Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Колико цркава су саградили четници?

Колико цркава су саградили четници?
Када је 1990-тих година обновљена ова тема, најпре се сазнало за три цркве које су саградили четници, а потом је, у различитим деловима земље, откривено још шест
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/%d0%ba%d0%be%d0%b...d0%b8.html

П.С.
Пошто сам написао чланак, Бранислав је на форуму објавио да је и Воја Триброђанин саградио једну цркву. Вероватно је било још саграђених цркава, па ако неко зна, нека напише овде.
Одговори

Чини ми се да сам некада негдје чуо да су и чентици Лазара Ташановића градили цркву.
Одговори

(14-01-2019, 11:52 PM)Милослав Самарџић Пише:  Колико цркава су саградили четници?
Када је 1990-тих година обновљена ова тема, најпре се сазнало за три цркве које су саградили четници, а потом је, у различитим деловима земље, откривено још шест
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
ЧЛАНАК:
http://www.pogledi.rs/%D0%BA%D0%BE%D0%BB...%86%D0%B8/

П.С.
Пошто сам написао чланак, Бранислав је на форуму објавио да је и Воја Триброђанин саградио једну цркву. Вероватно је било још саграђених цркава, па ако неко зна, нека напише овде.

Милославе, Воја Триброђанин јесте започео изградњу цркве у свом родном селу, али због бурних времена није успео да је заврши. После рата, комунисти нису дозвољавали довршетак изградње и црква је завршена и освештана тек пре 5-6 година. Можда неко из тог краја може да да више детаља о цркви у Триброду.
Одговори

На терену капетана Богдана Прице ( Млавски корпус ), у селу Дољешници, код Вел.Градишта, почела је изградња цркве Св.Апостола и еванђелисте Марка, са благословом епископа Венијамина. Због ратне ситуације изграђени су само темељи цркве.
Црква је завршена тек 1997, када је више случајно, пронађен документ у флаши, узидан поред темеља, у којем пише да су организатори почетка градње цркве : мајор Сим. Оцокољић и капетан Богдан Прица.

лист Политика

Најкомплетнија црква израђена од чврстог материјала, покривена куполом и делим. осликана фрескама, коју су изградили четници јесте у с.Бован, 10 км. од Алексинца, недалеко од Бованског језера.
Грађена је пуне 3 године у организацији рез.капетана Јеремије Марјановић Ујке ( 1907 - 1947 ), команд.Алексиначке бригаде Делиградског корпуса.
Цркава је посвећена Св.Архангелу ( 26.јул ), што је породична слава породице Марјановић у Бачини, одакле је родом капетан Јеремија.
Изграђена је на имању Ружица Адамовић, а красе је бели зидови јер се креч гасио не у води већ у хиљадама и хиљадама јаја. У темељ су уграђени споменици са старог Бованског гробља. Градила се све до битке на Буковику, јуна 1944. Прозвана је Ујкина црква а после рата Црква четникуша од комуниста, који су порушили једини пут до цркве која је зарасла у шибље.
Одговори

Додатак за цркву брвнару на Бобији из Самарџићевог текста :
Црква Савковић, на Бобији у засеоку Добре Воде, посвећена Св. великомученику кнезу Лазару.
Саграђена 1943, а освећена 11. јуна 1946. јерејским освећењем.

Не знам да ли је иста црква у питању, коју помиње Самарџић у тексту :
Драгомир Вулетић ( 1919 - 2010 ), управник Дома Драже Михаиловића у Чикагу, учесник изградње цркве, писао је -
Поч. јуна1944, капет. Нешко Недић организује изградњу цркве на Туштом брду, у ваљевском крају, између с. Мратишић и с. Робаје. Црква је требало да буде задужбина Трећег српског устанка ( а не Горске Гарде ) и Равногорског покрета.
Одговори

Ме бих рекао да је то иста црква, требало би да су Калабићеви градили на Краљевом брду? Било би добро да се јави неко од Ваљева. Ја сам у том крају запамтио само Бело брдо/поље. Smile

Додатак са ФБ:
Miladin Gile Glišić Bio sam prijatno iznenađen kada sam, vraćajući se sa Sicilije preko Grčke,(zbog sankcija), ušao u Srbiju preko prelaza Prohor Pčinjski i u manastiru prespavao. Ujutro sam za vreme službe, video fresku posvećenu četničkom komandantu i donatoru, čije sam ime zaboravio. Verovatno je samim Božjim proviđenjem, preživela komunistički vandalizam i uništenje. Bogu hvala...

Aca Gera Zivotic Да школу су направили у Везичеву,Пазарац,а Прица општинску зграду у с. Десине.

Што се тиче слике уз чланак, написао сам Пајазитово, а неко каже Комаране?
Одговори

Иначе по Рачићевом наређењу озидана је и школа у Горњим Кошљама испод Бобије 1944.године на 982.метра надморске висине.
Одговори

И цркву у Царевцу( општина Велико Градиште ) су зидали четници.
Одговори

Па у самој Северне Америка има 166 Цркве, Капеле, Манастира, спекулиран да већина тих зграда су створили диаспора Војске Краљевине!

Е сад колико су били новћано утицајни у обнове Цркве у територије Бивше Краљевине Зугославије у последни 70 година?
Одговори

(15-01-2019, 07:18 PM)пек Пише:  И цркву у Царевцу( општина Велико Градиште ) су зидали четници.
Има ли нешто више информација?
Одговори

Задужбине Другог шумадијског корпуса:

Црква Св. Тројице у Пајазитову, освећена 11. јуна 1944. (сачувана до данас) и црква Св. Стефана у Грошници, освећена 15. августа 1944. (комунисти је срушили после рата).
Започета је али није довршена градња цркава у Губеревцу и Вишевцу (комунисти развукли спремљену грађу).

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(15-01-2019, 09:38 PM)Николај Пише:  Задужбине Другог шумадијског корпуса:

Црква Св. Тројице у Пајазитову, освећена 11. јуна 1944. (сачувана до данас) и црква Св. Стефана у Грошници, освећена 15. августа 1944. (комунисти је срушили после рата).
Започета је али није довршена градња цркава у Губеревцу и Вишевцу (комунисти развукли спремљену грађу).
Значи то су три нове. Ко зна колико их је било, ово питање испаде баш тешко.
Одговори

Да. Иначе, да прецизирам, Губеревац се данас зове Борци, Општина Рача. Није у питању Губеревац код Кнића.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Цитат: "Цркву брвнару, посвећену Светом пророку Илији, четници су подигли и у селу Луке на планини Требевић, у општини Пале. Црква је задужбина Романијског корпуса мајора Милорада Момчиловића, а грађена је под управом официра ове јединице Шћепана Лучића и војног свештеника Новака Станојевића.

Брвнару на Требевићу комунисти су срушили 1955. године. Залагањем митрополита Дабробосанског Николаја, обнова цркве започета је 1993. а окончана 1996. године. Прецизније речено, на истом месту саграђена је нова црква брвнара, према пројекту архитекте Предрага Ристића."

Ево неколико линкова који опширније описују Цркву Светог пророка Илије на Лукама:
https://sr.wikipedia.org/wiki/Црква_Свет..._Требевићу
http://svetivasilije-is.org/mitropolit-h...trebevicu/
http://www.mitropolijadabrobosanska.org/vijest1276.html

Приликом копања темеља за нову цркву 1993.године, нашли смо неко камење, вјероватно остатке темеља цркве из 1943.године.

Иначе нова црква је од 1996.године претрпила одређене измјене. Кров више није дрвени (шашавац, шиндра) него је прекривена лимом. Такође, дрвени стубови на звонику су замјењени армиранобетонским. Дио зидова цркве зидан каменом, првобитно није био фугован (по пројекту и инсистирању пројектанта), сада је фугован.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним