Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Серија "Апис"

Може се рећи да је боља епизода од претходних, а поготово боља него што смо се надали. Има утицаја и то што су више користили Слободана Јовановића, мада су га два-три пута врло проблематично тумачили.
Уопште нису користили Бранислава Глигоријевића, јер га верујем, нису ни читали. Макар већина.
Ајде на крају да похвалим Дуду која је потпуно одбацила као извор писмо, или наводно писмо, које је написао Апис из затвора и у којем је признао учешће у Сарајевском атентату. То је велики напредак овог серијала, јер управо то наводно писмо било је главни аргумент Добрици Ћосићу да оптужи Аписа, а тиме и Србију за почетак Првог светског рата. Наравно, он је то чинио дивећи се Апису као првом револуцинару, да не кажем партизану. То је, иначе, Ћосићу и био аргумент зашто је "Пера Живковић држао Александра у шаци". И у ту глупост су генерације Срба веровале.
Ето, на крају, да кажем и нешто позитивно о овом серијалу. Иначе, Ковић овог пута одличан, осим једне сентенце на почетку, али да то заборавимо.
Одговори

Да, слажем се да је ова последња епизода била боља од претходне две и сама Дубравка је рекла да то писмо не можемо да узмемо као извор, јер је настало у специфичним околностима. Прва и друга епизода су катастрофа.

И Бјелајац је лепо рекао да ако је Црна Рука или Апис стварно хтела да убије Фердинанда, послали би неке искусне четнике, који су цео живот руковали оружјем и бомбама, да изврше задатак, а не младе људе који су учили да пуцају.

Мислим да је овај аргумент користио и покојни историчар Душан Батаковић у једној емисији, али сам заборавио која беше емисија.

И да, требало је да цитирају Бранислава Глигоријевића, посебно у делу о Солунском процесу.
Одговори

И тако... Живела Југославија...! Завеса....
Па шта више и додати....
Одговори

Smile
Па, шта ћемо, јесте то узвикнуо.
Што то аутори стављају у другачији контекст, други је пар чарапа.
Одговори

Нисам одгледао последњу епизоду, јесу ли помињали Милоша Богићевића и његову везу са Аписом?
Одговори

Нису га помињали
Одговори

Ок, хвала. Негде сам прочитао да је био веза између Аписа и немачке обавештајне службе, не знам колико је то поуздан податак.
Одговори

Ево, и трећа епизода може да се погледа онлајн или да се скине. Ко није погледао, може сад да одгледа

https://uptobox.com/erts0k6zle6k

Ово је други линк за трећу епизоду

https://dropapk.to/y1q3g27k0nhd
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним