Поруке: 17,496
Теме: 646
Придружен: Jul 2013
Углед:
2,056
За Божићни пост 1944. у селу Оровица код Љубовије. Дакле само 1942. је био ту.
Изгледа да је то она иста књига?
Поруке: 42
Теме: 1
Придружен: Jul 2018
Углед:
12
”Помиње мати Ана и јеромонаха Јована Рапајића, духовно чедо Светог Владике Николаја, али из неких разлога - можда није знала, или можда није хтела - да се бави његовом срчаном делатношћу и његовом кончином. А био је витез у мантији. Био је ненадмашни беседник. Говорио је и на оном Светосавском конгресу у селу Ба 1943. године. Указивао на српску несрећу због неслоге. Показивао путеве спасења. А био је за време немачке окупације наставник веронауке у једном манастиру у Шумадији. Српску Врховну команду уплашило сазнање да многи свештеници и монаси гину у борбама, скончавају у логорима и покољима, па замоли оца Јована да организује течај за дечаке. Ко ће нам, кад се сврши рат, црквена врата отворити? Ко ће храмове испунити молитвом? Замоле дечаци оца Јована да им укратко објасни појмове фашизам и комунизам. Није то за оца Јована било мучно питање, брзо је одговорио: децо, фашизам тумачите као тешку упалу плућа и слепило вида, а комунизам појмите као неизлечиву упалу мозга. Не дај, Боже, да се у то сами уверите... Негде у Босни, у пролеће 1945. године, јеромонах Јован пао је безбожницима у руке: усмртили су га на свиреп начин...
Извор: Антоније Ђурић, "Православље", бр. 947, 1.9.2006.
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
(30-10-2018, 08:02 PM)kvdragan Пише: (30-10-2018, 07:24 PM)Брада Пише: Ђе је рођен Јован Рапајић?
Рођен 1910 год. У селу Крбавица крај Коренице ( Лика)
Тако сам и очекивао, имао сам комшију из Крбавице, Чеду "Чедину" Рапајића, погинуо је у борбама између Плитвица и Плашког у јесен 1991.
Скорија фотографија Цркве Светог Илије у Крбавици, која је за вријеме II свј рата и агресије на РСК 1995 била оштећена.
Поруке: 99
Теме: 0
Придружен: Jan 2018
Углед:
5
Ima o njegovom stradanju,u knjizi 200 godina focanske Jabuke-hronika izgubljenog zavicaja.Izvesni Meho ih je sprovodio.28/29 pravac Foca-Sarajevo.E sad neki su isli za Sarajevo neki ubijani pre,tako da likvidacija se mogla dogoditi i pocetkom juna.
Поруке: 99
Придружен: Jan 2018
Углед:
5
Tako je on je urgirao.Pogledaj knjigu 200 godina focanske Jabuke-hronika izgubljenog zavicaja.Svega je tu bilo posebno u tom reonu.
Поруке: 51
Придружен: Sep 2017
Углед:
3
Да ли имате фотографију оца Јелисија Поповића и његове житије (биографију).
Углед:
3
Хвала вам личи ми на монаха који се сликао са Чичом и Баћовићем не рекосте ми ако знате где је рођен о.Јелисеј нешто о животу знам да је убијен од комуниста где тачно то не знам.
Поруке: 14,841
Теме: 310
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,491
Убили га чачански комунисти и отели све из манастира.
Углед:
3
Верујем да су добили од Господа шта су и заслужили проклити били!
Вечан му помен био!
Да нас помилује молитвама својим пред Господом!