Поруке: 3,187
Теме: 51
Придружен: Jul 2013
Углед:
372
(16-05-2017, 05:29 PM)Chicot Пише: Ма, прича о 27. марту је пренадувана. То је чисто српска ствар.
Да, само што су Енглески авиони и Енглеска држава спремно чекали да по Немачком нападу на нас, организаторе пуча пребаце на сигурно
(16-05-2017, 10:15 PM)Милослав Самарџић Пише: (16-05-2017, 10:12 PM)Романија Пише: По мени, може се повући паралела 27.3. 1941. и 5.10.2000.
Како кад први нису узели паре из иностранства, а други јесу...
Ови први су добили азил
(16-05-2017, 11:55 PM)Бенито Пише: Друго: ко је коме објавио рат?
Током историје, обично су јачи и надмоћнији нападали слабије и немоћније, тако да је питање апсурдно.
Главно питање је шта смо ми могли, и како да урадимо да избегнемо ту несрећу?
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Цитат:Током историје, обично су јачи и надмоћнији нападали слабије и немоћније, тако да је питање апсурдно.
Да будемо Хрвати и Бугари
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 17-05-2017, 01:51 PM од
Перун.)
Поруке: 3,187
Теме: 51
Углед:
372
(17-05-2017, 01:49 PM)Перун Пише: Цитат:Током историје, обично су јачи и надмоћнији нападали слабије и немоћније, тако да је питање апсурдно.
Видим, сви су у том рату прошли горе од нас, а и данас су далеко из нас, зато што су били уз Хитлера, поред наведених, и Шиптари и Словенци и Мађари и Румуни...
Битно да смо ми најспособнији у региону, и водимо најпаметнију политику, како тада, тако и сада, јел тако?
Лепо си се сетио глупих Бугара, који изгубише само 30 000 живота у том рату, шта је то наспрам наших милион и седам стотина хиљада...
Значи закључак Србине, немој бити као Бугари и Хрвати, ратуј против вишеструко јачих империја, гини за туђе интересе, остави места онима који знају да се сачувају да се у будућности шире по твојој територији, и да заузимају твоја огњишта...
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
(Последња измена: 17-05-2017, 02:15 PM од
Громовник.)
Поруке: 14,440
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
876
ИДИ МУДРО - НЕ ГИНИ ЛУДО
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 4,401
Теме: 55
Углед:
648
(17-05-2017, 01:49 PM)Перун Пише: Цитат:Током историје, обично су јачи и надмоћнији нападали слабије и немоћније, тако да је питање апсурдно.
Да будемо паметни.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
(16-05-2017, 11:55 PM)Бенито Пише: Треће: чудно је што се у српској историографији стално понавља да је 27. март био повод за нацистичку Немачку да нападне Краљевину Југославију, уместо да се каже да је 25. март био повод за обарање режима кнеза Павла и њега лично.
Нема ту ништа "чудно".
Павлек је срушен а да нико није добио ни два шамара, док кад су Њемци напали погинули су многи.
Павлека је требало рушити у августу 1939. године, кад је иза леђа Србима договарао се са Мачеком (то је и разлог 27. марта а не "вековно непријатељство са Немцима", Енглези и пзде материне).
Шта се чекало 2 године? Ништа. Српска глупост и немање осјећаја за вријеме и простор.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
(Последња измена: 20-05-2017, 12:32 AM од
мунгос.)
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Што се тиче кнеза Павла, не знам зашто га сматраш лошим владаром?
Задржаћу се само на потписивању Тројног пакта.
У том периоду КЈ није могла да рачуна на помоћ од Британаца у случају рата. Није могла ни да реши снабдевање, што имаш лепо описану у 1. тому Терзићевог "Слома КЈ".
Са друге стране, Немцима се журило да реше Балкан пре "Барбаросе". Павле је успео да одуговлачи највише што је било могуће, мислим да има негде Хитлеров опис, где наводи да је Павле у преговорима био као јегуља.
Ипак, Немци су имали рок до кад је требало да реше стање на Балкану, и то је било крајем априла - почетком маја. Да није потписан тројни пакт, Априлски рат би почео неколико дана раније.
Тешко да је ишта боље могло да се уради у датој ситуацији, а последице пуча су биле катастрофалне.
Пучисти уопште нису схватали ситуацију у којој је била Југославија, као и да је немачки напад после пуча неминован.
За тај период препоручујем књигу од Мартина ван Кревелда:
"Hitler's Strategy 1940-1941: The Balkan Clue"
Поруке: 14,507
Теме: 307
Углед:
3,044
Задржао би се и ја само на том периоду, да је само тада владао. Али...... он је невиђено каснио. То што је данас он толико популаран, па у истом стилу и Недић, више, много више говори о данашњим Србима, него о њима и њиховој владавини.
Гледајући поступке краља Петра Другог за време његове " владавине" у околностима у којима се то догађало, можда је било боље да су га одмах 1934. године прогласили пунолетним.
Поруке: 911
Теме: 1
Углед:
129
Лош владар зато што је био диктаторчић и бескичмењак. Но њега не кривим за свакојаки хаос у земљи који је био константан од 1918. године. Он и његова политика су само то лоше стање направили још горим. Стварање националне државе у држави само једног народа у земљи је отворио Пандорину кутију и расуло до којег је дошло 1941. године.
Потписивање Тројног пакта је Хитлерова заслуга. Свеједно ко је год то потписао, избор му је био пакт или рат.
Сумњам да би Њемци напали "југославију" да није било 27. марта, или је бар не би напали у априлу 1941. године. А 27. март није само одговорност пучиста него још више Павлека и његове накарадне политике која је до тога довела.
Прије него ишта друго, пред напад на Совјетски Савез није најмање им је требала заиебанција да на Балкан шаљу 20 и нешто дивизија. Није то баш била спрдња.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
(Последња измена: 21-05-2017, 03:12 AM од
мунгос.)
Поруке: 4,401
Теме: 55
Углед:
648
Никакав диктатор није био Павле. Те приче да је хтео да преотме престо Петру заснивају се искључиво на сведочењу два човека који су га мрзели из дна душе. Ни на једном суду та оптужба не би опстала због тога.
А да је био лош политичар - јесте. Он је најодговорнији што нас је, сменом (мада легалном) Милана Стојадиновића, довео у позицију да бирамо Хитлера или рат. Али када смо већ дошли у ту позицију, урадио је најбоље што се у таквим околностима могло. А онда су дошли пучисти и урадили најгоре што се у таквим околностима могло.
Павле је под притиском Британаца кренуо да удовољава апетитима незајажљивих Хрвата, мислећи да ће то да ојача државу. Због тога је на себе навукао оправдани гнев српских интелектуалаца из СКК, и то свакако јесте један од разлога за пуч. Али пучисти немају никакво морално право да га нападају због тога, јер, прво што су урадили по његовом збацивању, било је позивање Мачекових Хрвата, дакле коалиционих партнера Драгише Цветковића код потписивања Пакта, да уђу и у нову владу.
Мачек наравно тражи уступке и добија их без проблема; Симовић одмах доноси неколико уредби којима, не да не укида Бановину Хрватску него јој проширује надлежости, одлазећи још даље од Павла. Једна од тих уредби ставља жандармерију и њену имовину, са територије Бановине под директну управу Бана.
Ако је 27. март био уперен искључиво против Павла (а није), онда је тренутак био најгори могући. Ми овде годинама критикујемо комунисте због бављења политиком у ратним условима, а сада треба да оправдамо пучисте због бављења политиком у предвечерје рата, у стању непосредне ратне опасности, што је само за нијансу боље. Што не бива, не бива.
Према томе, нема ту добрих и лоших момака. Сви су нас увалили у невољу, и сви су пробали да нас одатле после тога извуку колико се могло.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
(Последња измена: 21-05-2017, 11:42 AM од
Николај.)
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Кад се сагледа из данашње перспективе, и Павле , и Александар I (и Ђорђе), и Петар и Први и Други, сви су били лоши политичари, с тим да је Петар Први имао најмање могућности да буде добар политичар (бар што се тиче унутрашње политике). Кад се ту дода Тито и Александар Обреновић, види се да је читав вијек у ствари погрешна политика за нас.
Ал по мени, најгора могућа политика за нас је била 1934-41