Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
(02-03-2023, 09:24 PM)Бесеровић Пише: Николај на којој дужности је Павловић био у 2. Шумадијском корпусу?Писао ми је Слободан Ћировић да је "Жика" био најхрабрији официр Шумадије и да су га зато официри и војници звали "Луда".Након његове погибије војска се распала,колико је био значајан као официр и човек,каже Ћировић!
Командант Ударне бригаде, састављене од пробраног људства и са добрим наоружањем.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Нијесу ти само Црногорци на слици.
Углед:
109
Да, добро си га препознао.
Могуће да је сликано и на истом месту, и на првој слици се виде шине уског колосека у позадини.
Ако се добро сећам, мислим да је транспорт четника железницом приликом битке на Неретви.
Поруке: 1,886
Теме: 0
Придружен: Feb 2022
Углед:
807
Који беше извор за то?Znaci.net?
Углед:
109
Та слика је из Архива Југославије, са потписом "Četnici odreda Baja Stanišića na železničkoj stanici u Nikšiću, prilikom odlaska na Neretvu, krajem januara 1943.", и има је у галерији на сајту Знаци.
Њихови потписи нису увек тачни (у већини случајева је интерпретација).
Али у овом случају имамо четнике, Италијане, железницу уског колосека што све одговара опису. Али може бити и неко друго време и место.
Углед:
807
Добро си напокон "Признао",да су ваши описи слика углавном интерпретација што у преводу значи "немам појма"!Да ли знаш да су Италијани и ако су били Окупатор спасили много Срба од Усташког ножа?Један Херцеговац који се бави много година темом ДСР,ми рече једном приликом,да би у Херцеговини данас било 80% мање Срба да није Италијана!Да ли по теби то има неки значај у Историографији или не?
Углед:
109
Нису то "моји" потписи, већ су тако рађени у то време.
А то је и данас текући проблем са већином слика за које се не зна пуно детаља.
Ето, и Самарџић је писао целе књиге прилично слободно интерпретирајући садржај слика.
Често и оних на којима се заправо знало ко се на њима налази.
Углед:
807
Када сам рекао "ваши",притом сам мислио на то "време",и историчаре тога "времена".По ономе како ти гледаш на тему ДСР у Југославији,изгледа да си њихов наследник али немаш Диплому Историчара,него си Истраживач.Ниси ми одговорио на питање улоге Италијана у Спасавању Српскога Народа од Усташа?Иначе ја теби не персирам,не мораш ни ти мени.