19:48.
Сумрак траје, како је наведено, до око 20:21.
Самим тим је и угао на сумраку нешто јужније од горе приказаног.
Самарџићу,
ако говорите о осветљености и осетљивости филма има нешто што се зове ИСО и говори о осетљивости филма/дигиталног сензора. У оно време су користили ДИН стандард.
Од осетљивости филма и осветљености зависи дужина експозиције.
Не би било лоше да ако већ дајете неке експертизе се прво распитате, ово су основне ствари.
Сенка на степеницама је прилично дифузна, што значи да је извор светла (Сунце у овом случају) заклоњен.
Нисам проверавао за залазак сунца, Гокс каже у 18:48, ваљда је тако било онда, а од 1983, од када се помера време лети, ваљда је 19:48?