Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Филм "Краљ Петар Први"

HOLIVUDSKI SPEKTAKL U SRPSKOJ REŽIJI Scene koje će vas raspametiti: Pogledajte trejler za istorijsku dramu o najvoljenijem kralju i SRPSKOJ GOLGOTI (VIDEO)

Istorijski spektakl kakav se dugo čekao u srpskoj kinematografiji svoju premijeru doživeće 5. decembra u Sava centru. U pitanju je priča o najvoljenijem sprskom kralju, ali i običnim vojncima koji su zajedno proživeli pakao Prvog svetskog rata. Tačno 100 godina kasnije, istorijska drama "Kralj Petar Prvi", u režiji Petra Ristovskog, daje najupečatljiviji spomen srpskoj gogloti u Velikom ratu, a sam trejler koji je juče prikazan novinarima već je nagovestio da nas očekuje film kakav dugo nije viđen na ovim prostorima.

"Vi ste Srbin?" – pitao je legendarni bard svetskog filma Džon Ford tada mladog kritičara i novinara, budućeg američkog reditelja i oskarovca Pitera Bogdanoviča.

- Srbi imaju jednu fotografiju starog kralja iz Prvog svetskog rata kako se na volovskim kolima 1915. povlači preko Kosova, koja je gotov film. Kada bi se ta fotografija odmrznula i pokrenula, pred nama bi bio pravi pravcati film o velikoj drami srpskog naroda i njegovog kralja - zaključio je jedan od najvećih svetskih reditelja.

U 2018, godini obeležavanja 100 godina od pobede Saveznika u Velikom ratu, upravo ta fotografija će oživeti i pretopiti se u igrani film o pobedi malog naroda nad velikom silom.

Film u kojem naslovnu ulogu tumači Lazar Ristovski produkciono je najveći film snimljen u Srbiji, a u njega je uloženo više od dva miliona evra.

Kao što se iz trejlera može videti, moćne i upečatljive scene tragičnog stradanja tokom povlačenja preko Albanije, snažne emocije kralja Petra i njegovo saosećanje sa borcima, kao i junaštvo tokom sudbonosnih bitaka, pokazaće da je film "Kralj Petar Prvi" najsnažnije sećanje i ukazana počast najslavnijim danima srpske vojske godinama unazad.

Lazar Ristovski, koji tumači ulogu kralja, rekao je nakon trejlera da se "samo u Srbiji može snimiti toliko spektakularan film uz pomoć štapa i kanapa".

- Mi smo uspeli tako nešto da izvedemo i film "Kralj Petar Prvi" deluje kao istorijski ratni spektakl. Osim vizuelnog identiteta, najveća vrednost filma je priča o ljudima. O Kralju Petru u nekim situacijama u kojima ga publika ne očekuje i o malim ljudima, pre svaga srpskom seljaku koji je iz opanaka prešao u cokule i postao veliki ratnik - kazao je Ristovski Tanjugu i dodao da film publici nudi i spektakl i emociju.

Filmska ekipa, koju je činilo preko 100 glumaca i 7.000 statista, snimala je više od šest meseci, sa ukupno 106 snimajućih dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, u Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, na Kosmaju, u Sremskim Karlovcima i na Krfu.

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti...er/77vb6b1

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Како вам се чини? Мени је ова глума тиха језа...

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Звук и звучни ефекти су одлични, видео ефекти такође. Глума... то је и иначе највећи проблем нашег филма, јер наши глумци глуме, уместо да се уживе у ликове. Видећемо.
Одговори

Ово, бар за сада, обећава.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

По мени више обећава "Краљ Петар Први" него "Заспанка за војнике" ( иако по роману С. Јаковљевића) јер код другог каже се да "нема псовки"што је невероватно за било који сукоб аа камоли рат.
Можда ћемо после "Марша на Дрину" коначно добити ратни спектакл.
Нагомилало се документараца, књига, фотографија, предавања историчара, ТВ филмова...Видећемо.
Одговори

(14-11-2018, 07:25 PM)Милослав Самарџић Пише:  Звук и звучни ефекти су одлични, видео ефекти такође. Глума... то је и иначе највећи проблем нашег филма, јер наши глумци глуме, уместо да се уживе у ликове. Видећемо.
Наши глумци уопште не осећају тај народ, јер они припадају овим Србима. Све је то њима страно. Ајде помисли само ко од данашњих српских глумаца пости, а да не говоримо о мору других детаља. То су сасвим различите културе. Сасвим би исти ефекат имали када би исте улоге играли најбољи светски глумци.
То , наравно, не значи да Србија нема великих глумаца. Пример за то је серија Корени где , поготово код мушких улога, имамо изванредну поделу. Не зна се ко је бољи од кога. Али, они осећају те улоге, оне су им у васпитању , у образовању, у емоционалном хабитусу... Они су се у те улоге лагано "уживели", како ти велиш.
Страшно је дубока рупа коју је титоизам оставио у души , у срцу културе српског народа... Стално ти о томе приповедам.
Неки од њих , вероватно, у ова два филма успевају на основу искуства и талента да ишчупају улогу, али свима нама који смо "уживљени" у српску историју то није довољно.
ПС Ово мало што се види на трејлеру, Узуновић је исти војвода Путник.
Одговори

Узуновић потиче из старе српске, веома угледне, породице и за разлику од других вероватно није одгајан у комунистичком духу. Слажем се за улогу војводе Путника. Такође, свиђа ми се и улога наратора у емисији од пре неки дан.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

У систему биоскопа ЗА ГЛУВЕ И НАГЛУВЕ - ''Синеплекс'', гледао сам филм ''Краљ Петар''. И ко заборави слушни апарат, овде није проблем, децибели тресу и под и седишта, тако да се звук осети.
Један мој пријатељ рече да је ово најбољи српски ратни филм, јер други немамо.
Ја бих рекао да је ово други најбољи српски ратни филм, од два која имамо, дакле бољи је ''Марш на Дрину''.
''Заспанка...'' је антиратни филм. А иначе вештије је урађена.
Додуше и овај је антиратни у извесној мери.
Екипа је свакако имала жељу да направи добар филм. Сад... Волео бих да видим утиске неког странца. Рекао бих да му не би било јасно зашто је Петар био велики краљ. Апсолутно нејасан био би наглашени дефетизам краља Петра, који од почетка прича несувисло против рата (као да је неко питао Србе о томе). Уместо, рецимо, да се убаце његова сећања на француско-немачки рат. Његове академске расправе о демократији. Верујем да 90 публике не зна да је он превео књигу ''О слободи'', која се иначе види у филму.
И зашто је наша војска пружала онако јак отпор. Мотив се, дакле, не види. Разлози... Узроци... Уосталом, и наша публика их одавно не зна. Требало је наћи начин да се ти узроци виде, кроз неке анегдоте, примере...
Требало је да сниме Проклетије зими, ипак Медведник не може да их замени.
Праве масовне сцене не раде се одавно без анимација, а то није толико скупо, не знам зашто нису овде урадили. У ''Монтевидеу'' су ткао од 50 стаиста направили 5.000 гледалаца на стадиону.
Преспојили су децембар 1914. и децембар 1915. Албанска голгота креће одмах после Колубаре. А онда она несразмерно дуго траје. И сам филм је предуг, два сата и 20 минута отприлике. Није било потребе.
Али добро, ја бих га свакако гледао.
Шта ви мислите?
Одговори

Нисам стигао да гледам , али имам два питања, па да би одлучио:
1. Да ли је краљ Петар наг у филму?
2. Да ли је регент Александар приказан као тантуз?
Одговори

(12-12-2018, 12:16 AM)Бенито Пише:  Нисам стигао да гледам , али имам два питања, па да би одлучио:
1. Да ли је краљ Петар наг у филму?
2. Да ли је регент Александар приказан као тантуз?
1. Понекад, али не скроз.
2. Поприлично. А Мишић онако дрчан један лудак, површан.
Одговори

И то да гледам?
Равна Гора 2 , Радашин и Ристовски, класни другови са академије.
Одговори

Одговори

(12-12-2018, 07:54 PM)Николај Пише:  
Фекетић?
Одговори

Не знам где је снимано. А што Фекетић?
Мало ми чудно да у пратњи краља по албанским вукојебинама буде само 5-6 војника.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним