Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Серија "Корени"
#1

"Корени" од 21. октобра на РТС-у
Од 21. октобра, недељом од 20.00, на Првом програму РТС-а почиње емитовање игране драмске серије „Корени", настале према истоименом роману Добрице Ћосића, за коју је сценарио написао Ђорђе Милосављевић а серију режирао Иван Живковић. Продуцент серије је Радио-телевизија Србије, а извршни продуцент "Eye to Eye" из Београда.
[Слика: KORENI%20-%2001.%20epozoda%2002.jpg]
Радња романа и серије одиграва се у имагинарном селу Прерово, у последњим деценијама 19. века, за време краља Милана, а прати живот богате сеоске породице Катић и њихових слуга. У мноштву мотива и тема посебно се издвајају мотив породице и породичног сукоба између очева и синова, породично порекло и проблем идентитета, одржавање култова српске националне митологије, политички сукоби који доводе до народног и породичног раскола и искоришћавање српског сељаштва за ниске политичке побуне, обликовање српских интелектуалаца школованих у иностранству, патријархална деспотија као култ, улога и положај жене у породици... и многи други.
„Корени" су други роман Добрице Ћосића, објављен 1954. године. Њиме је Ћосић започео својеврсни циклус романа „Деобе", „Време смрти", „Време зла" и „Време власти", у којима се као ликови јављају синови, унуци и праунуци јунака „Корена", с основном идејном тежњом приказивања „романсиране историје модерне Србије". Књижевна критика „Корене" сврстава у поетски психолошки роман, а за њега је писац добио и Нинову награду.
На Бадње вече 1892. Вукашин Катић долази у Прерово, први пут после повратка са правних студија у Паризу. Дочекује га отац Аћим, један од првака Радикалне странке, брат Ђорђе и његова жена Симка, који већ годинама без успеха покушавају да добију дете, због чега је Ђорђе огорчен на цео свет, па и на свог надничара Толу Дачића, чиија је жена уочи празника облизнила синове.
Вукашин признаје оцу да се без његовог знања верио са Олгом, ћерком Тодора Тошића, Аћимовог политичког противника из Либералне странке, што обнови старе и неразрешење породичне сукобе и размирице...
Улоге тумаче: Жарко Лаушевић (Аћим Катић), Игор Ђорђевић (Ђорђе Катић), Слобода Мићаловић (Симка), Радован Вујовић (Вукашин), Дара Џокић (Милунка), Ненад Јездић (Тола), Горан Шушљик (Никола), Бојан Жировић (Мијат), Радоје Чупић (Андра), Милош Самолов (Рака Aaсанџија), Небојша Миловановић (Капетан), Милена Предић (Ката), Дамјан Чорлука (Адам), Богдан Диклић (Тодор Тошић), Аница Добра (Роза), Предраг Котур (Наредник), Дубравка Ковјанић (Анђа), Предраг Павловић (Никола Чађевић), Иван Ђорђевић (Лука Дошљак), Миона Марковић (Зора), Михајло Несторовић (Чакаранац), Мина Совтић (Олга), Милица Јаневски (Вишња), Небојша Дугалић (Никола Пашић)... и многи други.
уредник серије: Марко Новаковић
редитељ: Иван Живковић
сценариста: Ђорђе Милосављевић (по роману Добрице Ћосића)
директор фотографије: Горан Воларевић, САС
сценограф: Миленко Јеремић
костимограф: Борис Чакширан
композитор: Ирина Дечермић
монтажер: Дејан Урошевић
маскер: Марија Ковачевоћ Јовановић
сниматељ звука: Ненад Шћибан
дизајнер звука: Владан Коки Костић
извршни продуцент: Горан Шушљик
извршна продукција: „Eye to Eye" - Београд
продуцент: Радио-телевизија Србије
година производње: 2018.
Одговори
#2

За овакву ствар готово сам сигуран да је у питању још једна комунистичка игранка, али ајде, нека остане да се надамо да тако неће бити.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори
#3

А баш сам хтео да отворим тему. Предухитрили сте ме. Ајде прво да видимо шта су снимили, па ћемо коментарисати.
Одговори
#4

Почело је комунистичко филозофирање о српској историји.
Одговори
#5

Четници охладимо главе. 1. епизода је тек.
1) ја никада нисам прочитао " Корене" ( можда ћу узети од колеге );
2) никада нисам имао неко добро мишљење о Добрици Ћосићу ( још не знам за оне стрељане заробљене Недићевце када је био политком );
3) колико сам видео, слобода у земљи али Срби су склони поделама. Сада нема потурица алли има полит. партија које ударају на породицу.
Можда ће "другосрбијанци" рећи "ето Срби никада нису били за демократију него за партиократију или монархо-диктатуру." С друге стране Србија није могла да буде "турски тур" већ да се модернизује. А то је значило оснивање полит. партија.

Опет можда сте у праву. Видећемо у наредним епизодама.

П.С. Сјајна глума Игора Ђорђевића
Одговори
#6

Српски народ 19. века

http://www.rasen.rs/2016/05/ponovo-otkri...8zTDdIzaUl
Одговори
#7

Морам да похвалим сценографију, види се да је снимано у нашем, четничком крају, Горњи Рачник-Багрдан. Smile

Иначе у кући "Катића", за време рата била је четничка команда, чини ми се да је ту једно време боравио и мајор Милун Видић.
[Слика: 24%20catmara%20(2).jpg]
Одговори
#8

''Далеко је сунце'' у ТВ серији ''Корени'', чију прву епизоду погледасмо у недељу, на РТС-у.
И дословно. Доминирају црни и сиви тонови, ни у једном кадру нема сунца, ма у ком виду, ни сенка да се види. Напољу је снимано у сивим зимским бојама, унутра уз веома слабо осветљење, свакако испод реалистичног. Радња се дешава 1893. у домаћинској кући Катића, која је морала имати довољно јаких лампи, свећњака, и сл. Овако, за столом, дословце се не види шта је у тањирима, јер гори само једна свећа, и једна слаба лампа.
У филмској теорији, ово је класичан пример како се поставља сцена. Ако се снима љубавни филм - има цвећа, паркова, лепих костима и наравно лепих глумаца, романтичне музике... Ако се снима хорор филм, то је оно како комунисти виде Србију пре 1945... Мрак, мрак - тотални мрак. Наравно ово не пише у уџбеницима, то сам ја додао.
Катићи су богаташи и они су негативци наредних 100 година, колико их прате романи Добрице Ћосића. У Другом светском рату, они ће бити четници, велики злочинци. Њихов командант, генерал Дража, држаће порнографију на зидовима своје канцеларије (то је, дакле, у наставку ''Корена'', у роману ''Деобе'').
Дачићи су сиротиња и они су позитивци. У Другом светском рату биће партизани и упште све нај, нај...
''Корени'', су, иначе, осмишљени као први добитник тада, 1954, установљене НИН-ове награде, као корен романа ''новог доба'', тј. комунистичког романа, односно комунистичке машинерије за испирање мозгова. Сјајну анализу ове очајне књиге да је писац Маринко АРСИЋ ИВКОВ у чланку ''Корени НИН-ове награде'', који је греота не прочитати.
На крају, две ствари:.
Сунце ће се појавити 1945, до тада је Србија у мраку.
И друго, Арсићев чланак је овде:
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-koren...ve-nagrade

[Слика: 90.jpg]

[Слика: 92.jpg]

[Слика: 93.jpg]
Одговори
#9

Интересантно је да су у серији морали да промене текст из романа, уместо "Напредњака Тошића?", Лаушевић изговара "Либерала Тошића?" Smile

Да се не замере "Напредњаку Вучићу".

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори
#10

(24-10-2018, 06:16 PM)Николај Пише:  Интересантно је да су у серији морали да промене текст из романа, уместо "Напредњака Тошића?", Лаушевић изговара "Либерала Тошића?" Smile

Да се не замере "Напредњаку Вучићу".

Задња реченица је ИЗВАНРЕДНА ! Ахахахахаха

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"[/size]
Одговори
#11

(24-10-2018, 06:16 PM)Николај Пише:  Интересантно је да су у серији морали да промене текст из романа, уместо "Напредњака Тошића?", Лаушевић изговара "Либерала Тошића?" Smile

Да се не замере "Напредњаку Вучићу".

То је тек почетак. Имаће тога још.
Одговори
#12

Иронично, јам ислим да ће "другосрбијанци" хвалити Добрицу Ћосића што је написао овај роман. Живи били па видели.
Одговори
#13

Не знам да ли може овде питање уместо на теми квиза, која је то "прва књига 'друге Србије' " и ко је њен аутор?
Одговори
#14

(24-10-2018, 11:48 PM)Вукашин Петковић Пише:  Не знам да ли може овде питање уместо на теми квиза, која је то "прва књига 'друге Србије' " и ко је њен аутор?
Мислиш на Филозофију паланке?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним