(03-01-2025, 06:59 PM)Митић Пише: Ово су принтскринови из Битенфелдових мемоара, и то стр. 282, 283, 284.
Само наводи да су били разговори у Тополи (неутрална територија) и да су Дражини команданти (не наводи им имена) тражили да им Немци предају опрему како се ови буду повлачили из Југославије. А заузврат четници неће нападати Немце током повлачења.
Од тога ништа не би било, Хитлер би се томе противио. И на крају, ништа није ни било. А Битенфелд је свестан да би се та немачка опрема користила како је Дража замислио у борби против Руса, Тита и Немаца.
Плус, Битенфелд наводи да су команданти били жилави и да су носили браде. А Нешко Недић није имао браду.
Вреде је мало више нафиловао ону забелешку, ваљда да би одобровољио Нојбахера.
Нема никаквог спомена да се прави национална армија, нити да се прави споразум за борбу против комуниста.
А фотографија је из удбине лабораторије да би се на сваки могући начин оклеветали четници.
Да, Вреде је учествовао у комбинацији Нојбахера и Вајкса да окрену Врховну команду Вермахта условно речено у корист Срба. У том смислу послали су низ лажних извештаја Берлину. Објавио сам их у Дражи, 4. том. Овај Вредеов је један у низу. Нојбахер је од првих дана имао ту идеју о ''националној армији''- практично да од четника створи љотићевце. Нојбахер је пустио Дражину жену Јелицу са Бањице, привремено је ублажио стрељања ДМ талаца, а онда је послао агенте да траже састанак са Дражом. Када је код Драже стигла та вест, преко Комарчевића, он му је писао: ''Немам ја шта да преговарам са Нојбахером. То сте могли и сами да закључите''. А Јелица се у међувремену склонила код четника.
Међутим овај Битефелдов извештај је скроз у духу тога времена. Неколико седмица касније, с доласком Мекдауела, почеће преговори са Немцима о предаји свих њихових јединциа на Балкану.
Можеш ли да ми пошаљеш цитат, са тачном фуснотом?
Дакле, прича је скроз другачија од овога што тврди Ватра, тј. од комнуистичке пропаганде из доба социјализма.
П.С.
Да, наравно да су имали браде, јер је Нешко Недић постављен за команданта фронта на Морави, код Трстеника, а Рачић и Калабић су отишли.