Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Документарни филм ПРОГНАНИ

У продукцији предузећа за кинематографску делатност ”Погледи” д.о.о. управо је објављен документарни филм ”Прогнани”, о судбини четника после маја 1945, тј. после рата.
Филм чине сведочења осморице прогнаних, проткана снимцима предела на којима су се они у то време налазили, као и њиховим фотографијама.
У филму сведоче: поручник Ивко Јовановић, наредник Гојко Даничић, четник Миодраг Тасић, др Душан Ђукић, син генерала Светислава Ђукића, Тихомир Илић, равногорски илегалац у Београду, др Огњан Адум,  везиста Врховне команде, послератни илегалац у Београду и Ђурица Крстић, припадник равногорске oмладине, послератни илегалац у Београду.
Сви су прошли кроз тамнице социјалистичке Југославије, изузев Ђурице Крстића. Огњан Адум се после изласка из тамнице придружио илегалној организацији Српска национална револуционарна омладина, у Београду, коју комунисти никада нису открили.
Филм ће бити понућен телевизијама са националном фреквенцијом.
Трајање: 32:25
Сниматељи: Срећко Дивић, Владимир Момчиловић, Идеи Шандор и предраг Рудовић.
Сценарио и режија: Милослав Самарџић.
Филм можете изнајмити или купити овде:
https://vimeo.com/ondemand/prognani
Одговори

Управо заврших гледање. Јако тужна прича.
Све похвале за документарац. Одлично уражено, професионално, музика по мери. Свака част! Препоручујем свима да погледају!

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Хвала Феликсе!
Значи Ђурица није успеи да "развесели"... Ту групу која никада није откривена оставио сам за крај, баш због тога.
Одговори

(26-09-2018, 10:30 PM)Милослав Самарџић Пише:  Хвала Феликсе!
Значи Ђурица није успеи да "развесели"... Ту групу која никада није откривена оставио сам за крај, баш због тога.

Која група је ,,посрала” маршала?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Па није јер се на крају каже да идеале за које су се борили и за које су се надали да ће остварити бар нова, демократска власт (коју су чекали педесет година) неће остварити за њиховог, а вероватно ни нашег живота Тужан

Иначе, стварно професионално одрађено. Ако не прикажу на националним телевизијама стварно су бедници.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(26-09-2018, 10:47 PM)Перун Пише:  

Која група је ,,посрала” маршала?

Српска национална револуционарна омладина. Издавали су билтен 1948, 1949, Глас младих Срба.
Одговори

(26-09-2018, 10:53 PM)Felix Пише:  

Па није јер се на крају каже да идеале за које су се борили и за које су се надали да ће остварити бар нова, демократска власт (коју су чекали педесет година) неће остварити за њиховог, а вероватно ни нашег живота Тужан

Иначе, стварно професионално одрађено. Ако не прикажу на националним телевизијама стварно су бедници.
То да, заиста нису дочекали.
Хвала још једном. Стварно смо се трудили. Било је изјава њих осморице да филм траје 90 и више минута, али тада то не би тако јако деловало, постало би досадно.
Одговори

Види се напредак у видео обради,као да сам гледао Хистори канал Smile Исто тако и постер за филм је прелеп.Јел је има та фотографија на форуму(са постера)

[Слика: image.jpg]
Одговори

(28-09-2018, 12:15 AM)Mario Пише:  Види се напредак у видео обради,као да сам гледао Хистори канал Smile Исто тако и постер за филм је прелеп.Јел је има та фотографија на форуму(са постера)
И јеси гледао Хистори, Сербиан Хистори. Smile
Мислим да нема.
Одговори

Одлична музика и продукција. Мало је, за мој укус, "премонтирано" - скаче се и сецка са једне приче на другу. То додаје на динамици да може омладина да прати, али је, чини ми се, претерано.

Боље би било да је емисија мало дужа и да је заокружила приче саговорника, овако је остало фрагментарно и недоречено. Ти бре Милославе све 'оћеш да стрпаш у пола сата, направи слободно сат или макар 45 минута.

Али је свеједно добро, није ово критицизам. Можда Милослав 'оће да подметне на ТВ да заинтересује публику, па да узму и Краљевину Југославију документарац Smile

Иначе, не слажем се да би приказивање више снимљеног материјала било досадно. Ја би могао др Ђукића и Гојка Даничића да слушам поново и поново... Сад сам узео па опет прегледао Босанску голготу, 15. и 16. епизоду.

На крају сугестија да све што радите, обавезно имате енглеску верзију - значи енглеске телопе и кајроне, и посебно енглеског наратора, а не титлове. Титлове само тамо где је жива реч са сликом, значи приликом сведочења, када Милослав показује нешто итд.

Ово је посебно важно за филм о Дражи.

Синхронизација свега на енглески би била најбоља, да може да се бира енглески или српски звук, али свестан сам да би то поскупело продукцију.
Одговори

У сва период репортажа ратове СФРЈ, си имао неки енглески наратив преко Српског говор. И Дошта пута била је лажна и намерно нетачна.

Ако гледаш ко ће ти бити гледалачка публика, пример у свету онда то су Срби и народ бивше Југославије. Доста њи разуму Српског језика тако титуле бих требало да стоје. Титуле се свакако ставе ако је слаб звук, диалек се тешко разуме, или особа има проблем са својом говором.

Један глас те не збуњује......поготово ако разумеш оба језика, а ауторефлексно гледаш за тачности у превод.
Један глас са титуле захтева твојој пажњу и концентрације са читање, поготово ако не разумеш језика. Гомила врхунски страни филмове поготово из француске кинотеке бих изгубили свој кудос, ако су били дублирани.

А нарације преког слузејући станог језика вечито је корисћено у Весни извештаја и страним судове!

Слажем се
Документације захтевају 45-60 минута оних озбилни.
Поготово ако нешто ново престављаш, што изузетно значајно грађанима!
Тако се повећава вредност тог документацу!
Кад ти сманиш Документарцу на 30 минута са можда 3 прекида на 10 минута за рекламе. Ти си некако и индирекно потцењивао својој гледалачку публику. Као да си им рекао да немају стрпљење да гледају за 45-60.
Све завици на којом мрежи се документарац емитује.
На којој мрежи?
на којој канал?
У која доба?
Ако је документарац озбилан, онда гледаш за недељу увеће од 21-22:00
Увек гледаш за почетак недеље
Избегаваш спортске догађаја или данове кад се ТВ емитован спорт се дешава
Гледаш за могучности да га поново гледаш на интернет, ту одма можеш да завољаваш спонзуре канал.

Ако тражиш енглески наратив, онда какав глас и аценат се тражи.
Пракса овде је да узмеш неког познат са прихваљивог ресонанца. Где ти мозак навикао на њихове тонове.
Што чишто говори, и одма је прихваћен по гласу.
Како је веч рећено то све поскупљива.

Али врхунске титуле и превод, што је одлично сихронизовано са гласом, користи пауза и прораћунено време може имати одлични утицај.
Зашто уместо дуђог гласа ти то читаш сам, он је твој језик у глави!

Ако је документарац је стигао у државе са Славским језицима, онда само је потребно титуле!

Један клључни фактор у документаце, поготово кад их предаш ТВ станице, је јели твој уговор омогућава њихови уредници да га кроје по својом вољом. Тако се десило Покојног Мајкела Лиза, Питер Батија/Доминик Флескатија, ко су правили филм.
Тако оно што је било емитовано овсте није ни изгледало на оно што је било снимљено.
Ако инсам погрешан Бати је рекао да су све филмске снимке су код ББЦ.
Зашто смо рекли 44 Плави, да виде ако могу да користе оно што ББЦ није хтела да емитује!
Е сад како да стижеш до те филмске архиве, да их барем сагледаш!
Одговори

(01-10-2018, 12:34 PM)Небојша Пише:  Одлична музика и продукција. Мало је, за мој укус, "премонтирано" - скаче се и сецка са једне приче на другу. То додаје на динамици да може омладина да прати, али је, чини ми се, претерано.

Боље би било да је емисија мало дужа и да је заокружила приче саговорника, овако је остало фрагментарно и недоречено. Ти бре Милославе све 'оћеш да стрпаш у пола сата, направи слободно сат или макар 45 минута.

Али је свеједно добро, није ово критицизам. Можда Милослав 'оће да подметне на ТВ да заинтересује публику, па да узму и Краљевину Југославију документарац Smile

Иначе, не слажем се да би приказивање више снимљеног материјала било досадно. Ја би могао др Ђукића и Гојка Даничића да слушам поново и поново... Сад сам узео па опет прегледао Босанску голготу, 15. и 16. епизоду.

На крају сугестија да све што радите, обавезно имате енглеску верзију - значи енглеске телопе и кајроне, и посебно енглеског наратора, а не титлове. Титлове само тамо где је жива реч са сликом, значи приликом сведочења, када Милослав показује нешто итд.

Ово је посебно важно за филм о Дражи.

Синхронизација свега на енглески би била најбоља, да може да се бира енглески или српски звук, али свестан сам да би то поскупело продукцију.
Да, било би прескупи, за сада можемо само да титлујемо, и то је у току и за Прогнане и за Дражу.
Да, они су сјајни наратори, нарочито Ђукић, а и Ивко, Ђурица... али... већини би сигурно било досадно.
Слажем се да ово има веће шансе за ТВ. Видећемо.
Одговори

(01-10-2018, 02:36 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Ако тражиш енглески наратив, онда какав глас и аценат се тражи.
Пракса овде је да узмеш неког познат са прихваљивог ресонанца. Где ти мозак навикао на њихове тонове.
Што чишто говори, и одма је прихваћен по гласу.
Како је веч рећено то све поскупљива.
Тамо у Енглеској такав наратор кошта 50.000 фунти по филму...
Одговори

Dacu svoj sud kad pogledam film.Elem Goran Sultanovic,pokojni Gaga Nikolic,itd davali su ton ozbilnjosti svakom dokumentarcu istorijskog karaktera.Mada,ova vrsta video produkcije,nije bar za sada mejnstrim,pa ovim tehnikalijama i ne treba previse paznje davatti.Samo napred gurajte.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним