Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

“Шабанизација“ као продукт комунизма

Већу количину глупости нисам прочитао одавно. И ово магистарски рад? На ком факултету? Који су параметри? Где је научни апарат да ово потврди? Па, нема га, јер нико раније није ни писао о овоме.
Каже да је почео да опада квалитет извођења народне музике после Царевца. Па, сад бар имате јутуб- пустите исту нумеру са трајног снимка Народног оркестра у време Царевца и у време Павковића.
То не да не може да се упореди....
Чак постоје етномузиколози који критикују Народни оркестар Радио Београда да је зачаурио српску музичку културу на ауторе од пре неколико деценија и да својом монополском улогом у српској народној музици не дозвољава младим ауторима да донесу нешто ново у српску народну музику.
Највише што је мене овде испровоцирало је што, без икакве увреде, појма немате о чему пишете. Немам појма ни ја, нити треба о томе да расправљам, али толико сте срозали висок ниво овог сајта са овом глупом расправом, да ћу се моментално искључити.
Одговори

.
Бенито, човече.... или ниси добро прочитао што написах или си тотално, уз дужно поштовање, музички неписмен!

Ево поновићу ....

"Наиме, врхунац изведбе народне музике је (иако је почео '30), признаћете, пада у време комунизма. Дакле, '50, '60 и '70.

Зашто у време комунизма? Зато што народ своје огромно незадовољство према Брозовој власти није смео јавно испољити. И то своје незадовољство је нашло утеху у култури, самим тим и у музици. Велико музичко стваралаштво тих година је било својеврсно "бекство од сурове реалности", каналисање потиснуте енергије.

Вековна српска народна музика је најбоље овековечена у лику и делу Властимира Павловића Царевца. Он је народну музику "довео" до савршенства. Његовом смрћу народна музика почиње да креће силазном путањом, и поред врсних извођача. Мада, тај континуитет је трајао кроз настављаче Великог Царевца.... Оркестри Жарка Милановића, Миодрага Јашаревића, Бранка Белобрка, Миодрага Крњевца, Јовице Петковића, Милије и Илије Спасојевића, Душана Радетића, Буца Јовановића, Радоја Митровића Барајевца и др.

Смрћу Великог Царевца средином '60 полако настаје новокомпонована народна музика Лепе Лукић, Силване, Тозовца, Гвоздена Радичевића, итд. Средином '70 под утицајем Шабана настаје новокомпонована народна музика са циганским и јужњачким мелосом, у народу позната под именом Фолк музика. Почетком '80 са појавом Јужног Ветра и Фахрете Јахић фолк музика полако прелази у екстремније форме, у Турбо Фолк музику која, на жалост и дан-данас влада."

Шта те буни овде? Ово су основне чињенице познате не само музиколозима, већ и сваком иоле паметном средњошколцу. О укусима музике можемо се спорити, али о квалитету не. Довољно је препустити се нпр. Звуцима Шумадије.... http://www.pogledi.rs/forum/Thread-zvuci...a%E2%80%A2
Хармоника
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Биће да сам музички неписмен, али..
Врхунац изведбе народне музике није био у време Царевца, него у време Павковића. А он се пензионисао пре неку годину.
Уосталом, не може врхунац изведбе да буде у време Царевца, ако ни због чега другог, онда због тога што је он имао три виолине у оркестру. Од Павковићевог доба, и то ваљда тек почетком деведесетих година прошлог века, има их девет. С тим да је Павковић тражио да буду три виолинске линије по 9, односно 27, јер га је било срамота од Народног оркестра Радио Букурешта, који има 27 виолина.
Царевац је имао ограничење свог деловања на СР Србију, јер "српско је само оно што је србијанско"... Тек је Павковић у договору са колегама из оркестра проширио званични репертоар Народног оркестра Радио Београда на све музичке традиције српског народа где год он да живи. И тако даље, и тако даље....
Благо мени, музички неписменом, међу браћом писменом.... Сирома'
Одговори

.
Бенито, држ' се Павкета и не бој се! Јок

И који вели.....

" Још од првих дана оркестра, од времена Царевца, критеријуми за “улазак” у Народни оркестар били су изузетно високи. Тако је било и са певачима које је оркестар пратио. Да би отпевао једну српску народну песму током радио-програма, који се до средине педесетих емитовао искључиво уживо, певач је са корепетитором морао да вежба барем два месеца. Потом је добијао прилику да направи пробни снимак и само ако је врхунски, онда може да отпева једну или две песме уживо на Радио Београду.

У Царевчево време, високо подигнута лествица за свирање и певање српских народних песама омогућила је да стаса генерација врхунских свирача, али и певача попут Вула Јевтића, Анђелије Милић, Радмиле Димић, Данице Обренић...

Када је 1965. Царевчева виолина утихнула, наследио га је Миодраг Раде Јашаревић. Дошла су и друга времена, па је осим српске народне музике која је била алфа и омега нашег рада, повремено “упливавала” и музика из Македоније и Босне, као и понека староградска песма и романса. "

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(21-02-2020, 01:01 AM)Шумадинац Пише:  .
Бенито, човече.... или ниси добро прочитао што написах или си тотално, уз дужно поштовање, музички неписмен!

Неписмењак тотални! Кез Тако му и треба кад полемише са музиколозима а ни коло на свадби није одсвирао. Кез

Комшија, било која врста музике се развијала са појавом технологије која омогућава одређени звук.А почетак извођења не можеш да вежеш за тридесете године прошлог века јер се по кафанама у Србији,у већим градовима,по хотелима и кафанама изводио музички програм још у другој половини 19. века.А не знам што си навео тридесете 20. века када се и двадесетих снимала музика.Мислим да на нету има тих снимака.Комунисти су му дали на кичерају и квантитету а онда се почетком осамдесетих,радио и грамофони полако гасе и на сцену ступају телевизор тј. канал МТВ као суштина свега потоњег и аудио касете...да не идемо до данашњих дана.МТВ је баш и стартовао секташким спотом Video Killed The Radio Star.
Одговори

Цитат:Јеремија Цвијан Кулић
22. фебруар 2019

Авион Владе Србије, који је вечерас полетео за Дортмунд како би било преузето тело покојног певача Шабана Шаулића управо је слетео на београдски аеродром "Никола Тесла"
=========================================================
Тело Милошевића допремљено је из Холандије у Београд, поподневним летом Јата.

Уз сав респект за покојног Шабана Шаулића, певача који је дао неки лични печат "фолк" музици, створио бројне хитове и био беспрекоран у томе што је радио не могу а да се не запитам:
Јесмо ли ми имали и других певача - музичара који су нас напустили?
Зар читава плејада врсних глумаца не оде за врло кратко време са позоришне и животне сцене?
И ником од њих не припаде част да га испрати Председник државе са високим званичницима из Владе.
Чак шта више, владин авион је лето до Немачке и назад како би допремио тело покојног певача, све о трошку полу изгладнелог народа ове омеђине коју називамо држава.
Е сад, паде ми на памет када је убијен Слободан Милошевић у хашкој тамници како се у руководству тадашње СЦГ није нашло слуха за нешто што је било најелементарније. Да се организује допремање посмртних остатака бившег председника, као и достојна сахрана. Јер, како год било, шта год мислили о Слободану Милошевићу, он је био легитимни Председник Србије и Савезне Републике Југославије. По свим владајућим прописима тадашње државе припадала му је церемонија, сахрана на државном нивоу као и место у алеји заслужних грађана. Није од тога добио ништа. Напротив. Држава, Република, као и град Београд, нису дозволили да комеморација буде одржана у Скупштини, па макар и републичкој (где је данас уприличена за певача), али ни да буде сахрањен у Београду!
И сад се ја питам: шта може очекивати народ који изручи свог легитимног председника (киднапује га) против свих уставних прописа неком политичком ад хок суду основаном по налогу Америке. Да ствар буде трагичнија Срби су свог председника продали на Видовдан!
Дакле, певачи, глумци, циркузани, али и доказани криминалци почивају у Алеји заслужних грађана док је за поменутог Председника једино место за вечни починак било његово двориште.
Знате, Милош и Вујица подигоше Цркву покајницу, јер су знали да су се огрешили. Од багре која је пристала да обнаша власт у Србији за рачун странаца тог покајања неће никад бити.
И то није најгоре... Стравично је да ми као народ не увиђамо колико смо посрнули и какав нас крај очекује ако се под хитно не вратимо Хришћанским и националним вредностима.
************************************************************************************************
Дакле, горе приложен текст сам написао пре годину дана када нисам ни слутио како ће слинави постхумно одликовати Шабан Шаулића за "успешно ширење србске културе".

Текст преносим само зато што, иако је објављен на ФБ-у, ни један коментар није био ни приближно увредљив колико коментар нашег члана који се скрива иза ника Бенито. Нико ме није назвао љотаном а некмоли расистом.

Како ја увек транспарентно иступам, именом, презименом, адресом и земном и електронском, то сам увек доступан сваком органу који је надлежан да спречава расизам или шири "фашистичке" идеје које се приписују Љотићу.
Одговори

Овај горе текст уопште нисам као коментарисао. Чак мислим да је у реду.
Прокоментарисао сам када си почео да тражиш доказе за своју тезу у нечијој боји коже или крвним зрнцима. А то се у политичкој теорији назива тачним и прецизним термином, јер су га тако "крстили" они што су га измислили.
ПС никакав проблем немам са Твојом критиком око културне политике или идентитета, који се намеће с врха државе и то без икаквог упоришта, него само по процени Владаоца шта му иде у корист. Али, сам Шаулић, а поготово његово мртво тело, са тим немају никакве везе.
Другим речима, Чича, промашио си тему и мету.
ППС оваква поставка је, иначе, јако опасна зато што иде на воденицу "другосрбијанацима", који промовишу себе као једине заштитнике "модернизма" у оквиру српског народа, а сви они који их критикују и налазе огромне рупе у њиховим теоријским будалаштинама, смештају међу конзервативце. Пошто је то једна гомила скоројевића, произашла из брозовског шињела иза којег су заузели најважније функције у српској култури, они се не бране "мртвим маршалом" него живим и моћним комесарима из Брисела и Вашингтона. Само нам још треба да им дајемо воду на воденицу и да тако пролазе њихове теорије о сопственом модернизму и авангардној позицији њиховог елитног статуса.
И да завршим, јер нисам баш докон да пишем исту ствар десет пута- први текст је у реду. Не кажем да сам сагласан са њим, али то није ни важно. Тај текст нисам ни коментарисао када сам горе реаговао на нешто сасвим друго.
Одговори

(22-02-2020, 02:57 PM)Бенито Пише:  Овај горе текст уопште нисам као коментарисао. Чак мислим да је у реду.
Прокоментарисао сам када си почео да тражиш доказе за своју тезу у нечијој боји коже или крвним зрнцима. А то се у политичкој теорији назива тачним и прецизним термином, јер су га тако "крстили" они што су га измислили.
ПС никакав проблем немам са Твојом критиком око културне политике или идентитета, који се намеће с врха државе и то без икаквог упоришта, него само по процени Владаоца шта му иде у корист. Али, сам Шаулић, а поготово његово мртво тело, са тим немају никакве везе.
Другим речима, Чича, промашио си тему и мету.
ППС оваква поставка је, иначе, јако опасна зато што иде на воденицу "другосрбијанацима", који промовишу себе као једине заштитнике "модернизма" у оквиру српског народа, а сви они који их критикују и налазе огромне рупе у њиховим теоријским будалаштинама, смештају међу конзервативце. Пошто је то једна гомила скоројевића, произашла из брозовског шињела иза којег су заузели најважније функције у српској култури, они се не бране "мртвим маршалом" него живим и моћним комесарима из Брисела и Вашингтона. Само нам још треба да им дајемо воду на воденицу и да тако пролазе њихове теорије о сопственом модернизму и авангардној позицији њиховог елитног статуса.
И да завршим, јер нисам баш докон да пишем исту ствар десет пута- први текст је у реду. Не кажем да сам сагласан са њим, али то није ни важно. Тај текст нисам ни коментарисао када сам горе реаговао на нешто сасвим друго.

Када будеш имао времена прочитај текст са доле постављеног линка:

https://borbazaistinu.rs/nova-zemlja-mig...IxNummaJTA

Да те не смарам са текстовима које сам превео са Данског и Шведског управо о проблемима са којим се суочавају становници одређених округа где су стационирани мигранти, рећићу следеће:
Све то се догађа и код нас.
Како државни органи и медији свесно прикривају који терор трпе становници места где су смештени "мигранти" (Алахови ратници) ево ћу поставити само један вапај из Грчке:

Цитат:☦️ Као што је православни народ у Грчкој незаинтересован за своју егзистенцију и опстанак своје земље,тако исто и србски православни народ у Србији не предузима ништа у одбрану Отаџбине у овом случају од прилива миграна-исламиста-арапа-црнаца.
Прочитајмо обраћање Калавритског митрополита Амвросија,поводом ситуације у Грчкој и оног што ће сигурно задесити србски православни народ ако се не побуни против насиле исламизације:
-Из дана у дан постаје све очигледније да су "имигранти", "избеглице" и "илегалци" освајачи Грчке.
Са своје стране, политички систем их прихвата, штити и ствара им повољне услове! Нико се ни због чега не секира...
Један министар из владајуће партије СИРИЗА је прекјуче рекао отворену глупост: "Уз помоћ имиграната решиће се демографски проблем Грчке." Као што видимо, Влада брани освајаче наше земље.
Међутим, освајачи-досељеници су већ започели своју разорну делатност.
Скидају иконе са зидова храмова и капела и убацују их у ватру како би се загрејали.
Од митрополита Серафима су у луци Пиреј захтевали да скине православни крст.
У граду Кавала нелегални имигранти-муслимани су скинули са зидова школе икону Богородице и захтевали су да не звоне црквена звона!...
Јуче су у Евкарпији у Солунском рејону муслимани делили брошуре на грчком следећег садржаја. "Грци, поверујте у речи пророка Мухамеда како бисте се спасили. Рат је дошао у вашу земљу. Крв неверника ће тећи као река. Потпис: ратници Алаха."
На државној грчкој државној телевизији већ је приказано издање дневника на арапском језику!
Пробудите се! Устаните из летаргичног сна!
Погледајте шта се дешава унаоколо! Грчка пропада!
Полако умиремо. Нестаје наш православни и национални идентитет! Зар желите да се предате без битке? Размислите!"
«Спољне силе (тачније, Ангела Меркел, Међународни монетарни фонд, масонерија, Билдербершки клуб, ционизам) јавно (као Меркел) или тајно (путем такозване "глобализације") управљају нашом несрећном земљом, изјавио је митрополит Калавритски Амвросије.
Они, - каже митрополит, - нажалост, свим снагама подржавају развој ислама као религије, и не само то, истовремено поспешују имиграцију гомиле муслимана у Грчку како би неутрализовали хришћанско усмерење наше домовине.
Даље владика описује злочине које су починили џихадисти: "Погледајте крваву и изранављену руку девојке која држи крстић! Џихадисти су је хладнокрвно убили! Или фотографију несрећног хришћанина-Африканца, који је спаљен на самом путу."
„Руководиоци наше земље ономе што се дешава не придају никакав значај, - констатује он. – Чак и више од тога: већ су донели одлуку о изградњи џамије у самом срцу Атине, у крају где се налази Ботаничка башта. И све то о трошку државног буџета!
По нашим информацијама изградња џамије ће коштати 80 милиона евра и наводно ће бити плаћена из неких ставки прихода Министарства иностраних послова.
И све се то дешава у току страшне економске кризе, кад вечито нема довољно новца за честитог грађанина,“ – каже се у митрополитовом обраћању.
„Не само то, у будуће о свему томе нећемо моћи ни да говоримо, ни да пишемо, зато што нам то забрањује антирасистички закон,“ – истиче архипастир.
„Наша земља је беспоговорно предата страним освајачима. Данас нису главно споменици културе који пропадају – губимо хришћанску Грчку!“ – рекао је владика у закључку.
„Православна Грчка пропада. Окупирани смо без рата,“ – изјавио је Калавритски митрополит Амвросије.
„Грчка се нашла у трагичном положају. Велико мноштво „избеглица“ и „имиграната“ свакодневно долази у нашу земљу...
У ствари, такозване избеглице (у суштини, окупатори који су послати у нашу земљу) почели су своју злочиначку делатност. Они нападају, пљачкају, рањавају и убијају невине грчке грађане.
Истовремено безбожна влада Грчке отворено уводи атеизам и од новца пореских обвезника у главном граду гради гигантску џамију. Без обзира на протесте грађана хришћанство је прогањано, а ислам се шири на државном нивоу.
Ситуација је трагична! Грчка је дехристианизована! Христос је прогоњен! Грчко-хришћанска култура се уништава. Фанатици-исламисти скрнаве православне храмове. Пљачкају и спаљују хришћанске цркве.
Грчка влада то равнодушно посматра, а Грчка у међувремену пропада!
Вољена браћо, опет и опет понављам: Пробудите се! Освестите се! Замислите се! Устаните са својих кауча, преузмите одговорност. За неколико година постаћемо туђинци у својој земљи. Грчко-православну цивилизацију ће учити само историчари. Грчка ће престати да постоји!
Ако се не слажете с тим, сви заједно треба да започнемо борбу за спасење наше отаџбине. За то да се на улицама чује грчки језик. Да се у школи предају православне вредности и да наша земља не нестане с карте.“ ☦️

СТОП МИГРАНТИМА ! СТОП ИСЛАМСКОЈ ЏАМАХИРИЈИ !

Знам да ово делује врло конфузне, "ниђе везе" што би рекли млади, али то само тако изгледа.
Јер, ако се све оствари из "агенде" која је зацртана туђини исламске вероисповести, врло агресивни и насилни, постаће држављани Србије и, ето, можда већ у другој - трећој генерацији неко од њих добије орден заслуга за србску културу...

Хвала на времену које си изгубио у полемици са остарелим ђедом.
Одговори

Све у реду. Моја грешка, нисам требао да се мешам.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним