Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зашто су Енглези изручили црногорске четнике комунистима?

Па ја желим да знадем како је та Саветници или Несаветници деловало у Африци, поготово у ваздухоплоство?

Војска Краљевина су тотално били коретни са свим тим саветнитске војске. Али поента је у томе што оних никад нису били савезници СРБА, и то НИКАД!

Кад гледаш у свим суседним државама сви осим ГРКА су били уз Немце и НАЦИСТЕ, али од томе се слабо прића и истражује.

Једино код СРБА, намерно немужеш да стижеш до отворене ИСТИНЕ! Како видим ви то сами коћите.

Неко бих искрено мислио да Србија није никад имала Ђенерал Дража Михаиловић нити једне Краљевске Војске.

Огромни део архиве су намерно забрањени.......чак и саме енглеске СОЕ документације нису од значај.

РАЗЛОГ, зашто ОБАВЕШТАЈНЕ АРХИВЕ, никад нису видели светла дан. А оних диктирају све осталих архива и војна прића!

Ви толико и то наивно гледате у ствари као црно и бело!
Један од највећа врлине енглеске ратовање је збуњености, тако ти можеш да имаш отворен и намерних СОЕ сараднике са нацисте или било које стране.

Ја до дан данас мислим да је неко као Ким филби био врхунски дупли аргент енглеске обавештајне службе, он је био део структуре ко је регруовао тих избеглици Царске Русије у своје структуре. А енглези су поставили КОМУНИЗАМ у Царској Русији.
Одговори

Овде није поменута књига грофа Толстоја " Министар и масакри", која се најозбиљније бавила овом темом. Књига је цензурисана у Великој Британији. Преведена је и објављена код свих наших суседа, али код нас није.
Најновија прича је да ће у Лондону ускоро бити објављена нова књига о изручењу разних формација Брозовој Југославији, у мају 45. године. Оно што је ексклузивно је факсимил наредбе министра Мекмилана извесном мајору Арлингтону да изручи све Брозовој војсци. Из наредбе се јасно види да су и Мекмилан и Арлингтон знали да ће ти људи бити стрељани.
Ради се о врло важном питању за Британце, јер до сада се нико није усудио да Британце озбиљно стави у контекст тешког ратног злочина у Другом светском рату, поготово на подручју Европе.
Одговори

Постоји ли нешто детаљније о Херцеговцима који су се нашли тамо са Црногорцима, неко свједочење, документ, било шта? Колико их је уопште стигло до Словеније и сл.?
Одговори

Da, nije objavljena jer je Mekmilan tužio Tolstoja za klevetu. Dobio je spor i silno obrštećenje.
Ljudi koji su bili uricajni i moćni tokom DSR, bili su to i decdnijama posle. Nedodirljivi praktično.
Одговори

Није Мекмилан, него Арлингтон, који је постао лорд у међувремену. Пресуђено је да му Толстој исплати 750000 фунти стерлинга. Толстој се жалио Суду за људска права у Стразбуру, који је уважио жалбу и нзаражио од британског суда да поништи пресуду због повреде процесног права. Британци су укинули пресуду, али до новог поступка никад није дошло.
Оно што је још занимљивије је да је Толстој, после две деценије од овог случаја, пре десетак година кренуо у област Блајбурга, где је дошла и екипа ББЦ да сними интервју са њим.
Међутим, појавила се аустријска полиција и забранила интервју.
Одговори

Da, moguće da sam pomešao. Nisam znao ovo za intervju
Одговори

(13-06-2018, 12:53 AM)ХраброСрце Пише:  Постоји ли нешто детаљније о Херцеговцима који су се нашли тамо са Црногорцима, неко свједочење, документ, било шта? Колико их је уопште стигло до Словеније и сл.?
Неколико стотина. Објавио сам сећања једног од њих, у књизи ''Разговори са равногорцима''. Њега су поштедели јер је био веома млад. Наравно мобилисали су га. Неки, углавном официри, успели су да умакну пре изручења.
Одговори

(13-06-2018, 12:53 AM)ХраброСрце Пише:  Постоји ли нешто детаљније о Херцеговцима који су се нашли тамо са Црногорцима, неко свједочење, документ, било шта? Колико их је уопште стигло до Словеније и сл.?

Ево овдје имаш једно свједочење Алексе Тепавчевића
"Борба за слободу и сјећање на четничку борбу 1941-1950"

https://www.scribd.com/document/94031852...Tepavcevic
Одговори

(13-06-2018, 03:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  
Неколико стотина. Објавио сам сећања једног од њих, у књизи ''Разговори са равногорцима''. Њега су поштедели јер је био веома млад. Наравно мобилисали су га. Неки, углавном официри, успели су да умакну пре изручења.

Међу официрима, сем Куреша, да ли је био и Вељко Реметић и Владо Зечевић (исто име као поп и послије Титов министар). У причама из емиграције види се да су преживјели рат. Такође и Васо Гутић и Милоје Лазаревић. Само за Гутића мислим да је емигрирао на други начин. Да ли има нешто детаљније о Владу Зечевићу, у свједочењима се доста помиње? А помиње га и Никола Каваја у мемоарима, био је адвокат касније, помагао му је док је био у затвору.

(13-06-2018, 04:33 PM)luka.luke Пише:  

Ево овдје имаш једно свједочење Алексе Тепавчевића
"Борба за слободу и сјећање на четничку борбу 1941-1950"

https://www.scribd.com/document/94031852...Tepavcevic

Прочитаћу, хвала пуно, нисам наилазио на ово.
Одговори

(14-06-2018, 12:30 PM)ХраброСрце Пише:  
(13-06-2018, 03:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Међу официрима, сем Куреша, да ли је био и Вељко Реметић и Владо Зечевић (исто име као поп и послије Титов министар). У причама из емиграције види се да су преживјели рат. Такође и Васо Гутић и Милоје Лазаревић. Само за Гутића мислим да је емигрирао на други начин. Да ли има нешто детаљније о Владу Зечевићу, у свједочењима се доста помиње? А помиње га и Никола Каваја у мемоарима, био је адвокат касније, помагао му је док је био у затвору.
Да, они су нашли неки џип и отишли у америчку зону.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним