Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 4.56 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

27. март 1941: Зашто?

(15-04-2026, 10:33 PM)Филип Ђукић Пише:  Извињавам се ако нисам добро схватио, али мислим да, бар у ДСР, није постојао нико ко се колоквијално називао војводом. Војвода Пећанац је бројна звања народних четничких војвода доделио на Видовдан 1941. када је још био у дубокој илегали. За војводу Бирчанина не знам, али зато сам питао за разјашњење сукоба између Удружења Четника и Народне Одбране који је избио пре ДСР. Тада је формирано Друштво Четника на челу са Милосавом Јелићем.

Мислим да Мане Роквић, Перо Ђукановић и Аћим Бабић нису добили звања ни од Пећанца ни од Бирчанина. Потоњу двојицу је ако се не варам Дангић прогласио војводама, а Манета је народ "извикао".
Одговори

(16-04-2026, 01:16 PM)Бенито Пише:  
(16-04-2026, 01:01 PM)Митић Пише:  
(16-04-2026, 12:17 PM)Бенито Пише:  
(11-04-2026, 02:44 PM)Бенито Пише:  Митићу, не знам зашто губиш време да докажеш да је вода мокра. Исто важи и за Милослава, који се јадан уби да објасни најједноставније чињенице. Када лаж завлада, истина изгледа као највеће ругло.
Што се тиче Симовића лично, кључ његове одлуке да ипак приступи пучу и послуша ђенерала Мирковића, нису били ни Британци, ни Американци.
На другу страну је он гледао, надао се и погрешио у процени. 
Писао сам о томе давно на Квизу - српска историја.
Да не понављам сад све....

Него...
Нико да прокоментарише.... Знамо ли о чему се ради?

Сигурно си писао о томе на Квизу српске историје, али не могу да се сетим.

Знам да си писао да је ђенерал Мирковић довео Дражу код Симовића.

Било је доста постова на тему ђенерала Симовића и Мирковића.

Не то.... То није утицало на Симовићеву одлуку да приступи Мирковићу и пучу.
Дакле, 
написао сам горе. Трагично у целој овој причи о  "историјској погрешној одлуци" је што се у центар тог догађаја ставља "британски утицај" и то сви понављају као папагаји.
На Симовићеву одлуку нису утицали ни Британци, ни Донован.
На другу страну је он гледао.
Где је гледао?
Где се надао помоћи?

Лупићу, од Грка...

Сумњам да је био толико наиван да од Стаљина очекује подршку.
Одговори

(16-04-2026, 01:31 PM)Monarhist Пише:  
(16-04-2026, 01:16 PM)Бенито Пише:  
(16-04-2026, 01:01 PM)Митић Пише:  
(16-04-2026, 12:17 PM)Бенито Пише:  
(11-04-2026, 02:44 PM)Бенито Пише:  Митићу, не знам зашто губиш време да докажеш да је вода мокра. Исто важи и за Милослава, који се јадан уби да објасни најједноставније чињенице. Када лаж завлада, истина изгледа као највеће ругло.
Што се тиче Симовића лично, кључ његове одлуке да ипак приступи пучу и послуша ђенерала Мирковића, нису били ни Британци, ни Американци.
На другу страну је он гледао, надао се и погрешио у процени. 
Писао сам о томе давно на Квизу - српска историја.
Да не понављам сад све....

Него...
Нико да прокоментарише.... Знамо ли о чему се ради?

Сигурно си писао о томе на Квизу српске историје, али не могу да се сетим.

Знам да си писао да је ђенерал Мирковић довео Дражу код Симовића.

Било је доста постова на тему ђенерала Симовића и Мирковића.

Не то.... То није утицало на Симовићеву одлуку да приступи Мирковићу и пучу.
Дакле, 
написао сам горе. Трагично у целој овој причи о  "историјској погрешној одлуци" је што се у центар тог догађаја ставља "британски утицај" и то сви понављају као папагаји.
На Симовићеву одлуку нису утицали ни Британци, ни Донован.
На другу страну је он гледао.
Где је гледао?
Где се надао помоћи?

Лупићу, од Грка...

Сумњам да је био толико наиван да од Стаљина очекује подршку.

1. Јеси лупио.
2. Зашто мислиш да је био наиван?
Одговори

Да преформулишем питање:
Напад Немачке и Италије на Србе у априлу 1941. године је уникатан историјски догађај у модерној историји Срба. 
По чему је тај рат био ексклузиван у односу на све друге ратове које су Срби водили против окупатора од Карађорђа Петровића до 1941. године?
Одговори

Можда због Совјетског савеза и због преговора о набавци наоружања.

Цитат:

U kontaktima s britanskim vazduhoplovnim izaslanikom u Beogradu novopostavljeni pomoćnik komandanta jugoslovenskog vazduhoplovstva general Borivoje Mirković nije krio uverenje da se moderni borbeni avioni koji nedostaju mogu nabaviti jedino u Sovjetskom Savezu i nastojao je da sa te strane nabavi što više borbenih aviona. Nije bio siguran da li će jugoslovenska nastojanja na tom planu dati željeni rezultat, ali je smatrao da postoje dobri izgledi da se postigne dogovor o sovjetskoj isporuci borbenih aviona Jugoslaviji.70

Погледати стр. 57 на следећем линку

https://reff.f.bg.ac.rs/bitstream/handle...sAllowed=y
Одговори

(16-04-2026, 01:33 PM)Бенито Пише:  1. Јеси лупио.
Не бих рекао да се став Совјетског Савеза према Краљевини Југославији радикално променио тим отопљавањем односа. 

Оно најглавније, не видим на који начин би Москва априла месеца 1941. уопште Југославији могла да помогне, у неком конкретном, војном смислу. Моралну подршку дали су Британци, али, од тога се не живи.
Одговори

(16-04-2026, 01:54 PM)Митић Пише:  Можда због Совјетског савеза и због преговора о набавци наоружања.

Цитат:

U kontaktima s britanskim vazduhoplovnim izaslanikom u Beogradu novopostavljeni pomoćnik komandanta jugoslovenskog vazduhoplovstva general Borivoje Mirković nije krio uverenje da se moderni borbeni avioni koji nedostaju mogu nabaviti jedino u Sovjetskom Savezu i nastojao je da sa te strane nabavi što više borbenih aviona. Nije bio siguran da li će jugoslovenska nastojanja na tom planu dati željeni rezultat, ali je smatrao da postoje dobri izgledi da se postigne dogovor o sovjetskoj isporuci borbenih aviona Jugoslaviji.70

Погледати стр. 57 на следећем линку

https://reff.f.bg.ac.rs/bitstream/handle...sAllowed=y

Митке, ајде да Те подсетим, пошто си се расплинуо на сто тема, па су почео да вапиш к'о да си матор к'о ја.
СЕТИ СЕ шта сам писао о чувеном случају "ОГЛАС"!!!!
И Ти си тражио тај оглас.
Да ли је сад јасније?
Одговори

(16-04-2026, 01:36 PM)Бенито Пише:  Да преформулишем питање:
Напад Немачке и Италије на Србе у априлу 1941. године је уникатан историјски догађај у модерној историји Срба. 
По чему је тај рат био ексклузиван у односу на све друге ратове које су Срби водили против окупатора од Карађорђа Петровића до 1941. године?

По томе што је један битан део становништва Краљевине Југославије, а и део српског народа, активно или пасивно стао на страну нападача.
Одговори

(16-04-2026, 01:58 PM)Monarhist Пише:  
(16-04-2026, 01:33 PM)Бенито Пише:  1. Јеси лупио.
Не бих рекао да се став Совјетског Савеза према Краљевини Југославији радикално променио тим отопљавањем односа. 

Оно најглавније, не видим на који начин би Москва априла месеца 1941. уопште Југославији могла да помогне, у неком конкретном, војном смислу. Моралну подршку дали су Британци, али, од тога се не живи.

Опет Ти са ставом "не видим ја"....
У анализи историјских догађаја је небитно шта видимо ми после 50 или 100 година, него шта виде конкретно учесници.
То је правило број 1 када се тумаче потези историјских личности и догађаја!
Одговори

(16-04-2026, 02:00 PM)Бенито Пише:  Митке, ајде да Те подсетим, пошто си се расплинуо на сто тема, па су почео да вапиш к'о да си матор к'о ја.
Да ли је сад јасније?

То знам да си Ти писао о томе на Квизу. 

Да, оглас о венчању ћерке генерала Симовића и о томе да је то била шифра за потписивање споразума са СССР-ом и да је оглас поставио Рибникар у листу "Политика". 

Помињао си и Абвер, а сигурно си још писао о томе.
Одговори

(16-04-2026, 02:02 PM)Monarhist Пише:  
(16-04-2026, 01:36 PM)Бенито Пише:  Да преформулишем питање:

По томе што је један битан део становништва Краљевине Југославије, а и део српског народа, активно или пасивно стао на страну нападача.

Не може тако напамет. Заробљено између 250 и 300 хиљада српских официра и војника. Није одведен у заробљеништво само један српски генерал којег су Немци ухапсили, и Ти долазиш до закључка да је добар део становништва стао на страну нападача.
Није то....
Нешто се екслузивно десило, а ђенерал Симовић је био убеђен да се то ексклузивно неће десити.
Шта је то?
Одговори

(16-04-2026, 02:05 PM)Митић Пише:  
(16-04-2026, 02:00 PM)Бенито Пише:  Митке, ајде да Те подсетим, пошто си се расплинуо на сто тема, па су почео да вапиш к'о да си матор к'о ја.
Да ли је сад јасније?

То знам да си Ти писао о томе на Квизу. 

Да, оглас о венчању ћерке генерала Симовића и о томе да је то била шифра за потписивање споразума са СССР-ом и да је оглас поставио Рибникар у листу "Политика". 

Помињао си и Абвер, а сигурно си још писао о томе.

Тако је.
А зашто је то битно питање?
Одговори

Мислио сам на Хрвате и комунисте. Срби су давали отпор, разуме се.
Одговори

(16-04-2026, 02:08 PM)Бенито Пише:  Тако је.
А зашто је то битно питање?

Сигурно је битно питање, али не могу да нађем везу.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним