Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

"ЈУ -ДЕ-НА-З - Организација за спас преживелог старопартијаштва"

(15-11-2013, 11:39 AM)херцеговац Пише:  Није ми јасно шта је требало Дражи окупљање тих паразита на Равној Гори!?

Па био је продемократски оријентисан.

(16-11-2013, 11:32 PM)Felix Пише:  И да, наравно, они који су за време рата симпатисали Љотића били су слуге окупатора, и зазлуживали су исту судбину ко и симпатизери комуниста.

Ни Дражиним војницима пред крај рата није сметало ни Немачко наоружање, ни Немачка муниција.

Бог се драги на Србе разљути / за њихова смртна сагрешења
Одговори

Шта сам пропустио? Smile
Кад је Љотић спашавао Србе? Где?
Одговори

Немам појма, ја за то нисам чуо, али сам поверовао херцеговцу на реч пошто је велики истраживач Smile
Одговори

Херцеговац и Феликс препирете се око глупости и не читате један другога.

Љотић је био издајник, ту нема дилеме:
- Није се ставио под Легалну Дражину команду, већ под немачку...
- Учинио је невероватно велике злочине у Србији под окупацијом:
а) У градовима и селима
б) хапсио масу од преко 100.000 НАЈБОЉИХ Срба (Домаћини, Ратници 1. рата), а коју су већину они и немци ПОБИЛИ!
в) борио се против Легалне и Легитимне војске ЈВУО целог рата!

Значи о томе нема дискусије!

Што су љотић и недић спашавали Србе из Крајна, или се тукли са усташама (хм...), то их не вади за злочине!
Као што вучија и дачија, не вади што праве неке фабричице, кад УНИШТИШЕ привреду (оно што остаде...).

Са друге стране, Дража уопште није СМЕО да буде политички обојен. Јер он се као војник БОРИО за успоставу предратног режима, али БОРБОМ са немцима и кретенима, не политички, него ВОЈНО!

У војсци нема ПОЛИТИКЕ - не сме је бити!

Зато је у ЈВУО био добродошао СВАКО ко се бори против немаца и наравно револуционарних банди (Пећанац и комуњаре, нпр).

Зато је и Равногорство у неком контексту НЕГАТИВНО (било...), али је оно МОРАЛО да буде припрема за ситуацију у којој енглези форсирају крвате, преко усташа и комуњара.

Зато не видим разлога да се уопште препирете...
Одговори

(17-11-2013, 03:13 PM)Felix Пише:  Немам појма, ја за то нисам чуо, али сам поверовао херцеговцу на реч пошто је велики истраживач Smile
Smile
Одговори

(17-11-2013, 12:30 PM)Felix Пише:  Ниси ти то тако представио пријатељу, нити тебе интересује чисто историографски аспект ствари. Тебе интересује политика. Ти си овде крупним црвеним словима и острашћено кренуо да избацујеш политичке пароле ("Смрт странкама, слобода Србији!") и да се обрачунаваш - ничим изазван - са "паразитима" (предратним политичким партијама). Такав приступ нема "и" од историографског.

Неколико пута си поновио да је Љотић спашавао Србе - ко' да то овде неко негира. Само је питање што је он то урадио, и ту се ми разликујемо. Ти сматраш да је то чинио зато што је и он ето Србин (само завађен са другим Србима и заблудео - исто прича и Бајић за комунисте), ја кажем из пропагандних/инструменталних разлога.

И изађи на чистац већ једном и одговори на једноставно питање: Да ли је Љотић био злочинац или не?

Хајде се врати на почетак теме па види на шта сам реаговао!

Кренула је харанга како је брошура фашистичка пропаганда, а у њој нема ничега од помена фашизма, не помињу се јевреји нити било каква прича друго до међусрпским односима.

Ја сам навео да је човјек страдао у казненој експедицији и да је са групом људи спровођен на губилиште, а да их је Љотић спасио.

Навео и да је био свештеник Српске Православне Цркве.

Према томе, Ти овдије вршиш пројекцију о Љотићу, мада се не ради ни једним словом о њему него о брошури која је окарактерисана као ФАШИСТИЧКА ПРОПАГАНДА!

Да ли ти знаш шта је историјска грађа и како се дијели?

А мој одговор на постављену тему је био:

Цитат:Шта је у књизи окупаторско?

Добио сам књигу на поклон и прочитао па ме интересује шта је у вези ње проблематично?

Књигу је писао свештеник Српске Православне Цркве.

Гдје ја спомињем Љотића?

Пријатељу,
данас није 1943., него 2013.! Да, странке су смрт, а Србији је потребна слобода!

Искрени сам монархиста са ослонцем на локалну самоуправу као организацију. Да ли је то идеализам, то је мој проблем.

Љотић је био за скупштину сталежа, што ни под разно не улази у ово моје размишљање, па се и са те стране не поклапам са њим.

И опет те питам,
како сам то ја хвалио Љотића на теми гдје од првог одговора причам о брошури?

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

(17-11-2013, 04:41 PM)херцеговац Пише:  
(17-11-2013, 12:30 PM)Felix Пише:  Ниси ти то тако представио пријатељу, нити тебе интересује чисто историографски аспект ствари. Тебе интересује политика. Ти си овде крупним црвеним словима и острашћено кренуо да избацујеш политичке пароле ("Смрт странкама, слобода Србији!") и да се обрачунаваш - ничим изазван - са "паразитима" (предратним политичким партијама). Такав приступ нема "и" од историографског.

Неколико пута си поновио да је Љотић спашавао Србе - ко' да то овде неко негира. Само је питање што је он то урадио, и ту се ми разликујемо. Ти сматраш да је то чинио зато што је и он ето Србин (само завађен са другим Србима и заблудео - исто прича и Бајић за комунисте), ја кажем из пропагандних/инструменталних разлога.

И изађи на чистац већ једном и одговори на једноставно питање: Да ли је Љотић био злочинац или не?

Кренула је харанга како је брошура фашистичка пропаганда, а у њој нема ничега од помена фашизма, не помињу се јевреји нити било каква прича друго до међусрпским односима.

Ја сам навео да је човјек страдао у казненој експедицији и да је са групом људи спровођен на губилиште, а да их је Љотић спасио.

Према томе, Ти овдије вршиш пројекцију о Љотићу, мада се не ради ни једним словом о њему него о брошури која је окарактерисана као ФАШИСТИЧКА ПРОПАГАНДА!

Добио сам књигу на поклон и прочитао па ме интересује шта је у вези ње проблематично?

Гдје ја спомињем Љотића?

Пријатељу,
данас није 1943., него 2013.! Да, странке су смрт, а Србији је потребна слобода!

Искрени сам монархиста са ослонцем на локалну самоуправу као организацију. Да ли је то идеализам, то је мој проблем.

Љотић је био за скупштину сталежа, што ни под разно не улази у ово моје размишљање, па се и са те стране не поклапам са њим.

И опет те питам,

Kako površno... Da bi nešto bilo fašističko, moraju se pominjati Jevreji u negativnom kontekstu? Ne smatram. I ne tvrdim da propagira ideologiju fašizma. Ne, ja tvrdim da nešto što je služilo interesima "desne ruke" nemačkih okupatora u Srbiji ne može danas biti distribuirano kao nešto "pametno" (ili, ne daj Bože, "mesijansko", kako ljotićevci predstavljaju svoga "učitelja"). I Najdanović je bio sveštenik, pa je svoj spisateljski dar stavio u službu okupatoru i partijskim interesima "Zbora" (bez obzira na njegovo formalno raspuštanje, "Zbor" je FAKTIČKI i dalje delovao, alo na drugi način), i njegovu brošuru je štampala "Iskra". A to što je Ljotić spasio grupu Srba (hajde da ti verujem na reč da je to učinio) ne znači ništa. Zar nisu i Nemci isto to učinili na Drini ("Teče krvava Drina"), pa ih opet ne smatramo "dobrima". Sa jedne strane ljotićevci spase dva čamca Srba (mada bi to i Granična straža mogla sama izvesti), a na drugoj strani deset puta toliko pobiju i još više strpaju u "žice"... I o čemu ti pričaš??? Naravno, pokušavaš da deluješ ubedljivije koristeći izraze poput "stoka", "đubre" itd. Međutim, to je kontraproduktivno. Smile Ponavljam, ne tvrdim da se radi o tekstu koji propagira fašizam, ali čim ga vaspitno krilo fašističke formacije širi, samo tako se i može nazvati. Ni za ljotićevce ne tvrdim da su fašisti, ali su bili deo tog bloka, dobrovoljci u nemačkoj vojsci (ovo napominjem čisto da te preduhitrim, jer osećam da ćeš se uhvatiti za to što sam ljotićevce nazvao fašistima, pa da pojasnim kako ne bi bilo daljeg "zatrpavanja" teme).
P.S. Izvinjavam se zbog latinice, tehnički problemi.

“Come now, a man must display some madness from time to time. Helps him feel alive.”
Одговори

(18-11-2013, 03:29 AM)Brigadir Пише:  Kako površno... Da bi nešto bilo fašističko, moraju se pominjati Jevreji u negativnom kontekstu? Ne smatram. I ne tvrdim da propagira ideologiju fašizma. Ne, ja tvrdim da nešto što je služilo interesima "desne ruke" nemačkih okupatora u Srbiji ne može danas biti distribuirano kao nešto "pametno" (ili, ne daj Bože, "mesijansko", kako ljotićevci predstavljaju svoga "učitelja"). I Najdanović je bio sveštenik, pa je svoj spisateljski dar stavio u službu okupatoru i partijskim interesima "Zbora" (bez obzira na njegovo formalno raspuštanje, "Zbor" je FAKTIČKI i dalje delovao, alo na drugi način), i njegovu brošuru je štampala "Iskra". A to što je Ljotić spasio grupu Srba (hajde da ti verujem na reč da je to učinio) ne znači ništa. Zar nisu i Nemci isto to učinili na Drini ("Teče krvava Drina"), pa ih opet ne smatramo "dobrima". Sa jedne strane ljotićevci spase dva čamca Srba (mada bi to i Granična straža mogla sama izvesti), a na drugoj strani deset puta toliko pobiju i još više strpaju u "žice"... I o čemu ti pričaš??? Naravno, pokušavaš da deluješ ubedljivije koristeći izraze poput "stoka", "đubre" itd. Međutim, to je kontraproduktivno. Smile Ponavljam, ne tvrdim da se radi o tekstu koji propagira fašizam, ali čim ga vaspitno krilo fašističke formacije širi, samo tako se i može nazvati. Ni za ljotićevce ne tvrdim da su fašisti, ali su bili deo tog bloka, dobrovoljci u nemačkoj vojsci (ovo napominjem čisto da te preduhitrim, jer osećam da ćeš se uhvatiti za to što sam ljotićevce nazvao fašistima, pa da pojasnim kako ne bi bilo daljeg "zatrpavanja" teme).

Овде бих само додао да љотићевци по својој идеологији - када се упореди са ониме што су писали Ђентиле и Мусолини - јесу фашисти, само домаћег, југословенског типа. Светско а наше, што кажу. Smile
Одговори

Тотално нетачно. Идеологија Збора најближа је идеологијама странака "Трећег пута", као што су Штрасеризам (једног од браће Штрасер Хитлер је избацио из НСДАП, а другог је убио у Ноћи дугих ножева), Фалангизам и идеологија Гвоздене Гарде, која је такође срушена од стране нациста отвореним стајањем Немачке војске на Антонескуову страну у његовом сукобу са Легионарима.

Одговори

Не, тотално тачно. У суштини (корпоративизам, сталешки систем, антикапитализам, антидемократија, колективизам...) то су исте идеологије, разлика је само у друштвеном контексту. Наравно, Љотићевци су инсистирали на разликама да би "свој" систем приказали као невероватну и никада виђену политичку филозофију и мисао, али те разлике су од минорног значаја када се има у виду суштина. А када се дода још антисемитизам љотићеваца и самог Љотића... онда то превазилази фашистичку идеологију и приближава се оном другом злу - нацизму.
Одговори

(18-11-2013, 03:29 AM)Brigadir Пише:  
(17-11-2013, 04:41 PM)херцеговац Пише:  

Гдје ја спомињем Љотића?

Пријатељу,

И опет те питам,

Kako površno... Da bi nešto bilo fašističko, moraju se pominjati Jevreji u negativnom kontekstu? Ne smatram. I ne tvrdim da propagira ideologiju fašizma. Ne, ja tvrdim da nešto što je služilo interesima "desne ruke" nemačkih okupatora u Srbiji ne može danas biti distribuirano kao nešto "pametno" (ili, ne daj Bože, "mesijansko", kako ljotićevci predstavljaju svoga "učitelja"). I Najdanović je bio sveštenik, pa je svoj spisateljski dar stavio u službu okupatoru i partijskim interesima "Zbora" (bez obzira na njegovo formalno raspuštanje, "Zbor" je FAKTIČKI i dalje delovao, alo na drugi način), i njegovu brošuru je štampala "Iskra". A to što je Ljotić spasio grupu Srba (hajde da ti verujem na reč da je to učinio) ne znači ništa. Zar nisu i Nemci isto to učinili na Drini ("Teče krvava Drina"), pa ih opet ne smatramo "dobrima". Sa jedne strane ljotićevci spase dva čamca Srba (mada bi to i Granična straža mogla sama izvesti), a na drugoj strani deset puta toliko pobiju i još više strpaju u "žice"... I o čemu ti pričaš??? Naravno, pokušavaš da deluješ ubedljivije koristeći izraze poput "stoka", "đubre" itd. Međutim, to je kontraproduktivno. Smile Ponavljam, ne tvrdim da se radi o tekstu koji propagira fašizam, ali čim ga vaspitno krilo fašističke formacije širi, samo tako se i može nazvati. Ni za ljotićevce ne tvrdim da su fašisti, ali su bili deo tog bloka, dobrovoljci u nemačkoj vojsci (ovo napominjem čisto da te preduhitrim, jer osećam da ćeš se uhvatiti za to što sam ljotićevce nazvao fašistima, pa da pojasnim kako ne bi bilo daljeg "zatrpavanja" teme).
P.S. Izvinjavam se zbog latinice, tehnički problemi.

Створио си слику о мом мишљењу па си том предрасудом кренуо у објашњавање.

Плитко је једну брошуру због Искре назвати фашистичком. Искра је пооодавно УДБ-ашка.

Јевреји нису спомињани у мојој и твојој дискусији него си их истргао из контекста.

Брошура је прије свега историјска вриједност као грађа за спознају једног ПРОШЛОГ времена. Колика? То је дискутабилно, али јесте.

Комунисти су палили причу - књигу нисмо прочитали, али је смеће - надам се да толико једноумци нисмо!

То ми је засметало.

1943. је одавно прошла, нема више ни Равногораца ни Љотићеваца у изворном смислу - са пушком у шуми. Остали су ђутуруми и смијешни ликови који их опонашају.

Због тога тај период треба посматрати објективно са отклоном.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

Одговори

(18-11-2013, 12:38 PM)Felix Пише:  Не, тотално тачно. У суштини (корпоративизам, сталешки систем, антикапитализам, антидемократија, колективизам...) то су исте идеологије, разлика је само у друштвеном контексту. Наравно, Љотићевци су инсистирали на разликама да би "свој" систем приказали као невероватну и никада виђену политичку филозофију и мисао, али те разлике су од минорног значаја када се има у виду суштина. А када се дода још антисемитизам љотићеваца и самог Љотића... онда то превазилази фашистичку идеологију и приближава се оном другом злу - нацизму.

На старом форуму, оном прије оног сада старог се водио дијалог са писанијама од пола километра једног коментара. Јако конструктиван, па се опет није могло доказати анти-јеврејство Љотића. Када причате о нечему, онда будите концизни и прецизни.

Још тада су писали Креативац, Јеремија, онај Димче, Србенда, Војо, Коста, Санчејсер, Крајишник..., на тој теми ја нисам учествовао, јер сам пичио на једној другој која је била право захтјевна, а говорила о српској породичној задрузи.

Понављам,
пишите чињенице. Као што је чињеница да је СДК био придружен Вермахту, учествовао у томе и томе..., тако јесте и чињеница да је Љотић спасавао Србе.... Поента - реално сагледавање ствари.

Истина је довољно јака да нам није потребно убацивати неистине да био некога дисквалификовали.

Одговори

(18-11-2013, 12:38 PM)Felix Пише:  Не, тотално тачно. У суштини (корпоративизам, сталешки систем, антикапитализам, антидемократија, колективизам...) то су исте идеологије, разлика је само у друштвеном контексту. Наравно, Љотићевци су инсистирали на разликама да би "свој" систем приказали као невероватну и никада виђену политичку филозофију и мисао, али те разлике су од минорног значаја када се има у виду суштина. А када се дода још антисемитизам љотићеваца и самог Љотића... онда то превазилази фашистичку идеологију и приближава се оном другом злу - нацизму.

Исте? Ако су исте, зашто се онда Хитлер борио против њих, зашто је склонио са сцене браћу Штрасер и зашто је склоњен један Кодреану пре него што је дошло до приступања Румуније савезу са Немачком? Ако су у суштини исте, логично би било да нема препрека њиховој сарадњи, а не да се међусобно сукобљавају, као што се догађало, тако да неће бити да је баш иста ствар у питању. Антикапитализам, антидемократија и колективизам су такође одлике и комунизма, па не можеш да кажеш да су комунизам и фашизам исти. А ни демократија, чије је корпоративизам данас најјаче оружје.

Нису Љотићевци "инсистирали на разликама", него је управо послератна демократска доктрина и пропаганда инсистирала на томе да све аутентичне десничарске покрете дискриминаторски сврста под један термин "фашизам", а да десницу као такву елиминише са политичке сцене, да би данас дошли до тога да је "сваки национализам болест". Наравно, сем Америчког патриотизма, који је "свет", и у кога се не дира.

Ево једног текста који боље објашњава ствари:

http://www.czipm.org/levo-desno.html

Одговори

Попштовани Феликсе,

да ли си упућен ко је спасао Хиландар да не постане грчки манастир?

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним