Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Како је настала Југославија?

(07-03-2020, 10:53 PM)Војвода Пише:  Нисам знао да постоји презиме Четник. Који су то четници у Првом српском устанку?

Какав си то "Војвода" а да то не знаш? Аганлија, Кучук Алија, Мула Јусуф, Ђорђе Марјановић, Сребренко Репчић, и др.

Сачувај нас Боже овакијех Војевода! Сирома'

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(07-03-2020, 11:27 PM)Шумадинац Пише:  
(07-03-2020, 10:53 PM)Војвода Пише:  Нисам знао да постоји презиме Четник. Који су то четници у Првом српском устанку?

Какав си то "Војвода" а да то не знаш? Аганлија, Кучук Алија, Мула Јусуф, Ђорђе Марјановић, Сребренко Репчић, и др.

Сачувај нас Боже овакијех Војевода! Сирома'
Е да, на тренутак сам заборавио на њих.
Одговори

(07-03-2020, 09:27 PM)Војвода Пише:  Аутор термина "Југословен" је најпознатији Србин из Дубровника Матија Бан. Први пут га је употребио 1835. Он је аутор и термина "четник", којим је описао учеснике Грбаљске буне из 1848.
Нашао сам ово
https://srbin.info/pocetna/aktuelno/rimo...g-pokreta/
Одговори

(08-03-2020, 04:13 PM)Филип Ђукић Пише:  
(07-03-2020, 09:27 PM)Војвода Пише:  Аутор термина "Југословен" је најпознатији Србин из Дубровника Матија Бан. Први пут га је употребио 1835. Он је аутор и термина "четник", којим је описао учеснике Грбаљске буне из 1848.
Нашао сам ово
https://srbin.info/pocetna/aktuelno/rimo...g-pokreta/
Па да, то ја говорим. Много су чудни неки форумаши...
Одговори

Неки форумаши јесу чудни.
Поготово они који здраво за готово прихватају разне глупости по интернету које је ко зна који глупак поставио.

Ево шта Зли Вук вели:
Милош Обренович Князь Сербіи; или Грађа за Серпску Историју нашего времена, Вук С. Караџић, 1828

стр. 99
Срби се брже боље опреме и потрче за њима. Турци пак подигнувши сав пртљаг свој и плен и робље и рањенике, пођу из Чачка к југу, како ће преко Јелице у Босну и у Арнаутску. у Јелици дочекају ји Српски четници, који су се налазили по Драгачёву, те ји неколико побију и нешто робља отму

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Баш су чудни ти драгачевски четници. Убијали Турке још у време Турака. Јок
Млади људи, што вам вели Мунгос, маните се интернета и читајте књиге. Ако вам је и то тешко, имате Квиз српска историја, на коме је још на почетку одговорено када је настао термин четник.
Одговори

Ријеч чета налазимо код Мађара још 1532. године. Према мађарским етимолозима посуђена од Словена csata и csatar и означава БОЈ и БОРЦА.

Чета, мања група, удри и бјежи - поприлично просто (налазимо ријеч у свим словенским језицима). Шта су били ускоци и хајдуци него четници? Шта су били српски плаћеници, по пропасти српске државе, у многијем војскама него четници?

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Руска мапа објављена 1914. године, када је Русија ушла у Први светски рат, која приказује границе које су желели да Европа има после рата.

Превод чланка:

„Русија - велика и суверена држава бори се за обнову праведности, правде, мира и закона на својој земљи - не требају јој туђа добра, не треба јој туђа земља; она ће само узети оно што јој је историјски припадало.

Црвена Рутенија са Лавовом и Пшемисом, део Буковине са Чернивцима. Источна Пруска са Кенигсбергом изнад Висле, много пута загрејана руском крвљу, требало би поново да буде руска земља.

Гдањск и Торуњ треба да постану руске тврђаве. У границама Русије, под [владом њеног] моћног жезла, слободна у својој самоуправи Пољска, поново ће ујединити своје покрајине, до сада раздвојене лудоријама Немачке и Аустрије.

Енглеска - Њене постојеће колоније једногласно и радосно признају да је праведна Енглеска постала њихова мати.

Она ће примити све немачке колоније, дати им законитост и правду и постаће и њихова мајка.

Француска - добиће земље између река Мозел и Рајна са тврђавом Кобленц. [Она ће] узети...“ са црне жалобне тканине са стразбуршке статуе и поново ће Алзас и Лотарингија бити [део] слободне Француске.

Белгија - прва која ће својом лудом храброшћу показати Немачкој да моћ није у топовима, већ у духу; зар сиромашна и опустошена Белгија не заслужује да буде велика држава!

Она ће добити рајнску провинцију и право да најбоља уметничка дела из берлинских музеја понесе себи у Брисел.

Србија - такође ће бити велика држава; заслужила је то, плативши за то својим Београдом. Босна, Херцеговина, Далмација и Хрватска треба да јој приђу. Да топови Аустрије никада не би гледали у Београд, она такође добија Земун.

Данска - добија Шлезвиг и Холштајн до Килског канала.

Холандија - добија Есен, где су се раније налазиле фабрике Крупа, пошто престоница рата треба да се потчини Хагу, престоници мира.

Италија - добија Јужни Тирол и Истру са Трстом.

Швајцарска - мирна земља одмаралишта добиће Тирол са његовим одмаралиштима, тако да... Руси могу посећивати одмаралишта тамо, а не у Аустрији.

Румунија - добиће део Буковине и Трансилваније само зато што је Буковина некада била Румунија.

Чешка са Прагом и Мађарска са Будимпештом биће свака одвојене земље са границама својих народа, са владама које бира њихов народ.

Албанија - изгубивши све шансе за независну владу, биће подељена између Црне Горе, Србије и Италије.

Турска - задржаће своје земље ако не полуди и „не пошаље флоту на дно Црног мора“, како је рекао г. Михајловски у „Руској речи“ (новинама).

Немачка и Аустрија ће добити све што ће остати од свих осталих држава.

И тако ће сви народи Европе тада живети у миру и радости, без виђења страшног духа Вилхелма Лудог и његове оклопљене песнице."

Извор: Вишеград

https://x.com/visegrad24/status/1945743064493920298

Мапа

https://x.com/visegrad24/status/19457430...98/photo/1

Не знам колико је ова карта аутентична, али само фале Војводина и Црна Гора у склопу наше будуће државе после Првог светског рата. Можда бисмо добили и северни део Албаније да је остала Русија
Одговори

Ја сам се повукао са српском војском преко гудура Албаније. Сачувај Боже свакога да преживи оно што смо ми преживели. Било је то усред циче зиме. Преко албанских планина није било пута. Десетине хиљада жена и деце умирало је од зиме, глади и умора. Боже драги, колико стају моју напаћену отаџбину ондашњи дани! Много пута зажалим и чудим се што нисам и ја међу онима што су пали. Али моје је срце онда препукло. Ја волим свој народ и морао сам гледати како хиљаде њих падају поред путева и умиру у снегу и блату.

А шта да кажем о својим војницима. Све време су са поштовањем сусретали краља, кога су изабрали. Када су ме видели како зебем, позвали су ме слабом жару своје ватре, или ако су имали само два залогаја хлеба, понудили би ме једним. А тај хлеб, што сам га делио са њима на том узмицању преко албанских планина, био је за мене таква светиња, као и онај хлеб причешћа који се узима у храму.

Сада ми је, као краљу Србије, остала још само једна једина жеља, а то је да видим цео свој народ, Србе, Хрвате и Словенце, ослобођене од њихових угњетача и уједињене у једној држави.

Краљ Петар I Ослободилац

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним