Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састанак у Тополи 11. августа 1944. године

Подсетићу вас за ову слику на којој је Калабић сам:
[Слика: 04996304-9-D36-4363-A7-A4-24-B029-D1-FE76.jpg]

Она је у Битенфелдовој архиви кадрирана да се не види плочник.
Очигледно је да је сликана са веће даљине. Као и групна слика.
Одговори

У бре, заборавили смо ову фотографију.... Значи Чика Пера је био туна. Вероватно јул '44

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

[Слика: 11111.jpg]

[Слика: 2222.jpg]
Одговори

(03-01-2025, 03:28 PM)Mario Пише:  Ја се извињавам на СПАМу, али ево сада сам имао састанак са немцима око колаборације против комуниста па су ми дали оригинал фотографију
[Слика: 414124124.jpg]

Ниси имао у виду да је немачки официр висок као Арвидас Сабонис и да је пре рата био у аматерском немачком кошаркашком клубу.
Одговори

Ово су принтскринови из Битенфелдових мемоара, и то стр. 282, 283, 284.

Само наводи да су били разговори у Тополи (неутрална територија) и да су Дражини команданти (не наводи им имена) тражили да им Немци предају опрему како се ови буду повлачили из Југославије. А заузврат четници неће нападати Немце током повлачења.

Од тога ништа не би било, Хитлер би се томе противио. И на крају, ништа није ни било. А Битенфелд је свестан да би се та немачка опрема користила како је Дража замислио у борби против Руса, Тита и Немаца.

Плус, Битенфелд наводи да су команданти били жилави и да су носили браде. А Нешко Недић није имао браду.

Вреде је мало више нафиловао ону забелешку, ваљда да би одобровољио Нојбахера.

Нема никаквог спомена да се прави национална армија, нити да се прави споразум за борбу против комуниста.

А фотографија је из удбине лабораторије да би се на сваки могући начин оклеветали четници.
Одговори

Сад ће човек да Ти објасни да је Нешко био ту.
Одговори

(03-01-2025, 05:35 PM)ватхра Пише:  На Самарџићевој реконструкцији сам одмах навео да камера треба да буде удаљенија.

Пошто вама треба цртати, овде су три скице на којима се види распоред лица на фотографији, као и колики утицај има ако се камера приближи односно удаљи.
Уколико се исувише приближи, имамо случај да ће лица на степеништу заклањати особу иза.

Ето одмах пронађох грешку. Нешко Недић је приближне висине био као господин Милослав, ако не и исте, дакле није 180цм, него 190цм, на то додајте сличну висину Рачића и Калабића. Не ваља ти математика Ваистину!

[Слика: image.jpg]
Одговори

(03-01-2025, 06:15 PM)ватхра Пише:  Подсетићу вас за ову слику на којој је Калабић сам:
[Слика: 04996304-9-D36-4363-A7-A4-24-B029-D1-FE76.jpg]

Она је у Битенфелдовој архиви кадрирана да се не види плочник.
Очигледно је да је сликана са веће даљине. Као и групна слика.

То је онда сликано ближе него она четврта слика на којој сам ја. Једно два метра ближе.
Плус сликано је право, а не под 30 степени искоса десно (узгеред, шта би са тим?).
Види се разлика доњи угао (ракурс) у односу на ону где су сва тројица сликана равно.
Оштра је и наравно види се врата, због којих црно 100% није могуће иза Немца.
Одговори

(03-01-2025, 06:52 PM)Душан Вукашиновић Пише:  Ниси имао у виду да је немачки официр висок као Арвидас Сабонис и да је пре рата био у аматерском немачком кошаркашком клубу.
Да, али само ноге су му дугачке као Сабонису. Трајан проблем овог фалсификата.
Одговори

Нами ође се намеће питање: Оклен Калабић туна и када је сликано?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(03-01-2025, 06:59 PM)Митић Пише:  Ово су принтскринови из Битенфелдових мемоара, и то стр. 282, 283, 284.

Само наводи да су били разговори у Тополи (неутрална територија) и да су Дражини команданти (не наводи им имена) тражили да им Немци предају опрему како се ови буду повлачили из Југославије. А заузврат четници неће нападати Немце током повлачења.

Од тога ништа не би било, Хитлер би се томе противио. И на крају, ништа није ни било. А Битенфелд је свестан да би се та немачка опрема користила како је Дража замислио у борби против Руса, Тита и Немаца.

Плус, Битенфелд наводи да су команданти били жилави и да су носили браде. А Нешко Недић није имао браду.

Нема никаквог спомена да се прави национална армија, нити да се прави споразум за борбу против комуниста.

А фотографија је из удбине лабораторије да би се на сваки могући начин оклеветали четници.

Да, Вреде је учествовао у комбинацији Нојбахера и Вајкса да окрену Врховну команду Вермахта условно речено у корист Срба. У том смислу послали су низ лажних извештаја Берлину. Објавио сам их у Дражи, 4. том. Овај Вредеов је један у низу. Нојбахер је од првих дана имао ту идеју о ''националној армији''- практично да од четника створи љотићевце. Нојбахер је пустио Дражину жену Јелицу са Бањице, привремено је ублажио стрељања ДМ талаца, а онда је послао агенте да траже састанак са Дражом. Када је код Драже стигла та вест, преко Комарчевића, он му је писао: ''Немам ја шта да преговарам са Нојбахером. То сте могли и сами да закључите''. А Јелица се у међувремену склонила код четника.
Међутим овај Битефелдов извештај је скроз у духу тога времена. Неколико седмица касније, с доласком Мекдауела, почеће преговори са Немцима о предаји свих њихових јединциа на Балкану.
Можеш ли да ми пошаљеш цитат, са тачном фуснотом?
Дакле, прича је скроз другачија од овога што тврди Ватра, тј. од комнуистичке пропаганде из доба социјализма.
П.С.
Да, наравно да су имали браде, јер је Нешко Недић постављен за команданта фронта на Морави, код Трстеника, а Рачић и Калабић су отишли.
Одговори

(03-01-2025, 07:37 PM)Шумадинац Пише:  Нами ође се намеће питање: Оклен Калабић туна и када је сликано?

Можда исти фотограф који је сликао и ово: Сахрана четника Гарде Милутина Зечевића, у Тополи лета 1944. године.

[Слика: 18-sahrana-Milutina-Zevcevica-Topola-1944-JPG.jpg]

Било је четника, била је слободна територија тада овде.
Али било је време погибија, довожени су четници са Копаоника. Да се смеју онако Рачић, Калабић и Нешко 11. августа 1944, неколико дана после тих погибија на Копаонику, то није било могуће. То Ватра не разуме, он је поверовао партизанским филмовима и пропаганди ''кад се гине, нек се пева''.
Одговори

(03-01-2025, 07:40 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, Вреде је учествовао у комбинацији Нојбахера и Вајкса да окрену Врховну команду Вермахта условно речено у корист Срба. У том смислу послали су низ лажних извештаја Берлину. Објавио сам их у Дражи, 4. том. Овај Вредеов је један у низу. Нојбахер је од првих дана имао ту идеју о ''националној армији''- практично да од четника створи љотићевце. Нојбахер је пустио Дражину жену Јелицу са Бањице, привремено је ублажио стрељања ДМ талаца, а онда је послао агенте да траже састанак са Дражом. Када је код Драже стигла та вест, преко Комарчевића, он му је писао: ''Немам ја шта да преговарам са Нојбахером. То сте могли и сами да закључите''. А Јелица се у међувремену склонила код четника.
Међутим овај Битефелдов извештај је скроз у духу тога времена. Неколико седмица касније, с доласком Мекдауела, почеће преговори са Немцима о предаји свих њихових јединциа на Балкану.
Можеш ли да ми пошаљеш цитат, са тачном фуснотом?
Дакле, прича је скроз другачија од овога што тврди Ватра, тј. од комнуистичке пропаганде из доба социјализма.
П.С.
Да, наравно да су имали браде, јер је Нешко Недић постављен за команданта фронта на Морави, код Трстеника, а Рачић и Калабић су отишли.

Фуснота би овако изгледала:

Hans von Herwath with S. Frederick Starr, "Against two evils", Rawson, Wade Publishers, Inc. New York, First Edition 1981, стр. 283-284.

Књига се налази на сајту archive.org

https://archive.org/details/againsttwoev...2/mode/2up

https://archive.org/details/againsttwoevils00herw

Постоји само опција да се књига изнајми на 14 дана, али пре тога треба бити регистрован на сајту. Колико се сећам, регистрација је бесплатна.

А превешћу овај део о коме ми дискутујемо, па ћу да поставим превод на форум.
Одговори

(03-01-2025, 07:40 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2025, 06:59 PM)Митић Пише:  Ово су принтскринови из Битенфелдових мемоара, и то стр. 282, 283, 284.

Међутим овај Битефелдов извештај је скроз у духу тога времена. 

Ово су послератни мемоари.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним