Поруке: 1,893
Теме: 0
Придружен: Feb 2022
Углед:
812
Да ли има неко филм да ми пошаље преко линка,у поруци.Нисам гледао,немогу да коментаришем.
Поруке: 14,528
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Не можеш сад то да добијеш док не прође овај период биоскопске дистрибуције.
Поруке: 415
Теме: 1
Придружен: Mar 2018
Углед:
13
Бесеровићу,то само ако режим крене на Бајића,ко на Бјелогрлића,па као "случајно" ,се појави на нету.
Ал овде је редитељ,човек из њихове екипе ,па од тога неће бити ништа.
Поруке: 51
Теме: 8
Придружен: Oct 2023
Углед:
17
На почетку филма, у сцени сукоба два брата, Мирко који је код Драже, говори брату ; "За ким си пошао, за неким Титом, странцем, не зна се ни ко је ни шта је... Пљунули сте на свој народ и Краља Петра..", а брат партизан Сретен каже : " А ти, за ким си ти пошао? За пијаним Дражом? "... Не знам да ли су комунисти стварно у то доба кроз своју пропаганду ширили причу да је Дража волео да попије? Ако неко има података нека потврди. Стандардно је било да је Дража издајник, сарадник окупатора, колебљивац, превртљивац, неспреман за борбу против Немаца и слично... Сцене борбе четника против Немаца на почетку филма биле су охрабрење да ће можда даље ићи све у добром поштеном правцу, али после је лагано прича кренула да клизи на доле ... Бајић да има још два живота и буџет за три велика филма опет не би умео да сними филм како треба. Једноставно, нешто би хтео, то што би хтео и уради, и онда се покаже какву слику он заправо има о ЈВуО. Не вреди, можда за 30 година о Халјарду неко сними заиста поштен филм лишен наноса Булајићевске естетике...
Углед:
3,065
Да ли се из филма, по монтажи и осталим елементима, наслућује да је филм рађен из евентуалне серије?
Поруке: 17,009
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,873
Гледао и ја.
Баш ме занима шта ће написати филмски критичари.
Поруке: 2,084
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
109
Прочитао сам радну верзију сценарија. Филм још нисам погледао, али сам са пријатељима који су гледали разменио утиске.
Прво да разјаснимо да је играни филм уметничко дело и приказује оно што је аутор желео да искаже.
Није документарни филм где верно треба да се приказују догађаји.
Мени је доста ствари сметало које нису историјски тачне и те замерке сам проследио. Како су ми пренели, неке примедбе су усвојили.
Рецимо, пројекат се зове "Хероји Халијарда" - иако се радња дешава неколико месеци пре него што је Мисија Халијард и кренула.
Али опет, не инсистирам да све мора да буде стриктно историјски тачно, јер је ово играни филм.
Кад смо то разјаснили, да се вратимо на уметнички део филма.
Паралелно је снимана серија и филм.
Мој први утисак је био да је ово прича о једној српској сеоској породици у вихору грађанског рата. Највише радње је посвећено томе, ти ликови су најбоље развијени.
Део са пилотима као да је ту накалемљен. Зашто?
Да ли нису имали са чиме да раде на тему евакуације авијатичара? Недовољно радње и могућности развоја ликова је један проблем.
Због језичке баријере и углавном краћег боравка на једном месту (са делимичним изузецима), дошло је до тога да углавном немамо пуно интеракције између евакуисаних пилота, четника и њихових домаћина.
Да ли би финансирање и промоција филма била лакша ако би уместо приче о српској породици имали и пилоте? Врло могуће.
Затим аутор жели да покаже и ширу слику, уводећи у причу и руководство ЈВуО, повећавајући број ликова и прича коју треба испричати.
У самом филму има проблема са радњом и развојем ликова. Има превише ликова које треба пратити, који се не могу добро приказати и развити. и то је највећи проблем овог филма.
Неки делови заплета и приче као да су неприродно исечени. Као да су снимили сцене за серију, а онда невешто исекли од тога филм, због чега је остало доста "репова".
Мени је сметало и што су ликови прилично "клишеизирани". Као да су им додељене улоге ко ће да буде какав, и тога се придржавају. Нема неког изненађења, преокрета, радња тече неким својим током без пуно промена.
Остаје питање како ће изгледати серија.
Мој утисак да ни то неће бити најсјајније. Имамо практично исту радњу као у филму, али у вишеструко дужем трајању. Биће вероватно доста развлачења радње и сцена крајолика као и у "Равној гори" да би се попунило време.
У снимању серија имамо на располагању да је могуће у једној епизоди увести нове ликове, разрадити их и затим се опростити од њих. Са таквим приступом је могуће да продефилује кроз радњу доста ликова и да буду добро развијени и да не гуше главну радњу, што у филму није изводљиво. Сумњам да су имали такав приступ.
Тако да свеукупно, мислим да су овај филм и серија једноставно лоши, као и "Равна гора".
И никаква већа или мања историјска тачност ту не може помоћи.
(Последња измена: 13-10-2023, 10:57 PM од
ватхра.)
Поруке: 1,275
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
301
Да Секула зна створити једино тромо и досадно дело, то смо већ више пута видели. Вероватно је потребно да кокошке полете како не би арчио ресурсе и време на брда и долине.
Нажалост, оваква тематика и локација радње филма му омогућава да своју досадњикавост доведе до усијања.
Поруке: 14,446
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Даклем, пошто одгледасмо филм вечерас, па да истолкујемо на брзину коју....
Негативни утисци:
Највећа земерка филма је прекидање континуитета Солунаца и Равногорца. Отац Солунац је љут што му је један од синова у истој војсци. Стиче се утисак као да је ЈВ нека нова војска. То је плод онога "два антифашистичка покрета". Онда имамо крајње бизарно представљање Бркића тј. нашег Војводу Драгачевског Милутина Јанковића. Негативан лик који пере крвав нож из "Равна Гора" пренет је у овом филму на лик Бркића, тј. Милутина Јанковића, као највећег негативца. Ајде што га је представио као неког психопату, него га је и естетски начисто упропастио. Сама борба у филму је аматерски и дилетантски приказана, без обзира на сјајну технику. Нит заклона како треба, нит држања, нит опреза, нит тактике.... миљама испод нивоа оних борби из "Опкољени". Као да нису имали војног консултанта. Што се тиче ликова, као што вели гос'н Самарџић Дража, Милутин и Калабић су лоше приказани. Чича из "Равне Горе" који је играо Глоговац је кудикамо бољи од овог из Халијарда. Једна битна замерка је и та што око Чичиног штаба Калабић и остали официри ништа не раде. Потпуна доколица. Сви на једном месту. У изградњи аеродрома само обичан народ клесају камење и вуку двоколице, а четници се шеткају коњима, надгледају и заповедају.
Позитивни утисци:
Одличан приказ и глума Звонка Вучковића. Раковић и "Јовић" солидни. Врхунска глума Жарка Лаушевића. Осећа се већа блискост четника у односу на прошле филмове.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Углед:
3,065
Изгледа да сам погодио за Радована Вујовића, иако сам гледао само трејлер.