Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 3.75 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Четници и Немци- фотографије!

Грешка је била играти на карту да ће се Црногорци окренути листом против комуниста зато што их они дисциплинују на препознатљив бољшевички начин и да је њима комунизам нешто страно. Тј. да то није Русија већ СССР. Црногорци су опростили Русији што им је, ради незамерања са Аустроугарима, ускратила припајање Скадра (1912), а неће 2-3000 жртава које су проузроковали совјетски штићеници? Обрни-окрени: пиши пропало.
Одговори

До 1943 борци и официри из Л.С.Ч.О. били су најодликованији од ВК ( ГШ1 ).
Исто тако имали су највише жртава.
Пре бих рекао да се Пећанац, због старих заслуга, романтизира.
Одговори

(22-12-2019, 04:03 PM)Перун Пише:  Овакав случај управо је у ЦГ био најчећши из разлога што су црногорски комунисти како би се доказали убијали чланове својих породица.

Калабићу, и те исте породице, нарочито из Васојевића, сачекивали су исте те који су им убијали најмилије као ослободиоце: хлебом и сољу (пример Колашина). А онда су приде пожурили да потказују преостале четнике који су чували партизански затвор у истом Колашину.
Одговори

(22-12-2019, 01:08 PM)Александар Динчић Пише:  
(22-12-2019, 12:07 PM)Felix Пише:  Али, стварно, не видим разлог ни за романтизовање Ђуришића. Па човек је био хвалисавац, авантуриста и много је штете нанео покрету.

Ја то мало друкчије посматрам. Ко је највише робовао на Голом отоку? Црногорци. Због љубави према мајци Русији, а самим тим и СССР-у.

Значи, када се ти као командант нађеш на једној територији где имаш изразито русофилско становништво, приде се бориш против формација које исти СССР штити као и зеленаша, и успеш да одржиш ту територију безмало годину дана слободном – онда си и способан и снажан командант. На који начин то радиш – то је мање битно. То је највише битно твојим противницима да би те оклеветали зато што си успео нешто што би ретко ко могао. Да додам још и крвну освету, а што аутоматски повлачи ланац убистава, истрага итд.

Бајо Станишић је то први увидео. Почеле су племенске ликвидације које ће узети епидемијске размере. Зато је скинуо официрску униформу, обукао цивилну и отишао на поклоњење италијанском гувернеру. Попут Ђуришића, имао је само један циљ: одржати територију до капитулације Италије, па чекати расплет. Брђани ће се свакако морати определити. Или се повући у Албанију па у Грчку.
Другим речима, развијање четничке организације у Црној гори, где ратује и друга страна која иза себе има СССР, било је ништо друго него исцрпљивање.
Мада Црна гора због конфигурације терена пружа одличне могућност за четнички вид активности, саме прилике биле су равне развијању четничке активности у Војводини.
У том контексту се треба посматрати читава делатност Павла Ђуришића и осталих.
Интересантна анализа и корисна за разумевање ситуације. Ипак, ми овде говоримо о организованој и легалној војној сили не о парамилитарцима. Држао је снажно ситуацију што због италијаске подршке што због комунистичког фијаска с почетка. Дакле, имао је простор за маневар, није га сам створио. Немојмо претеривати са хвалоспевима јер је неки пут цена нечијег ратног "успеха" превисока. У Босни је оставио пустош која српском војнику не приличи и тачка, а онда је безочно издао свога команданта склапајући пакт са онима који су га на крају убили...

Било би лепо да се и Милослав укључи.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Писао сам о томе опширно у књигама. Тачно је ово што Динчић пише, али мислим да су била два главна фактира:
- Црна Гора није имала војничку традицију. Имала је ратничку, традицију једнократних похода који учеснику доносе плен, али војничка је нешто друго (жртва за краља и отаџбину, без непосредне личне користи).
- Није имала државотворну традицију, већ племенску. Као што је писао Слободан Јовановић, у тим крајевима су сви били за правду, али не у смислу да се поштује закон, већ оно што појединац мисли да је правда. То је велики проблем за војну организацију.
Одговори

Kako ih dobro opisa
Одговори

Да ли се нешто зна о слици на 0:50? Уредник овог канала каже да су то Италијани, али је не бих рекао...
Одговори

(24-12-2019, 12:18 AM)Филип Ђукић Пише:  Да ли се нешто зна о слици на 0:50? Уредник овог канала каже да су то Италијани, али је не бих рекао...
Видим једног Немца.На слици је Ђуришић(неки кажу и Јаков Јововић), вероватно крајем 1943. када је већ прешао у СДК.Уредник тог канала је мало чудан, разочарао ме је када је написао да припадници ЈВуО нису били четници.
Одговори

Да, то сам и ја мислио.Уредник тог канала је прво Југословен, па тек онда Србин.
Да ли се зна нешто о овој слици?
[Слика: 1024px-Chetniks_pose_with_German_soldiers.jpg]
Одговори

(29-12-2019, 12:25 PM)Филип Ђукић Пише:  Да, то сам и ја мислио.Уредник тог канала је прво Југословен, па тек онда Србин.
Да ли се зна нешто о овој слици?
[Слика: 1024px-Chetniks_pose_with_German_soldiers.jpg]
Мислим да знам на коју слику мислиш.Википедија је везује за Пећанчеве четнике, а ја сам негде прочитао да је то одред Машана Ђуровића.
Одговори

(29-12-2019, 12:38 PM)Константин Миловановић Пише:  
(29-12-2019, 12:25 PM)Филип Ђукић Пише:  Да, то сам и ја мислио.Уредник тог канала је прво Југословен, па тек онда Србин.
Да ли се зна нешто о овој слици?
[Слика: 1024px-Chetniks_pose_with_German_soldiers.jpg]
Мислим да знам на коју слику мислиш.Википедија је везује за Пећанчеве четнике, а ја сам негде прочитао да је то одред Машана Ђуровића.
А супер, не може да се постави...
Одговори

[Слика: 7886-200px.jpg]
Одговори

(06-01-2020, 12:06 AM)Филип Ђукић Пише:  [Слика: 7886-200px.jpg]
Делује ми исто као она подметачина са Фирстом Вредеом.
Одговори

Шабац, март 1942. године. Долазак Дангића са војводом Ђукановићем после покушаја да прикључи територију источне Босне у састав Србије. Фотографија је суви оригинал.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним