Оцена Теме:
  • 60 Гласов(а) - 4.42 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ

(12-09-2024, 10:21 PM)Chetniks Пише:  Да ли власник форума или ја као члан форума можемо да одговарамо за неке слике које сам постављао. Јер већина слика које сам поставио преузимао сам са фејсбука и објављивао овде које нису објављене на форуму.

Неће нико ништа одговарати, само наведи одакле си пренео фотографију и то је довољно.
И генерално, смањите ту расправу, него се вратите теми.
Одговори

(12-09-2024, 11:18 PM)Бенито Пише:  
(12-09-2024, 10:21 PM)Chetniks Пише:  Да ли власник форума или ја као члан форума можемо да одговарамо за неке слике које сам постављао. Јер већина слика које сам поставио преузимао сам са фејсбука и објављивао овде које нису објављене на форуму.

Неће нико ништа одговарати, само наведи одакле си пренео фотографију и то је довољно.

Мекенсзи је овде у праву.

Са друге стране мала је вероватноћа да ће неко да одговара, али ипак треба људи да знају и да разликују по нашем правном систему шта је шта.

Значи везано за ову тему примењује се Закон о ауторским и сродним правима, објављен је у Службеном гласнику број 104/2009, 99/2011, 119/2012, 29/2016 - одлука УС и 66/2019. 
Свиђао се он неком или не он је на снази, не бих да у то улазим, ни мени се не свиђа што ћу за 9 година ако се закон не промени морати да скидам климу са фасаде нити да прибавим зелени сертификат да бих продао стан, али тако је како је.

Дакле члан 2. став 1. тачка 9) Закона о ауторским и сродним правима каже да се ауторским делом нарочито сматрају и фотографије.
Члан 8. каже аутор ужива морална и имовинска права у погледу свог ауторског дела од тренутка настанка ауторског дела.
Члан 9. каже Аутор је физичко лице које је створило ауторско дело
Да преведем на прост српски језик ако тако могу да кажем ВЛАСНИК ФОТОГРАФИЈЕ НИЈЕ ЛИЦЕ НА ФОТОГРАФИЈИ, ВЕЋ ЛИЦЕ КОЈУ ЈЕ ИСТО САЧИНИЛО, на пример чувени Аца Симић је аутор фотографије и њен власник, а не Предраг Раковић који се на њој налази. 
Значи то што вам је фотографију дао неко ко се на њој налази не даје вам право да исту објавите.
Шта ће вам се десити и да ли ћете одговарати, то зависи од тога да ли ће аутор да поднесе тужбу Вишем суду у Београду, који је по Закону о уређењу судова надлежан за то, и ако сте објавили неку фотографију без ауторове сагласности платићете одштету ако вам то суд наложи.
Међутим овде треба имати у виду у следеће а то је да имовинска права аутора трају за живота аутора и 70 година после његове смрти (јасно прописано чланом 102). 
Ово значи да на пример ако је Аца Симић преминуо 2007. године, његова имовинска права застаревају 2077 и тек тада би могли без бојазни да ће вас неко тужити да објављујете те фотографија, ако Аца Симић има наследнике и они одлуче да вас туже ето могућности да платите одштету.
Видите најфлагрантнији пример људи су морали да плате само зато што су ПОДЕЛИЛИ ОБЈАВУ НА ИНСТАГРАМУ, дакле поделлио је објаву коју је неко други већ поделио и морао је да плати услед кршења ауторских права.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/...inara.html
Одговори

Има неко ко брине о томе.
Дакле, да не понављам више, вратите се теми.
Свако следеће излетање из теме биће брисано!
Одговори

(13-09-2024, 09:20 AM)ZdravkoR Пише:  
(12-09-2024, 11:18 PM)Бенито Пише:  

Мекенсзи је овде у праву.

Са друге стране мала је вероватноћа да ће неко да одговара, али ипак треба људи да знају и да разликују по нашем правном систему шта је шта.

Значи везано за ову тему примењује се Закон о ауторским и сродним правима, објављен је у Службеном гласнику број 104/2009, 99/2011, 119/2012, 29/2016 - одлука УС и 66/2019. 
Свиђао се он неком или не он је на снази, не бих да у то улазим, ни мени се не свиђа што ћу за 9 година ако се закон не промени морати да скидам климу са фасаде нити да прибавим зелени сертификат да бих продао стан, али тако је како је.

Дакле члан 2. став 1. тачка 9) Закона о ауторским и сродним правима каже да се ауторским делом нарочито сматрају и фотографије.
Члан 8. каже аутор ужива морална и имовинска права у погледу свог ауторског дела од тренутка настанка ауторског дела.
Члан 9. каже Аутор је физичко лице које је створило ауторско дело
Да преведем на прост српски језик ако тако могу да кажем ВЛАСНИК ФОТОГРАФИЈЕ НИЈЕ ЛИЦЕ НА ФОТОГРАФИЈИ, ВЕЋ ЛИЦЕ КОЈУ ЈЕ ИСТО САЧИНИЛО, на пример чувени Аца Симић је аутор фотографије и њен власник, а не Предраг Раковић који се на њој налази. 
Значи то што вам је фотографију дао неко ко се на њој налази не даје вам право да исту објавите.
Шта ће вам се десити и да ли ћете одговарати, то зависи од тога да ли ће аутор да поднесе тужбу Вишем суду у Београду, који је по Закону о уређењу судова надлежан за то, и ако сте објавили неку фотографију без ауторове сагласности платићете одштету ако вам то суд наложи.
Међутим овде треба имати у виду у следеће а то је да имовинска права аутора трају за живота аутора и 70 година после његове смрти (јасно прописано чланом 102). 
Ово значи да на пример ако је Аца Симић преминуо 2007. године, његова имовинска права застаревају 2077 и тек тада би могли без бојазни да ће вас неко тужити да објављујете те фотографија, ако Аца Симић има наследнике и они одлуче да вас туже ето могућности да платите одштету.
Видите најфлагрантнији пример људи су морали да плате само зато што су ПОДЕЛИЛИ ОБЈАВУ НА ИНСТАГРАМУ, дакле поделлио је објаву коју је неко други већ поделио и морао је да плати услед кршења ауторских права.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/...inara.html

Тако је.
Изузетак су слике са слободним правима, које је сликао фотограф у служби армије, ма чије.
Иначе можете објављивати линк ка сликама на сајтовима за постављање слика.
Што се тиче Аце Симића, Погледи су откупили слике од њега, тј. по једну копију са негатива, са правом објављивања. Откупили смо и од неких музеја и архива, или смо платили само трошкове скенирања, како коме.
Савремене фотографије - на линку Политика, Крчма, итд, можете објављивати само ако сте их сликали.
Одговори

Молим вас да не замерите што постављам чак 4 видео записа на једну објаву, право да вам кажем, мало ми је мука више од разних балија, шуцкора, комуњара и сличних њима.
Наиме, ове исте видео записе сам објављивао на ФБ и имали су стотине хиљада прегледа и коментара, било је ту и препуцавања, предњачили су мујаге, и таман кад је ствар легла, муџоси су решили да испријављују, те су ми скинули неке, а мени забранили да до даљњег објављујем видео записе.
Те сам решио да поделим и са вама моје "урадке", овде макар никоме неће сметати  Баја
Неке од црно белих фотографија су узете са овог форума, па је ред и да се нешто врати.

Живи били!

Људи ми се смеју јер сам другачији. Ја им се смејем, јер су сви исти.
Одговори

(13-09-2024, 11:02 PM)Бојаџа Пише:  

Молим вас да не замерите што постављам чак 4 видео записа на једну објаву, право да вам кажем, мало ми је мука више од разних балија, шуцкора, комуњара и сличних њима.
Наиме, ове исте видео записе сам објављивао на ФБ и имали су стотине хиљада прегледа и коментара, било је ту и препуцавања, предњачили су мујаге, и таман кад је ствар легла, муџоси су решили да испријављују, те су ми скинули неке, а мени забранили да до даљњег објављујем видео записе.
Те сам решио да поделим и са вама моје "урадке", овде макар никоме неће сметати  Баја
Неке од црно белих фотографија су узете са овог форума, па је ред и да се нешто врати.

Живи били!

Свака част!
Одговори

[Слика: Screenshot-3.png]
[Слика: 459232842-914423174060520-7981168119137754872-n.jpg]
Одговори

Храбри Наредник Драгиша Павловић родом из Трбосиља,Текериш.Погинуо 1945. године
Извор:Душан Трбојевић
[Слика: Screenshot-1.png]
Одговори

(13-09-2024, 11:02 PM)Бојаџа Пише:  Молим вас да не замерите што постављам чак 4 видео записа на једну објаву, право да вам кажем, мало ми је мука више од разних балија, шуцкора, комуњара и сличних њима.

Живи били!

Свака част на овоме колега и брате Бојаџа. С обзиром на то да су ми на ФБу забранили објављивање мојих радова, Инстаграм који ми је обрисао профил због тих пријава о којима причаш, а и ове нове технологије које су дошле временом, тако сам и ја престао да колоришем фотографије. Драго ми је да видим да ти ниси стао са радом!

[Слика: image.jpg]
Одговори

Лекарски преглед и регрутација: Група жичких бригада, околина Краљева. Седи у челу стола, капетан Љубиша Анђелковић (1912. - ликвидиран јануара 1945.).
Извор: Погледи
[Слика: Formacija-regrutacija-Kra-24.jpg]

[Слика: Capture.png]

"Ја нисам Јосип Броз Тито који нема ништа заједничко са овом земљом и овим народом па да могу да побегнем." - Драгољуб Дража Михаиловић 
Одговори

Капетан Новак Јанићијевић из Белог поља (Гружа), командант друге Гружанске бригаде (1942 - смењен после битке на Јеловој гори), чита проглас о мобилизацији.
Први шумадијски корпус.
[Слика: 29313236-1548015565247272-4829404674320387803-n.jpg]
Извор: Александар Пешић

"Ја нисам Јосип Броз Тито који нема ништа заједничко са овом земљом и овим народом па да могу да побегнем." - Драгољуб Дража Михаиловић 
Одговори

Капетан Новак Јанићијевић.
[Слика: 28698957-1548007508581411-4389021171972288265-o.jpg]
Извор: Александар Пешић

Одговори

Потпоручник Милован Рајевац "Еркан", Ордонанс Војводе Николе Калабића.
[Слика: Screenshot-2-3.png]
[Слика: Screenshot-3-4.png]
Одговори

[Слика: Screenshot-1.png]
Млади Регрути на обуци!
[Слика: Screenshot-2-2.png]
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 37 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним