Поруке: 286
Теме: 3
Придружен: Apr 2014
Углед:
42
Одломак из књиге ''Југославија уочи и за време Другог светског рата - први део'' аутора др. Ђока Слијепчевића;
''И када се од јесени 1944. године, све јасније оцртавао слом националног српског фронта, нису генерал Недић и Димитрије Љотић заборављали ни Црну Гору ни њене четнике. Да би им се помогло да се и политички тачно обавесте и донесу исправну одлуку о своме повлачењу са домаћег терена, био је послату у Црну Гору Ратко Парежанин са посебном мисијом код војводе Павла Ђуришића.''
Поруке: 17,496
Теме: 646
Придружен: Jul 2013
Углед:
2,056
Под ''исправном одлуком'' мисли се наравно о повлачењу са Немцима.
Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
Под исправном одлуком мисли се на извлачење војске као Ђујић и Јевђевић. Умјесто потпуног уништења. Ја мислим да би то боље било, ал добро.
Камо среће да су се сви Босанци, Србијанци и Црногорци извукли.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
(20-02-2017, 12:27 AM)мунгос Пише: Под исправном одлуком мисли се на извлачење војске као Ђујић и Јевђевић. Умјесто потпуног уништења. Ја мислим да би то боље било, ал добро.
Камо среће да су се сви Босанци, Србијанци и Црногорци извукли.
Баш тако али ђенерал Михаиловић није веровао Западним савезницима иако га је амерички пуковник МекДауел наговарао да са америчким авионима напусти Босну и смести се у Италију.
Поруке: 2,386
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
202
Ако их већ нису сматрали Дражиним, да ли (нео)љотићевци сматрају ДЧД и Павлове одреде за једну исту војску?
Поруке: 5,694
Теме: 64
Придружен: Aug 2013
Углед:
366
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Поруке: 99
Теме: 0
Придружен: Jan 2018
Углед:
5
Dva svjedoka -Vojina Janicic,citao neko?Utisci?
Поруке: 415
Теме: 1
Придружен: Mar 2018
Углед:
13
Нисам читао.Ваљда ћу негде налетети.Хвала.
Поруке: 2,481
Теме: 19
Углед:
950
Према четницима Павла Ђуришића и самом Ђуришићу.
Поруке: 17,496
Теме: 646
Углед:
2,056
Ја сам увек избегавао да дајем оцене, мишљење уопште, по том питању. Покушавао сам само да наводим чињенице.