10-10-2019, 09:32 PM
Интересантан сам знати да ли сам једини који гледа ову тв серију на ТВ Пинк.
Какви су утисци?
Какви су утисци?
(11-10-2019, 06:43 PM)Милослав Самарџић Пише: Преко 90% серије је у затвореном.
(11-10-2019, 09:08 PM)Бенито Пише: Прво: серија је замишљена као теленовела, која је типичан облик за мамутске ТВ серије које су најчешће стизале из Јужне Америке. Овај формат прославио је пре свега Боливуд.Стручни консултант на серији је историчар Никола Гиљен, својевремено је за часопис Историја, написао чланак о Воји Танкосићу, верујем да је он "кривац" за те детаље.
Суштина тв теленовеле је минимизирање режије. То је прва одлика. Самим тим пада квалитет, а пре свега цена, свих других елемената: сценографије, костимографије, монтаже.... Итд...
Са тим предубеђењем сам и почео да гледам ову серију. Уз то је ишло још једно- аутор серије је Хрват, а сиже серије се одвија између Балканских и Првог светског рата.
Што сам очекивао, то сам и добио. Очајна режија, комадине дијалога коме нема краја, готово стални ентеријер- нигде екстеријера.... Значи, за негледање.
Али, појављује се сцена када Танкосић треба да нападне на Мердару октобра 1912.године, и упалише се лампице. Поче љубавна прича да се преплиће са једним историјским догађајем, а то је истрага против Танкосића због прераног напада на Мердару.
Видим да је аутор сценарија, без обзира на грешке, одлично проучио те детаље. Прича кореспондира са епохом, хвата њен смисао. А аутор је исти као и очајни редитељ, иста особа, тј тај Роман. И нису ми засметале ни класичне хрваштице "пуно хвала", "дојам" и слично... Шалим се, засметало ми је, то ми увек смета, али овде је некако подношљиво...
Посебно би истакао доста коректну глуму, а у два случаја чак и изванредну, а то су двојица глумаца који су играли Аписа и Танкосића. Боже ме прости, у неким тренуцима имао сам утисак да као да гледам праве историјске личности.
Зато и даље гледам серију. Иако је формат очајан, тумачење историјских догађаја није катастрофално као до сада у свим играним серијама, а појединци чак и блистају.
Видећемо за даље....