Ако се ради о почетку рата када је Бугарска добила своју окупациону зону (Западне Покрајине, Пирот и до Мораве) ту се ратовало против свих одметника без разлике. Постојале су и комунистичке банде (ја знам за две) које су релативно брзо уништене а постојала је и четничка илегала у већим местима иако се са главним четницима Пећанца није ратовало.
Мој деда је увек говорио да је хтео да ратује против Пећанца јер је Пећанац запалио наша села у 1.св рату али никад није имао прилику, чак каже да га је видео једном кад се нешто договарало.
У другом делу рата Бугарска је одбила да шаље војску у Русију и зато су Немци наредили да се пошаље експедициони корпус од негде 35.000 људи који је био стациониран по дивизијама чак до Ниша и Крагујевца и учествовао у борбама и даље од тога.
Овај корпус је добијао наређења од Немачке и колико ја знам ратовао је са комунистима.
Мој деда тамо није био али га се неко сетио после рата јер је његов брат оптужен да је учествовао против једне од оне две банде па је остао без куће али је преживео могло је и горе.
Мој отац зна сигурно више о томе.
Знам да кад је ушла Бугарска у ЕУ негде 2006,7-ме, тражили смо ту пресуду где пише да је тај стриц био "великобугарин" и "фашист" па смо на основу тога добили сви пасоше и то брже од осталих..