Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 2 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Јован Рапајић Жички Проповедник

(31-10-2018, 01:17 AM)Милослав Самарџић Пише:  Тога дана Дража је био у селу Горње Липово код Колашина. Која књига је то?

Датум се у књизи тачно не наводи него само као година1943 и крај Божићног поста,па ми се намеће да је то могло бити или око 7.1.1943 или 7.1.1944 , а пошто Ви кажете да постоје подаци да је Дража био у Враћевшници само 1942 ближи ми је први датум.

[Слика: IMG-0972.jpg]
Одговори

За Божићни пост 1944. у селу Оровица код Љубовије. Дакле само 1942. је био ту.
Изгледа да је то она иста књига?
Одговори

”Помиње мати Ана и јеромонаха Јована Рапајића, духовно чедо Светог Владике Николаја, али из неких разлога - можда није знала, или можда није хтела - да се бави његовом срчаном делатношћу и његовом кончином. А био је витез у мантији. Био је ненадмашни беседник. Говорио је и на оном Светосавском конгресу у селу Ба 1943. године. Указивао на српску несрећу због неслоге. Показивао путеве спасења. А био је за време немачке окупације наставник веронауке у једном манастиру у Шумадији. Српску Врховну команду уплашило сазнање да многи свештеници и монаси гину у борбама, скончавају у логорима и покољима, па замоли оца Јована да организује течај за дечаке. Ко ће нам, кад се сврши рат, црквена врата отворити? Ко ће храмове испунити молитвом? Замоле дечаци оца Јована да им укратко објасни појмове фашизам и комунизам. Није то за оца Јована било мучно питање, брзо је одговорио: децо, фашизам тумачите као тешку упалу плућа и слепило вида, а комунизам појмите као неизлечиву упалу мозга. Не дај, Боже, да се у то сами уверите... Негде у Босни, у пролеће 1945. године, јеромонах Јован пао је безбожницима у руке: усмртили су га на свиреп начин...

Извор: Антоније Ђурић, "Православље", бр. 947, 1.9.2006.
Одговори

(30-10-2018, 08:02 PM)kvdragan Пише:  
(30-10-2018, 07:24 PM)Брада Пише:  Ђе је рођен Јован Рапајић?
Рођен 1910 год. У селу Крбавица крај Коренице ( Лика)

Тако сам и очекивао, имао сам комшију из Крбавице, Чеду "Чедину" Рапајића, погинуо је у борбама између Плитвица и Плашког у јесен 1991.
Скорија фотографија Цркве Светог Илије у Крбавици, која је за вријеме II свј рата и агресије на РСК 1995 била оштећена.

[Слика: image.jpg]
Одговори

(31-10-2018, 02:16 PM)Брада Пише:  
(30-10-2018, 08:02 PM)kvdragan Пише:  
(30-10-2018, 07:24 PM)Брада Пише:  Ђе је рођен Јован Рапајић?
Рођен 1910 год. У селу Крбавица крај Коренице ( Лика)

Тако сам и очекивао, имао сам комшију из Крбавице, Чеду "Чедину" Рапајића, погинуо је у борбама између Плитвица и Плашког у јесен 1991.
Скорија фотографија Цркве Светог Илије у Крбавици, која је за вријеме II свј рата и агресије на РСК 1995 била оштећена.

У Крбавици је завршио и основну школу , па су преселили у Бихаћ где му мати умире 1923 год. 1926 полази у Битољску Богословију.
Одговори

Ima o njegovom stradanju,u knjizi 200 godina focanske Jabuke-hronika izgubljenog zavicaja.Izvesni Meho ih je sprovodio.28/29 pravac Foca-Sarajevo.E sad neki su isli za Sarajevo neki ubijani pre,tako da likvidacija se mogla dogoditi i pocetkom juna.
Одговори

(31-10-2018, 07:27 PM)EXREZISER Пише:  Ima o njegovom stradanju,u knjizi 200 godina focanske Jabuke-hronika izgubljenog zavicaja.Izvesni Meho ih je sprovodio.28/29 pravac Foca-Sarajevo.E sad neki su isli za Sarajevo neki ubijani pre,tako da likvidacija se mogla dogoditi i pocetkom juna.

Заробио их је Мехо Грабовић ппор.Озне из Херцеговине 11.маја у Ђурђеву изнад Фоче и спровео у Фочански затвор . 21 маја посетио их је парох фочански Новак Станојевић тако да је могуће .
Одговори

Tako je on je urgirao.Pogledaj knjigu 200 godina focanske Jabuke-hronika izgubljenog zavicaja.Svega je tu bilo posebno u tom reonu.
Одговори

Да ли имате фотографију оца Јелисија Поповића и његове житије (биографију).
Одговори

(23-11-2018, 01:30 PM)Болстон Пише:  Да ли имате фотографију оца Јелисија Поповића и његове житије (биографију).

о. Јован Рапајић (први с лева) са о. Данилом Здравковићем и о. Јелисејом Поповићем у Светој Тројици Овчарској
Одговори

Хвала вам личи ми на монаха који се сликао са Чичом и Баћовићем не рекосте ми ако знате где је рођен о.Јелисеј нешто о животу знам да је убијен од комуниста где тачно то не знам.
Одговори

Убили га чачански комунисти и отели све из манастира.
Одговори

(28-11-2018, 07:11 PM)Болстон Пише:  Хвала вам личи ми на монаха који се сликао са Чичом и Баћовићем не рекосте ми ако знате где је рођен о.Јелисеј нешто о животу знам да је убијен од комуниста где тачно то не знам.
Игумана манастира Света Тројица, под Овчаром, Јелисеја (Поповића) Брозови следбеници су сачекали у заседи пред манастирском капијом и убили маљевима, а потом му тело бацили у набујалу Мораву.

url=https://postimages.org/][Слика: Screen-Shot-2018-11-28-at-18-29-10.png][/url]
Одговори

Верујем да су добили од Господа шта су и заслужили проклити били!
Вечан му помен био!
Да нас помилује молитвама својим пред Господом!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним