Поруке: 1,374
Теме: 9
Придружен: Oct 2014
Углед:
137
Чини ми се да сам некада негдје чуо да су и чентици Лазара Ташановића градили цркву.
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
На терену капетана Богдана Прице ( Млавски корпус ), у селу Дољешници, код Вел.Градишта, почела је изградња цркве Св.Апостола и еванђелисте Марка, са благословом епископа Венијамина. Због ратне ситуације изграђени су само темељи цркве.
Црква је завршена тек 1997, када је више случајно, пронађен документ у флаши, узидан поред темеља, у којем пише да су организатори почетка градње цркве : мајор Сим. Оцокољић и капетан Богдан Прица.
лист Политика
Најкомплетнија црква израђена од чврстог материјала, покривена куполом и делим. осликана фрескама, коју су изградили четници јесте у с.Бован, 10 км. од Алексинца, недалеко од Бованског језера.
Грађена је пуне 3 године у организацији рез.капетана Јеремије Марјановић Ујке ( 1907 - 1947 ), команд.Алексиначке бригаде Делиградског корпуса.
Цркава је посвећена Св.Архангелу ( 26.јул ), што је породична слава породице Марјановић у Бачини, одакле је родом капетан Јеремија.
Изграђена је на имању Ружица Адамовић, а красе је бели зидови јер се креч гасио не у води већ у хиљадама и хиљадама јаја. У темељ су уграђени споменици са старог Бованског гробља. Градила се све до битке на Буковику, јуна 1944. Прозвана је Ујкина црква а после рата Црква четникуша од комуниста, који су порушили једини пут до цркве која је зарасла у шибље.
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
Додатак за цркву брвнару на Бобији из Самарџићевог текста :
Црква Савковић, на Бобији у засеоку Добре Воде, посвећена Св. великомученику кнезу Лазару.
Саграђена 1943, а освећена 11. јуна 1946. јерејским освећењем.
Не знам да ли је иста црква у питању, коју помиње Самарџић у тексту :
Драгомир Вулетић ( 1919 - 2010 ), управник Дома Драже Михаиловића у Чикагу, учесник изградње цркве, писао је -
Поч. јуна1944, капет. Нешко Недић организује изградњу цркве на Туштом брду, у ваљевском крају, између с. Мратишић и с. Робаје. Црква је требало да буде задужбина Трећег српског устанка ( а не Горске Гарде ) и Равногорског покрета.
Поруке: 252
Теме: 0
Придружен: Aug 2013
Углед:
23
Иначе по Рачићевом наређењу озидана је и школа у Горњим Кошљама испод Бобије 1944.године на 982.метра надморске висине.
Поруке: 48
Теме: 0
Придружен: Dec 2018
Углед:
2
И цркву у Царевцу( општина Велико Градиште ) су зидали четници.
Поруке: 4,513
Теме: 86
Придружен: Sep 2016
Углед:
60
Па у самој Северне Америка има 166 Цркве, Капеле, Манастира, спекулиран да већина тих зграда су створили диаспора Војске Краљевине!
Е сад колико су били новћано утицајни у обнове Цркве у територије Бивше Краљевине Зугославије у последни 70 година?
Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Задужбине Другог шумадијског корпуса:
Црква Св. Тројице у Пајазитову, освећена 11. јуна 1944. (сачувана до данас) и црква Св. Стефана у Грошници, освећена 15. августа 1944. (комунисти је срушили после рата).
Започета је али није довршена градња цркава у Губеревцу и Вишевцу (комунисти развукли спремљену грађу).
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Да. Иначе, да прецизирам, Губеревац се данас зове Борци, Општина Рача. Није у питању Губеревац код Кнића.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године