Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 4.43 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Документарни филм ''Заиста отписани''

Ма друго је то. Њему су везане руке. Кад ови матори црвени оду у пензију, ови нови клинци писаће као и ми. Нема логике да славе столара и бравара из Хрватске - кад нестане државна принуда.
Одговори

(20-11-2019, 12:16 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ма друго је то. Њему су везане руке. Кад ови матори црвени оду у пензију, ови нови клинци писаће као и ми. Нема логике да славе столара и бравара из Хрватске - кад нестане државна принуда.
Ма како да не! Страшних симпатија имам према тим типовима:" Имам децу, морао сам!" Или:" Такво је време било...." Или:" Па, поменуо сам и једне и друге. Нисам се огрешио о науку!"
И слична оправдања... Ти ће да спасу српску историографију. Само није сад моменат. Ма како да не.
Али, нема везе... Волим тај Твој оптимизам. Smile
Одговори

(19-11-2019, 10:04 PM)Милослав Самарџић Пише:  ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА О ''ОТПИСАНИМА''
На универзитету у Новом Саду, Раде Ристановић је одбранио докторску тезу о београдским илегалцима током Другог светског рата. Ово је до сада најбољи научни рад о “(Заиста) отписанима“
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
ЧЛАНАК:
http://www.pogledi.rs/%d0%b4%d0%be%d0%ba...%bc%d0%b0/

Нисам читао тај рад, али из овог приказа баш много хвале од тебе, а не види се због чега.
Твоје критике, међутим јесу на месту, па ми се то не уклапа.
Од тих нових биографија издвојио си само Константина Илића, али она није нова. Написао сам је овде прошле године, а нешто слично и Ђорђевић у Ожиљцима.., пре 20 так година.
Али ОК нека се пише, а и да прочитамо цео рад па и ми да изнесемо мишљење.
Одговори

Може се наћи онлајн та докторска дисертација

ОБЛИЦИ ОТПОРА У
ОКУПИРАНОМ БЕОГРАДУ
(1941–1944)
ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА

https://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileS...f&id=13481
Одговори

(20-11-2019, 04:48 PM)Мића Адмирал Пише:  
(19-11-2019, 10:04 PM)Милослав Самарџић Пише:  ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА О ''ОТПИСАНИМА''
На универзитету у Новом Саду, Раде Ристановић је одбранио докторску тезу о београдским илегалцима током Другог светског рата. Ово је до сада најбољи научни рад о “(Заиста) отписанима“
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
ЧЛАНАК:
http://www.pogledi.rs/%d0%b4%d0%be%d0%ba...%bc%d0%b0/

Нисам читао тај рад, али из овог приказа баш много хвале од тебе, а не види се због чега.
Твоје критике, међутим јесу на месту, па ми се то не уклапа.
Од тих нових биографија издвојио си само Константина Илића, али она није нова. Написао сам је овде прошле године, а нешто слично и Ђорђевић у Ожиљцима.., пре 20 так година.
Али ОК нека се пише, а и да прочитамо цео рад па и ми да изнесемо мишљење.
Пописивање комуниста ''у главу'' је много важно. Први пут то видим.
Има много биографија четника. Нашао је и за Вилија. Знаш да смо ми тек прошле године нашли, тј. Перун је нашао. Бунило нас је што смо мисли да је рођен у БГ. У ствари, родитељи су му били из БГ, али учитреи у Саранову неко време, тако да је рођен у Саранову.
Одговори

Раде Ристановић не помиње како су четници ликвидирали Драгомира Лукића, љотићевца и саветника у Министарству унутрашњих послова. Покушао сам да нађем преко претраге, али нисам ништа нашао.

Нешко Недић беше наредио његову ликвидацију
Одговори

(20-11-2019, 09:03 PM)Mitic Пише:  Раде Ристановић не помиње како су четници ликвидирали Драгомира Лукића, љотићевца и саветника у Министарству унутрашњих послова. Покушао сам да нађем преко претраге, али нисам ништа нашао.

Да и он је ликвидиран у Београду септембра 1944. Али нисам сигуран да је био на дужности у Министарству, био је начелник ваљевског округа па пред комунистима отишао одатле у Београд.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(20-11-2019, 09:16 PM)Николај Пише:  
(20-11-2019, 09:03 PM)Mitic Пише:  Раде Ристановић не помиње како су четници ликвидирали Драгомира Лукића, љотићевца и саветника у Министарству унутрашњих послова. Покушао сам да нађем преко претраге, али нисам ништа нашао.

Да и он је ликвидиран у Београду септембра 1944. Али нисам сигуран да је био на дужности у Министарству, био је начелник ваљевског округа па пред комунистима отишао одатле у Београд.

У лето 1944.године постављен је за инспектора у Штабу Српског добровољачког корпуса у Београду.
Одговори

Вероватно је био инспектор у штабу СДК-а, а љотићевски извори га помињу као саветника у Министарству унутрашњих послова.

Ако Раде Ристановић буде решио да допуњује дисертацију пишући књигу, може и ово да цитира

http://www.politika.rs/scc/clanak/381670...u-Gestapoa

А може још једном да цитира гдина Милослава

"Један од највећих успеха четничких илегалаца био је врбовање секретарице генерала Бадера. Ово је пошло за руком капетану Бојановићу, тајном агенту Николе Калабића у Београду. У радиограму од 19. јануара 1943. године, којим Калабић обавештава Дражу о продору у кабинет немачког команданта Србије, пише да Бојановић "има везе преко секретарице Бадера", а како изгледа, реч је о љубавној вези са овом Немицом. Прва вест добијена преко Бадерове секретарице гласиила је: "Немци се много плаше да не буде искрцавање код нас, ради јаке организације Дражине која би много штете нанела. Покушаће све да акцију угуше. У Београду у име љотићеваца држе се сваки дан предавања да је сада моменат за уништавање Дражине организације". Калабић је потом достављао и друге информације , попут ове од 11. фебруара: "Кључ шифре 507 у Београду ухваћен од Немаца".

Извор: Милослав Самарџић, "Фалсификати комунистичке историје", друго измењено и допуњено издање, Крагујевац: Погледи, 2018, стр. 84-85
Одговори

Е, ово ће сигурно да цитира. КидањеКидањеКидањеКидањеКидањеКидање
Само да га још једаред похвали. Smile
Одговори

Ајде поручниче мало оптимизма. Smile
Одговори

Данас су телевизије поново хвалиле филм "Валтер брани Сарајево". И даље тврде да је филм заснован на истинитим догађајима.
Тим поводом, објављујемо инсерт из филма "Заиста отписани".
Перић Валтер - комуниста, не помиње се у немачким документима. Напротив, Немци говоре о четничким илегалцима у Сарајеву.
Тодоровић Валтер - четник, итекако се помиње, па и лажни Валтер...

Одговори

(20-11-2019, 06:35 PM)Mitic Пише:  Може се наћи онлајн та докторска дисертација

ОБЛИЦИ ОТПОРА У
ОКУПИРАНОМ БЕОГРАДУ
(1941–1944)
ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА

https://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileS...f&id=13481

Занимљиво.За овог Понорца,чуо сам пре 100 година да је убио комунисту у кафани у Београду,изгледа,судећи према овим списима,да га је само добро пребио.
Одговори

Кад сам већ код документараца, има и за њих места у културном рату. „Заиста отписани“ Милослава Самарџића (Vimeo) открива историју која је буквално украдена и преобучена у поп-културно паковање седамдесетих, у служби тадашње власти и њене идеологије.
http://www.pogledi.rs/%d0%bf%d0%be%d0%bb...%80%d0%b5/
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним