Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Тзв. ослобођење Београда - погинуло 28.000 Немаца!

Смео бих да се кладим, кад се једном преброје губици, да је Немаца погинуло мање. Немаца је по правилу гинуло мање до тада, зашто би се то одједном променило, тим пре што њима уопште није био циљ одбрана Београда, већ извлачење до правца Дунав - Босут - Сава - Дрина. Који су и бранили док су хтели.
Снага српске војске против Германа раније не може се поредити са овим.
Одговори

Koje je to pravilo?
Tokom 44e su Sovjeti imali više odličnih ofanziva i dobrano su satirali Nemce.

Za Beograd, najveće gubitke je imala pomenuta Štetnerova grupa koja je većim delom uništena kod Avale. To su im bile i najbolje jedinice. Bili su u prilično nepovoljnoj situaciji, povlačili se od Zaječara, pod dejstvom avijacije, presečen im put, dva generala nastradala. Ne iznenađuje što su ih satrli, već što se dosta ljudstva uopšte izvuklo.

U samom Beogradu je bila gomila nekih pozadinskih jedinica koja nije od velike vrednosti u gradskim borbama.
Одговори

То је правило да је СССР имао 9.000.000 погинулих војника, убедљиво највише од свих. Совјетска војска је била бледа копија руске војске, поубијани су најбољи официру у тзв. чисткама, уведен је накарадни систем у војсци, држава је опустошена, сељацима је отета земља, цели народ је поробљен, итд, што је све урушило борбену вредност војске.
Немачки губици су у великој мери у ствари стрељања њихових заробљених војника, или убиства у логорима. Тако и у Југосдлавији. Када су капитулирали, Немци су потписали да ће се предати ту где се налазе, укључујући и Југославију. Тако су партизани почели да их убијају, а после су се хвалили да су их сами заробили и побили у борбама. И у Београду су Немци побијени у великом проценту као заробљеници.
Одговори

Их, промакоше ти регуларне војне снаге: 704, 717, 342 дивизија. Немачка 717. дивизија је поубијала само у централној и западној Србији преко 4000 људи. Есесовци су стрељали мање.
Колики су подаци о укупним губицима немачких војника у октобру 1944?
Ја имам податак да је нестало и погинуло 11.170. Ако 4000 одузмемо као нестале, онда је погинуло нешто преко 7.000.
Одговори

Доста се свира око те ткз Чистаке......али западне изворе диктира наратив и слике све то!

А ми никако да стигнемо до Совијетске и Руске Архиве, да створимо нашу наратив!

Има других извора што кажу да су доста од тих чистаке су били према тим немачким насклоњени официра, било доста хапшење Совијетски/Руски Фојдојшери/Прусијанци.

Мој савет је одавно било да се доћепамо Совијетске архиве тако да видиш ко су оних буквално спонзурали у СФРЈ......е како се то овијало. То бих објаснило до које мере су енглези контролисали сва прич на балкан. И како су хрвати и не Срби тотално доминирали те КОМУНИСТИЧКЕ ХИЈЕАРХИЈЕ!

За саде енглези тотално доминирају наратив!

Али ја га видим као нека сопствена Саботажа својих редове, а на другу страну је била припрема за Рат где гол гледаш. Само ми нисмо могли да добијамо новћану позајмице да купимо оружање. Било бих интрасантно да видимо што је Војска Краљевине успела да купи пре другог светског рата у оружање!

У вези чистаљке .....пита се ко је то контролисао? што је био циљ?.........а видимо да је било ослабљење војска Совијити пре рата са вечито Нацистичког западом.......зашто мислим да је то био један од незванични циљ светског рата........где имаш намерно наместавање и одгајање две сличне тоталитарне иделогије да изгледају супротне.......да уништавају једно других.......да неко трећи профитира!
Одговори

(21-10-2018, 01:16 PM)Александар Динчић Пише:  Их, промакоше ти регуларне војне снаге: 704, 717, 342 дивизија. Немачка 717. дивизија је поубијала само у централној и западној Србији преко 4000 људи. Есесовци су стрељали мање.
Ја имам податак да је нестало и погинуло 11.170. Ако 4000 одузмемо као нестале, онда је погинуло нешто преко 7.000.
Мислио сам на стрељање Немаца као ратних заробљеника.
То око 11.000 делује реално за целу Србију, у рату против Црвене армије пре свега, Бугара такође. А те нестале су им побили као заробљенике.
Одговори

Meni se cini da je, od nemačkih, 342. bila ubedljivo najbrutalnija. Uzimajuci u obzir kratak period u kome je boravila u zemlji i pustos i količinu smrti koju je ostavila iza sebe. Celu Mačvu su totalno poharali,civile.. životinje.
Одговори

(20-10-2018, 07:29 PM)ватхра Пише:  Prvo što je bitno definisati šta su to borbe za oslobođenje Beograda. Da li se to odnosi samo na borbe u gradskom jezgru? Ili i u okolini Beograda, u borbama sa Štetnerovom grupom?
Kod Sovjeta Beogradska operacija pokriva period od 14. septembra do kraja oktobra (ili čak i posle toga).
Nemački gubici u ovom periodu uopšte nisu mali. 7. SS je od 1. do 26. oktobra imala 1.400 ubijenih i 2.600 nestalih, plus dosta ranjenih. Za 1. Brdsku navode oko 5 hiljada ubijenih i nestalih u istom periodu. Najviše gubitaka su imale pod Avalom. I ostale jedinice iz Štetnerove grupe su imale slične gubitke u ljudstvu, plus skoro kompletna tehnika.

Pored toga, u samom gradu su neački gubici bili verovatno približni partizanskim i sovjetskim, znači oko par hiljada.

Kad se sve uzme u obzir, broj od 28 hiljada ubijenih Nemaca može biti realan za operaciju koja je bila na širem prostoru.
U blizini i u samom Beogradu je moglo da pogine oko 10 hiljada Nemaca, teško je odvojiti jer ni oni ne odvajaju gubitke od prethodnog perioda. Kao i oko tri hiljade partizana i hiljadu crvenoarmejaca, za poređenje u istom periodu.

I nije tzv oslobođenje nego oslobođenje. Beograd su branili samo Nemci, kvislinške snage su pre toga okupili i evakuisali vozom, SDK ka Sloveniji, a četnike na jug. Čak nema ni tog elementa građanskog rata. I to od vojske koju su svi priznali.

Шта тачно кажу о губицима немачки документи, на које толико волиш да се позиваш када су четници у питању. Цитирај их, са ознаком документа.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

A 7. SS, набили народ у цркву па је запалили...
Иначе тим поводом организује се ''Бруски марш'', била је и војска, текст и слике:
http://www.pogledi.rs/%D0%B1%D1%80%D1%83...%BE%D0%BF/
Одговори

(21-10-2018, 07:14 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(21-10-2018, 01:16 PM)Александар Динчић Пише:  Их, промакоше ти регуларне војне снаге: 704, 717, 342 дивизија. Немачка 717. дивизија је поубијала само у централној и западној Србији преко 4000 људи. Есесовци су стрељали мање.
Мислио сам на стрељање Немаца као ратних заробљеника.
То око 11.000 делује реално за целу Србију, у рату против Црвене армије пре свега, Бугара такође. А те нестале су им побили као заробљенике.

Мислио сам на Ватрин пост, да су есесовци највише поубијали.
Одговори

Бугари пишу да су им убили 2500 војника. Међутим, не наводе изворе већ само процењују.
Одговори

(21-10-2018, 07:18 PM)Chicot Пише:  Meni se cini da je, od nemačkih, 342. bila ubedljivo najbrutalnija. Uzimajuci u obzir kratak period u kome je boravila u zemlji i pustos i količinu smrti koju je ostavila iza sebe. Celu Mačvu su totalno poharali,civile.. životinje.

Немачка 717. дивизија је убедљиво најгора када је реч о убијању цивила и заробљеника. Ова 342. дивизија је после јануара 1942. отпутовала, а ова је наставила своје ратно деловање.
Одговори

Извештај команданта борбеног корпуса „Фридрих Милер“ о губицима у периоду од 1. до 28. октобра 1944. године.
Погинуло:1455 старешина и војника
Рањено: 3713 старешина и војника
Нестало: 2740 старешина и војника
Укупно: 7908 старешина и војника
(ЗБ.НОР, XII/4, стр. 709)
Моја напомена: нису ушли губици из борбене групе „Штетнер“.
У књизи „Вихъръ“ (Софија, 1964, стр. 60), дају се „свежи“ немачки подаци о губицима у октобру месецу, након пристизања извештаја групе „Штетнер“ и оног људства које је умрло од задобијених рана. То је тих 11.170 погинулих и несталих.
Одговори

Александре, знаш ли да би све озбиљније националне катедре Историје у Европи, до сада имале најмање по неколико доктората за сваку од ових значајнијих немачких јединица попут 717 дивизије, а код нас је то и данас немогуће?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним