Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Како је настала Југославија?

(07-03-2020, 10:53 PM)Војвода Пише:  Нисам знао да постоји презиме Четник. Који су то четници у Првом српском устанку?

Какав си то "Војвода" а да то не знаш? Аганлија, Кучук Алија, Мула Јусуф, Ђорђе Марјановић, Сребренко Репчић, и др.

Сачувај нас Боже овакијех Војевода! Сирома'

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(07-03-2020, 11:27 PM)Шумадинац Пише:  
(07-03-2020, 10:53 PM)Војвода Пише:  Нисам знао да постоји презиме Четник. Који су то четници у Првом српском устанку?

Какав си то "Војвода" а да то не знаш? Аганлија, Кучук Алија, Мула Јусуф, Ђорђе Марјановић, Сребренко Репчић, и др.

Сачувај нас Боже овакијех Војевода! Сирома'
Е да, на тренутак сам заборавио на њих.
Одговори

(07-03-2020, 09:27 PM)Војвода Пише:  Аутор термина "Југословен" је најпознатији Србин из Дубровника Матија Бан. Први пут га је употребио 1835. Он је аутор и термина "четник", којим је описао учеснике Грбаљске буне из 1848.
Нашао сам ово
https://srbin.info/pocetna/aktuelno/rimo...g-pokreta/
Одговори

(08-03-2020, 04:13 PM)Филип Ђукић Пише:  
(07-03-2020, 09:27 PM)Војвода Пише:  Аутор термина "Југословен" је најпознатији Србин из Дубровника Матија Бан. Први пут га је употребио 1835. Он је аутор и термина "четник", којим је описао учеснике Грбаљске буне из 1848.
Нашао сам ово
https://srbin.info/pocetna/aktuelno/rimo...g-pokreta/
Па да, то ја говорим. Много су чудни неки форумаши...
Одговори

Неки форумаши јесу чудни.
Поготово они који здраво за готово прихватају разне глупости по интернету које је ко зна који глупак поставио.

Ево шта Зли Вук вели:
Милош Обренович Князь Сербіи; или Грађа за Серпску Историју нашего времена, Вук С. Караџић, 1828

стр. 99
Срби се брже боље опреме и потрче за њима. Турци пак подигнувши сав пртљаг свој и плен и робље и рањенике, пођу из Чачка к југу, како ће преко Јелице у Босну и у Арнаутску. у Јелици дочекају ји Српски четници, који су се налазили по Драгачёву, те ји неколико побију и нешто робља отму

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Баш су чудни ти драгачевски четници. Убијали Турке још у време Турака. Јок
Млади људи, што вам вели Мунгос, маните се интернета и читајте књиге. Ако вам је и то тешко, имате Квиз српска историја, на коме је још на почетку одговорено када је настао термин четник.
Одговори

Ријеч чета налазимо код Мађара још 1532. године. Према мађарским етимолозима посуђена од Словена csata и csatar и означава БОЈ и БОРЦА.

Чета, мања група, удри и бјежи - поприлично просто (налазимо ријеч у свим словенским језицима). Шта су били ускоци и хајдуци него четници? Шта су били српски плаћеници, по пропасти српске државе, у многијем војскама него четници?

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним