Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састанак у Тополи 11. августа 1944. године

(31-12-2024, 09:56 PM)Monarhist Пише:  
(31-12-2024, 08:59 PM)Николај Пише:  
(31-12-2024, 03:41 PM)Милослав Самарџић Пише:  Вреде није био шеф обавештајне службе Команде Југоистока. Могли би барем знати да то не може бити капетан. Био је неки пуковник, по сећању одељење Ic,  на Дедињу.

Гајтнер?
Је л' тај нестао неђе око Авале '45?

Гајтнер је био окривљени у Нирнбергу.

Дана 12. 7. 1942. је постављен у Београду као начелник штаба команданта за Србију.

Септембра 1943. године постаје начелник штаба код новонасталог војног заповедника за Југоисток.

На три странице има његова биографија и војна каријера

https://nuremberg.law.harvard.edu/docume...%2C+von%22
Одговори

(31-12-2024, 07:18 PM)Mario Пише:  [Слика: primer.jpg]

Самарџићу, 
Цитат:- камера која је снимала степенице је у висини четвртог степеника, дакле на свега око 40 цм од земље (има тачно у чланку). А Немац је 2,3 метра иза. Дакле када је камера тако ниско, не постоји могућност да се од тројице испреда види онај иза. Да је висок 2,5 метра, опет му се не би видео опасач, већ само глава.

Написао сам вам још пре шест година, вама је очигледно потребно да се црта да бисте разумели.
Положај камере вам је лош, мора да буде удаљена још више уназад.
Ако сте се приближили степеништу, нормално је да се од лица на степеништу неће видети особа на вратима.

На овој упоредној слици коју је поставио Марио се јасно види положај кваке који је референтна тачка, она ја на око 110цм висине што је неки стандард. 
Погледајте где је код вас, испод рамена, а где на слици поред.

--

Вредеова висина се може одредити према оквиру врата и кваци.
Пошто је јака перспектива на слици, мало је теже дати прецизну процену. Дужина коју видимо на фотографију на дну врата није иста оној на врху врата.
Вредеова висина би требало да буде око 170-180цм, плус још можда 5-10цм до врха капе.
Сасвим нормална висина за човека. Такође је нормално да му је висина кваке до опасача. Ово је опасач а не каиш, носи се више.

--

Иначе ова тема је суво злато.
Толико разлога зашто није на слици је требало измаштати.
Почев од раних радова "четници нису имали хеликоптере нису могли да стигну тамо, а коњима би им требало превише".

Да би се на крају испоставило да локација, учесници, начин на који су дошли одговарају писаном опису...
Одговори

Удаљавали смо се до улице, што је око 8 м, исто је. Онда се улица диже и мора да се легне да би се сликало у висини 4. степеника.
Наравно, за даље од 4 м био би потребан зум.
Отворена врата додају 10 цм на висини, кад се слика из оволиког доњег угла. Тако да се рачуна 120 (ако је тамо 110).
Уосталом, лепота је у оку посматрача.
Хајде доцртајте Немцу ноге, преко три четника, да видимо на шта ће да личи. А што не коментаришете слику с бока, која је једина референтна 100 посто?
Одговори

(01-01-2025, 11:04 PM)Милослав Самарџић Пише:  Хајде доцртајте Немцу ноге, преко три четника, да видимо на шта ће да личи.

А можда је Кнез Вреде стајао на столици?  Blush Креза
Одговори

Моје мишљење је да се немачки официр тог сунчаног августа попео на хоклицу (делим мишљење Monarhistе) како би надвисио четнике и тако био уписан за историју. Можда и како би поседовао неки документ (поклон српског фотографа који је једну фотографију већ поклонио Калабићу) уколико четници, којим случајем, добију рат и како би поносно узвикнуо: "Ево, част је била да сам у августу четрдесет четврте надвисио овакве српске громаде!"
Одговори

Како је навео Дапчевић, Калабић је био непријатељ број један, јер комунисти нису могли да се убаце у његову организацију или да неког преобрате из његове (Калабићеве) организације. Ово је записао Сајц.

Из досијеа о Ивану Попову, Калабић је био жртва подметнуте фалсификоване фотографије, а претпостављам да су покушали то са више фотографија. На разне начине су покушали да оклеветају Калабића као личност, што се види како су га третирали комунисти након рата.

Требало би да се многе ствари разјасне кад се отвори Калабићев досије који је удба проследила Архиву Србије. Тај досије постоји, јер се то види из пресуде кад је рехабилитован Калабић.
Одговори

Случај "Никола Калабић" је решио познати југословенски обавештајац Мића Живојиновић који је рекао оно што је одавно било познато а то је да је Калабић страдао приликом покушаја да уђе у Ваљево.
Одговори

И у пресуди о рехабилитацији, спомиње се удбин документ у коме је записано кад је Калабић погинуо.

Може се наћи на форуму.

Пошто је Ватра поменуо фон Битенфелда, требало би установити које је везе он имао са Американцима и Британцима. И да ли је био у контакту са Фицројем Меклином.
Одговори

Ево, нацртао сам за Ватру.
Камера се мора поставити тако:
- да је у висини четвртог степеника.
- да је десно бочно, отприлике за 30 степени.
Стојим тачно где је стајао Нешко, види се испод ногу размак између два блока. На сликама 2 и 4 имам позу као он, дакле благи окрет у његову десну страну.
Сликано је са 3, 5, па са 7 метара отприлике. Особа иза мене висине 191 цм, дакле 15-20 цм виша од Немца. На слици 4 камера је грешком дигнута до нивоа петог степеника.
Али овде је битније што се на фалсификованој слици не види бок степеница. Изгледа као да је сликано спреда. Тек кад се пажљиво загледа, види се десни бок. А Нешко гледа у камеру. Дакле, кад се слика из овог угла, немогуће је да гледа у камеру. Већ је ту залепљена слика на којој сви они гледају у камеру. Грешка у корацима.

[Слика: Project2-polozeno-1.jpg]
Одговори

Предлажем Ватхри да одради исто што и господин Милослав. Да лепо оде до места где је начињена фотографија, да поведе пријатеље сличне, ако не идентичне висине као четника са слике и самог немца и да он нађе прави угао фотографисања и да се сам увери да је фотографија фалсификат Smile

[Слика: image.jpg]
Одговори

Ја се извињавам на СПАМу, али ево сада сам имао састанак са немцима око колаборације против комуниста па су ми дали оригинал фотографију
[Слика: 414124124.jpg]

[Слика: image.jpg]
Одговори

У Зборнику четничких докумената налази се она Вредеова забелешка или извештај шта се десило у Тополи 11. августа и ту се као присутни налази Херварт фон Битенфелд. Ватра га је споменуо на претходним страницама.

Али што је занимљиво, Битенфелд је написао мемоаре који се зову "Против два зла". И помиње Тополу, али није баш онако како је Вреде записао.

Мемоаре сам једва нашао на Архиву и ту страницу ћу да скринујем, па ћу овде да поставим касније.
Одговори

На Самарџићевој реконструкцији сам одмах навео да камера треба да буде удаљенија.

Пошто вама треба цртати, овде су три скице на којима се види распоред лица на фотографији, као и колики утицај има ако се камера приближи односно удаљи.
Уколико се исувише приближи, имамо случај да ће лица на степеништу заклањати особу иза.

Одговори

И где је конкретно стајао фотогтаф, ево можете обележити овде, ово је и угао из ког је сликао, а последедња слика од оних у низу је са ивице асфалта:

[Слика: Stepenice-10-avgust-15-h.jpg]

Ево целе те, последње слике у низу, пошто са те даљине камера хвата много више, тј. са те даљине се нису сликали онда, али хајде то сада нема везе:

[Слика: 20180813-180246.jpg]

Ово је изглед виле у то доба - није се променило ништа битно испред:

[Слика: topola1.jpg]
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним