Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Колико цркава су саградили четници?

(16-01-2019, 06:02 PM)Милослав Самарџић Пише:  Још података са ФБ, за још 4 цркве:

У вези текста "колико су цркава саградили четници" за још две цркве у Врујцима, (Г. Топлица) храм , срушен 1946 од њега направљена задружна штала у суседном селу.

онда црква у селу Тулари, између Уба и Коцељеве, посв Св Мати Ангелини Србској, срушена 1948, остало само звоно, храм обновљен пре десетак година а у Врујцима такође само није на истом месту. За оба храма имам и шире податке, а и за још један који је започет у то време у селу Рајковић, немам података осим места где је и где се сада налази дрвени крст. Све ово у околини Ваљева, наравно.

а има и храм који је започео Георгије Бојић Џиџа, заборавио сам како се зове село код Цера

И ово за Бојића је тачно. У питању је црква Св. Преображење, на Иверку. Порушена одмах после рата. Ако ти треба извор имам га. Погледаћу да ли има нешто више о томе.
Одговори

Хајде, било би добро.
Одговори

Oko Dzidzinig manastira :
Uz blagoslov episkopa Simeona Stankovica, jeromonah Georgije Bojic, cetnicki komandant, u prolece 1944 poceo je gradnju manastira Preobrazenje Gospodnje na Iverku, u podrucju sela Jarebice.
U narodu manastir je prozvan Dzidzin.
Temelj zajedno sa Dzidzom osvestali su svestenici Mina Jeremic, Mitrofan Popadic i Ilija Kosijer.
Kamen je donesen iz Cokesine sa Majdana. Gradnju su pomogli cetnici i seljaci iz sela Jarebice, G i D Badanje, Ribarica, V Selo, Brnjca, Kamenica, Trbosilja, Joseve, Miline, Jadarske Lesnice, G Dobrica
Sa gradnjom se stiglo do prozora. Neposredno pored manastira sazidana je cesma u obliku dvoglavog orla, kao simbol jedinstva monarha i naroda.
Na preobrazenje, 19 avgusta 1944 obelezena je prva slava manastira, uz mnostvo naroda

2007 pocela je obnova Dzidzinog manastira, a u njegovoj blizini postavljena je spomen ploca na kojoj je uklesana Dzidzina pesma Poslednja jesen, autenticna spomen ploci u manastiru Tronosi.

Milan Starcevic Georgije Bojic Dzidza Vitez Krsta I Slobode
Одговори

Црква Светог Великомученика Георгија на Краљевом брду у селу Горње Лесковице код Ваљева. Црква је изграђена 1943. године под командом Николе Калабића.
1947. године црква је запаљена и срушена, ово је извршио тадашњи шумар у овом селу, пореклом Бугарин заједно са тадашљим безбожним комунистичким властима. Преостали материјал је употребљен за изградњу школе у селу Доње Лесковице која је грађена 1966. године.
Обнова цркве је рађена 1990. године уз помоћ верника и њиховим прилозима из земље и света.

Друга црква коју су четници саградили вероватно Марка Котарца је у селу Стапар код Ваљева, нисам успео пронаћи више података али знам из приче старих људи да су је партизани хтели срушити и када су се попели на кров тако су сви пропали и на месту остали мртви па су одустали.Сада је у добром стању што се тиче спољашњости унутра не знам како је јер је закључана и на жалост нема Богослужења.
Одговори

Цркву у Царевцу је 1944. зидао четнички командант Богдан Прица. Завршена је тек 2001. Црква у Осаници код Жагубице је зидана 1943. То је територија горњачких четника. Црква( сада манастир) Радошин код Свилајнца је зидана на средњевековним темељима 1944.
Одговори

(24-01-2019, 06:41 PM)пек Пише:  Цркву у Царевцу је 1944. зидао четнички командант Богдан Прица. Завршена је тек 2001. Црква у Осаници код Жагубице је зидана 1943. То је територија горњачких четника. Црква( сада манастир) Радошин код Свилајнца је зидана на средњевековним темељима 1944.
Јел су и цркву у Радошину зидали четници?
Одговори

Не знам то сам прочитао у " шематизму браничевске епархије" из 2003.

Био сам у Радошину и имам књигу о њему али ми сад није ту видећу касније.
Одговори

(14-01-2019, 11:52 PM)Милослав Самарџић Пише:  Колико цркава су саградили четници?
Када је 1990-тих година обновљена ова тема, најпре се сазнало за три цркве које су саградили четници, а потом је, у различитим деловима земље, откривено још шест
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
ЧЛАНАК:
http://www.pogledi.rs/%D0%BA%D0%BE%D0%BB...%86%D0%B8/

П.С.
Пошто сам написао чланак, Бранислав је на форуму објавио да је и Воја Триброђанин саградио једну цркву. Вероватно је било још саграђених цркава, па ако неко зна, нека напише овде.
Објављен је овај текст и на Србин инфо.
Коментари су феноменални. Smile
Неко је, ипак, чини ми се у коментарима поменуо још једну цркву.
Одговори

(25-01-2019, 12:02 PM)Бенито Пише:  
(14-01-2019, 11:52 PM)Милослав Самарџић Пише:  Колико цркава су саградили четници?
Када је 1990-тих година обновљена ова тема, најпре се сазнало за три цркве које су саградили четници, а потом је, у различитим деловима земље, откривено још шест
ЧЛАНАК:
http://www.pogledi.rs/%D0%BA%D0%BE%D0%BB...%86%D0%B8/

П.С.
Пошто сам написао чланак, Бранислав је на форуму објавио да је и Воја Триброђанин саградио једну цркву. Вероватно је било још саграђених цркава, па ако неко зна, нека напише овде.
Објављен је овај текст и на Србин инфо.
Коментари су феноменални. Smile
Неко је, ипак, чини ми се у коментарима поменуо још једну цркву.
Мислиш на ово:
А шта је са црквом код села Бован на путу за Сокобању од Алексинца. У народу позната као Четникуша.
Одговори

Да, то је неко написао
Одговори

O toj crkvi sam napisao na str 1 ove teme.
Одговори

Милославе, мислим да би требало да напишеш нови текст, где би поменуо све цркве које су саградили четници, а које су наведене у овој теми на форуму.
Поред цркава, могао би да поменеш разне четничке акције, када су правили или поправљали зграде општинских управа или срезова, друге јавне зграде, али и приватне куће које су претходно попалили Немци, Бугари, усташе, комунисти....
Има , рецимо, она зграда општине у Горњим Баданима у Јадру, коју су четници подигли још 41. А има много тих случајева.....
Одговори

(05-02-2019, 06:11 PM)Бенито Пише:  Милославе, мислим да би требало да напишеш нови текст, где би поменуо све цркве које су саградили четници, а које су наведене у овој теми на форуму.
Поред цркава, могао би да поменеш разне четничке акције, када су правили или поправљали зграде општинских управа или срезова, друге јавне зграде, али и приватне куће које су претходно попалили Немци, Бугари, усташе, комунисти....
Има , рецимо, она зграда општине у Горњим Баданима у Јадру, коју су четници подигли још 41. А има много тих случајева.....
Нови чланак о црквама управо пишем. За друго, немам довољно података, нисам сакупљао те податке.
Одговори

Четници саградили 22 цркве
Већину цркава комунисти су порушили после рата, али је од 1990-тих кренула обнова
ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/%d1%87%d0%b5%d1%8...d0%b5.html
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним