Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pomoc da pronadjem podatke o pretcima

Izvinjavam se ako nisam stavio temu na odgovarajuci podforum. Pokusavam da nadjem podatke o dvojici svojih pradedova koji su bili cetnici (JVuO), sto vise to bolje, voleo bih da znam kojoj su jedinici pripadali i pod cijom komandom su bili (kog vojvode i sl), i sta god mi neko jos moze reci.

Prvi pradeda se zvao Ljubivoje Savic, nadimak Brka, selo Vencane kod Arandjelovca, o njemu znam jako malo. Posle rata bio i u zatvoru, ali nije ubijen. Umro prirodnom smrcu.

Drugi pradeda se zvao Bogoljub Milojkic, selo Koracica kod Mladenovca, o njemu znam nesto vise, u cetnicima je valjda od pocetka rata (1941), zarobljen u borbi za Arandjelovac 1944 od strane partizana i prisilom poslat na Sremski front, gde je ranjen u slepoocnicu. Njegovo prezime (Milojkic) je valjda u selu vazilo za dobrostojecu porodicu. Imao je vinariju.

Svaki podatak bi mi dobro dosao, zeleo bih da sto vise saznam o njima. Smile
Одговори

Ponovo pisem u temi u nadi da ce mi neko odgovoriti. Ako neko zna literaturu iz koje bih mozda mogao izvuci odgovore samostalno, takodje bi mi dobro doslo.
Одговори

Поздрав,

Немој да помислиш да нисмо хтели да одговоримо. Разлог нашег ћутања је последица немања података о њима. Ево, покушаћу сада да ти дам пар корисних савета који ће ти помоћи у даљем истраживању.

На основу биографских података, претпоставља се да су твоји преци припадали Горској Краљевој Гарди Николе Калабића. Било би корисно да нађеш њихове ратне фотографије па да упоредимо са онима које је Самарџић објавио у свом албуму. У књизи ,,Браћа Филиповић у ГКГ” њихива имена се не помињу, али ти свакако препоручујем да је прочиташ. Што се тиче даљих истраживања преостаје ти терен и Војни архив. На терену се још увек може наћи добрих саговорника, али податке треба узимати са резервом и поредити са осталим. Истраживање у архиву би ти одузело много времена, новца,... уз ризик да ништа не пронађеш. Обећавам да ћу у наредном периоду проћи кроз спискове Гарде и проверити да се негде не помињу.

Ти у међувремену простудирај формацију Гарде и јави нам да ли приближније знаш којим јединицама су припадали и ко су им били команданти (батаљона и бригаде)

http://www.pogledi.rs/formacija-jugoslov...43-godine/

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(28-05-2020, 07:49 AM)Перун Пише:  Поздрав,

Немој да помислиш да нисмо хтели да одговоримо. Разлог нашег ћутања је последица немања података о њима. Ево, покушаћу сада да ти дам пар корисних савета који ће ти помоћи у даљем истраживању.

На основу биографских података, претпоставља се да су твоји преци припадали Горској Краљевој Гарди Николе Калабића. Било би корисно да нађеш њихове ратне фотографије па да упоредимо са онима које је Самарџић објавио у свом албуму. У књизи ,,Браћа Филиповић у ГКГ” њихива имена се не помињу, али ти свакако препоручујем да је прочиташ. Што се тиче даљих истраживања преостаје ти терен и Војни архив. На терену се још увек може наћи добрих саговорника, али податке треба узимати са резервом и поредити са осталим. Истраживање у архиву би ти одузело много времена, новца,... уз ризик да ништа не пронађеш. Обећавам да ћу у наредном периоду проћи кроз спискове Гарде и проверити да се негде не помињу.

Ти у међувремену простудирај формацију Гарде и јави нам да ли приближније знаш којим јединицама су припадали и ко су им били команданти (батаљона и бригаде)

http://www.pogledi.rs/formacija-jugoslov...43-godine/
Pre svega, veliko vam hvala na odgovoru.
I ja sam slutio da je u pitanju Gorska garda zbog mesta odakle su, sto se tice pradede 2 (Bogoljuba Milojkica) na osnovu ovog sto ste mi poslali uspeo sam da dodjem do zakljucka da je pripadao 2. kosmajskom korpusu Gorske garde, prvenstveno sam se dvoumio da li je u pitanju kosmajski ili mladenovacki srez posto je to selo Koracica tacno na pola puta izmedju planine Kosmaj i grada Mladenovac, ali posto sam rekao da je uhvacen u borbi za Arandjelovac 1944 na wikipedia stranici za tu borbu sam pronasao da je u toj borbi poginuo vodja 2. kosmajskog korpusa Dragutin Mladja - Bojovic, a mladenovacka brigada koliko vidim nije ucestvovala u toj borbi, definitivno je to u pitanju.
Znam da je nakon zarobljenja poslat prisilno na Sremski front sto sam napisao, a taj front se otvorio svega 10 dana nakon borbe za Arandjelovac, dakle sve se savrseno uklapa, a na osnovu toga sto je poslat na Sremski mogu zakljuciti da nije bio na podoficir ni oficir vec obican vojnik, jer bi ga inace streljali, ali s obzirom da je od 1941 u ratu dacu sebi za pravo da pretpostavim da je mogao do 1944 napredovati do cina narednika, i smatram da je sto se njega tice slucaj RESEN.

Hvala vam veliko na ovom linku, resili ste mi nedoumicu za ovog svog pradedu u roku od odmah! Vecno sam vam zahvalan. Smile

Sad, sto se tice prvog. Oko njega je dosta teze naci, sliku njegovu je imala pokojna prababa i sad ne znam gde je ta slika, a svi savremenici iz njegovog sela su pomrli. Dakle, opcija sa raspitivanjem nije moguca, a ni dokaza nikakvog nemam. Ono sto sam jos uspeo da saznam od porodice je da je bio zagrizeni cetnik i ziveo je do 90ih godina, ali je verovatno ostao u cetnicima do samog kraja rata, naknadno ga je spasla moja prababa koja je bila partizanka, pa je preko nje dobio "prolaz", zato sto je i on njoj spasao zivot prethodno. Medjutim, postoji ta anegdota da je u nekoj kafani (posle rata) gadjao Titovu sliku flasom i oborio je i da je zbog toga otisao na robiju. Iz prica sam saznao da je bio jako preke naravi, do te mere da nije hteo da da mom dedi da ozeni njegovu cerku (moju babu) dok nije utvrdio da nije iz komunisticke porodice. Kako je uspeo da zivi posle rata sa svim tim stavovima a da nije ubijen ili odveden na dozivotni zatvor, nije mi jasno. To jedino mogu da opravdam tim da je verovatno bio niskog cina i da je u tom kraju cetnicki uticaj bio jak. Znam da je bio preke naravi, tezak covek, a neki su ga optuzivali da je "hladnokrvno klao partizane po selu". Istovremeno, moja prababa a njegova zena bila je partizanka. Jako zamrseno i nejasno, bar meni. Tu mi se neke stvari prosto ne poklapaju.

Ono sto bi doduse moglo da mi bude ako ne i presudno, je to da je planina Bukulja odmah nadomak Arandjelovca. Koje jedinice su bile nastanjene na tom prostoru, i tu formirane?
Одговори

PS. Dodao bih da ako postoji neki nacin da potvrdim ovo sto sam zakljucio za prvog pradedu za kog sam saznao, puno bi mi znacilo, i hvala vam na pomoci koju ste mi vec do sada pruzili. Nadam se da cu saznati nesto i o drugom.

EDIT: Jos malo sam prosao kroz liste koju ste mi poslali, i geografski gledano najlogicnije bi bilo da je pripadao 2. orasackoj brigadi. Ako imate spiskove iz nje i druge kosmajske, ako im se bilo gde nadje ime jako bi mi znacilo.
Одговори

Пробајте да нађете књигу:
Бане Јефтић "ЈВуО у Шумадији"
Тамо је наведено много имена војника који су припадали јединицама под командом ђенерала Драже Михаиловића у Шумадији.
Одговори

(28-05-2020, 05:03 PM)Бенито Пише:  Пробајте да нађете књигу:
Тамо је наведено много имена војника који су припадали јединицама под командом ђенерала Драже Михаиловића у Шумадији.
Hvala vam puno na savetu. Ukoliko je neko vec ima i bio bi voljan da pogleda, dosta bi mi znacilo.
Одговори

(28-05-2020, 05:28 PM)Sima Пише:  
Hvala vam puno na savetu. Ukoliko je neko vec ima i bio bi voljan da pogleda, dosta bi mi znacilo.

Узмите ако налетите и Коларевићеву "Усмену небишину"сјајну,невероватну књигу која прати насељавања у Шумадији,превасходно Аранђеловац,Младеновац,Топола,Милановац,Крагујевац.Легенде о претцима,порекла,етнографске карактере занимљивости итд.Додуше слабо се прати време другог светског рата,али можда неки траг о њима,а пре бих рекао о тој фамилији има.Поздрав.
Одговори

(28-05-2020, 07:08 PM)РежисерСтари Пише:  

Узмите ако налетите и Коларевићеву "Усмену небишину"сјајну,невероватну књигу која прати насељавања у Шумадији,превасходно Аранђеловац,Младеновац,Топола,Милановац,Крагујевац.Легенде о претцима,порекла,етнографске карактере занимљивости итд.Додуше слабо се прати време другог светског рата,али можда неки траг о њима,а пре бих рекао о тој фамилији има.Поздрав.
Imam jednu knjigu konkretno vezanu za poreklo prezimena iz mog kraja, i znam o njima od nekog 17. veka, ali hvala i na toj preporuci.

Benito, pokusao sam da potrazim knjigu "JVuO u Sumadiji" koju ste naveli ali nisam nigde mogao da nadjem ni gde se prodaje, a kamoli cenu. Jel mozete da mi preporucite neku knjigu o Gorskoj Gardi, koja bar delimicno belezi desavanja u severnoj Sumadiji (Mladenovac-Arandjelovac), ako toga ima?
Одговори

Симо, погледајте поруку на пп.
Одговори

Ukoliko iko ovde poseduje knjigu "JVuO u Sumadiji", jer ja nisam mogao da je nadjem, mislim da bi mi 100% resio nedoumicu. Ako je neko ima, a nije mu namet da pogleda, bio bih mu vecno zahvalan. Smile
Одговори

PS. Zanima me da li ima neka knjiga koja prepricava dogadjaje Gorske Garde, u "fazonu" knjige Cetnicka Golgota.
Одговори

Млади историчар Борис Томанић је скоро издао књигу "Горња Јасеница у Другом светском рату". То је општина Аранђеловац. Можда се ту нешто више помиње.
Одговори

(01-06-2020, 03:43 PM)Александар Динчић Пише:  

Млади историчар Борис Томанић је скоро издао књигу "Горња Јасеница у Другом светском рату". То је општина Аранђеловац. Можда се ту нешто више помиње.
Jos jednom hvala na preporuci! Prvenstveno sam mislio da uzmem knjigu "Braca Filipovic u GKG", mada ova mi se cini jos blize tome sto bi me zanimalo. Doduse, i kosta vise verovatno jer je nedavno izasla. Jel vam poznato gde moze licno da se kupi?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним